Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Το Γιούρογκρουπ αποφασίζει σήμερα για τη ΄β δόση 1,5 δις

Η Κύπρος αναμένει, σήμερα, την απόφαση του Γιούρογκρουπ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, για την χορήγηση της δεύτερης δόσης, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εάν η απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης είναι θετική, τότε, η δόση αναμένεται να εκταμιευθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.Όπως δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αναφερόμενος στις εργασίες της συνεδρίασης του Εurogroup στο Βίλνιους της Λιθουανίας, «η έκθεση συμμόρφωσης επιβεβαιώνει ότι το κυπριακό πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά, τα συμφωνηθέντα μέτρα έχουν εφαρμοστεί και ορισμένα από τα διαρθρωτικά μετά είχαν ήδη εγκριθεί πριν από σύναψη του προγράμματος», ανέφερε ο αξιωματούχος.


Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 1,5 δισ. ευρώ θα γίνει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα ακολουθήσει η δόση του ΔΝΤ των 86 εκατ. ευρώ.

Υπεγράφη η νέα βελτιωμένη σύμβαση για το ρωσικό δάνειο

Στο μεταξύ, τη νέα βελτιωμένη σύμβαση για το ρωσικό δάνειο, υπέγραψαν, χθες, στη Μόσχα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργέι Στόρτσακ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η αναθεωρημένη σύμβαση προβλέπει μείωση του επιτοκίου από 4,50% σε 2,50% με αναδρομική ισχύ από το Μάρτιο του 2013.

Καθορίζεται, επίσης, χρονοδιάγραμμα σταδιακής αποπληρωμής σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις και έναρξη το 2018, αντί της πλήρους αποπληρωμής το 2016. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι βελτιωμένες πρόνοιες θα φέρουν άμεσο οικονομικό όφελος για την Κύπρο, ύψους 160 εκ. ευρώ, μέχρι το τέλος του προγράμματος, αλλά και σημαντική διευκόλυνση σε σχέση με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε ότι η εν λόγω μείωση ισοδυναμεί με διαγραφή του 10% αυτού του χρέους.

Συμβολή της Μόσχας στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πόυτιν τη βελτιωμένη σύμβαση του Ρωσικού δανείου… Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο Ανόβερο της Γερμανίας, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθεί το φαινόμενο με το κούρεμα των καταθέσεων…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου