Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Με κέρδη €59,2εκ παραδίδει τη σκυτάλη η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

-Κλείνει η αυλαία την Πέμπτη της ΣΚΤ
-Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο ΥΟΙΚ για νέο ΔΣ και ΓΔ της Συνεργατικής Κεντρικής
-Δώδεκα συν μια οι αλλαγές στα ΣΠΙ

Χαρτοφυλάκιο με κέρδη (πριν τις προβλέψεις) της τάξης των €59,2εκ για το 2012, παραδίδει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ) στο νέο επόπτη της, την Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το newsit.com.cy, το υφιστάμενο ΔΣ της ΣΚΤ, το οποίο την ερχόμενη Πέμπτη πραγματοποιεί την τελευταία ετήσια γενική συνέλευση, υπό την υφιστάμενη μετοχική δομή, αφού κρατικοποιείται κατά 99% ενώ η εποπτεία των ΣΠΙ πέρασε πλέον και επίσημα στα χέρια της ΚΤ, θα ανακοινώσει κέρδη για το 2011 της τάξης των €62,4εκ και για το 2012 €90,2εκ.

Τα κέρδη των προηγούμενων χρόνων αφότου άρχισε η οικονομική κρίση διαμορφώθηκαν ως εξής: Το 2010 κυμάνθηκαν στα €20,3εκ, το 2009 όταν η Κύπρος άρχισε να βιώνει τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης τα κέρδη της ΣΚΤ κατήλθαν στα €5,1εκ ενώ το 2008 όταν ξέσπασε το Μάιο η παγκόσμια οικονομική κρίση, τα κέρδη της ανήλθαν στα €33,1εκ.

Να σημειωθεί επίσης ότι παρασκηνιακά βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία στο ΥΠΟΙΚ, για επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα γενικό διευθυντή Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη, αλλά και για νέα μέλη του ΔΣ, αφού μετά την κρατικοποίηση των ΣΠΙ, το διοικητικό συμβούλιο της ΣΚΤ αλλά και το γενικό διευθυντή θα διορίζει ο ΥΠΟΙΚ.
Θα προηγείται εξέταση καταλληλόλητας και ικανότητας των υποψηφίων από την ΚΤ, κάτι ανάλογο που γίνεται σήμερα με το ΔΣ της νέας Τρ. Κύπρου.

Η ΣΚΤ θα λειτουργεί επίσης ως εμπορική τράπεζα και θα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα κάθε τρίμηνο.

Στην ΚΤ η εποπτεία ΣΠΙ

Μετά που η ολομέλειας της Βουλής την περασμένη εβδομάδα σε μια άκρως περιπετειώδη συνεδρία ενέκρινε τα νομοσχέδια που επέβαλε η Τρόικα, προκειμένου να στηριχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ΣΠΙ ύψους €1,5δις, κάτι που αναμένεται για γίνει την Παρασκευή κατά τη συνεδρία του Eurogroup, τα ΣΠΙ κρατικοποιούνται κατά 99% ενώ η εποπτεία τους πέρασε πλέον στην

Συγκεκριμένα, με την τροποποίηση που ενέκρινε η Βουλή, του περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμου μεταφέρονται οι αρμοδιοτήτες αδειοδότησης, ρύθμισης, εποπτείας και λήψης εποπτικών μέτρων των ΣΠΙ από την υπηρεσία εποπτείας συνεργατικών εταιρειών η οποία μετονομάζεται σε υπηρεσία συνεργατικών εταιρειών στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Οι υπόλοιπες αλλαγές

Κρατικοποιείται ο Συνεργατισμός
Οι αρμοδιότητες αδειοδότησης, ρύθμισης και εποπτείας των ΣΠΙ μεταφέρθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα.
Απαγορεύεται η παραχώρηση χρηματοδοτικών ανοιγμάτων (δάνεια, πιστωτικές κάρτες) σε ανεξάρτητους διοικητικούς συμβούλους.
Περιορίζονται οι χορηγήσεις προς διοικητικούς συμβούλους και μετόχους (πλαφόν οι €500,000)
Μεταφέρεται ο έλεγχος των λογαριασμών των ΣΠΙ από την Ελεγκτική Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών σε αναγνωρισμένους ελεγκτικούς οίκους
Εισήχθησαν νέες ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού
Καταργήθηκε η αρχή της μίας ψήφου.
Μη μέλη των ΣΠΙ, μπορούν, πλέον, να αποκτούν μετοχές του Συνεργατισμού.
Μη μέλη των ΣΠΙ, μπορούν να συμμετέχουν στις Επιτροπείες.
Απαγορεύεται η δανειοδότηση φυσικών προσώπων, που δεν είναι μέλη των ΣΠΙ.
Η εκκαθάριση ΣΠΙ, εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου για τις εμπορικές τράπεζες.
Η διαχείριση των δανείων των ΣΠΙ καθορίζεται από την Κεντρική Τράπεζα.
Το σχέδιο προστασίας των καταθέσεων σε ΣΠΙ εντάσσεται στις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου