Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

NATIONAL GEOGRAPHIC - ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝ ΛΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΓΟΙ

Σοκ προκαλεί ο χάρτης που δημοσιεύει η ιστοσελίδα του National Geographic και δείχνει πώς θα είναι ο πλανήτης αν λιώσουν οι πάγοι. Ολόκληρες περιοχές χάνονται κάτω από το νερό, σε μια νέα επιστημονική εκδοχή του Κατακλυσμού…

Ο διαδραστικός χάρτης που έφτιαξαν περιβαντολλόγοι που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, παρουσιάζει κάθε ήπειρο και την εμφάνιση που αυτή θα έχει αν γίνουν πραγματικότητα οι ζοφερές προβλέψεις. 
 
Το λιώσιμο των πάγων δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την Κύπρο, καθώς, αλλάζει εντελώς η ακτογραμμή του νησιού. Βλέποντας προσεκτικά τη χώρα μας στον χάρτη παρατηρεί κανείς ότι όλα τα παράλια «χάνονται», με καταστροφικά αποτέλεσμα, αφού όλες οι παράλιες πόλεις εξαφανίζονται, ενώ «βορά» του νερού γίνονται η Καρπασία, σχεδόν όλη η Μεσαορία ή περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, οι πεδινές περιοχές της επαρχίας Λάρνακας, ο Κορμακίτης και τα γύρω χωριά και όλη η χερσόνησος του Ακάμα με τις γύρω περιοχές… 

 Σε ότι αφορά την Ελλάδα, όλα τα παράλια «χάνονται» και η θάλασσα γύρω-γύρω από την Ελλάδα εισχωρεί στην ηπειρωτική χώρα κάνοντας παρελθόν μεγάλες πόλεις και ολόκληρες περιοχές. Στον χάρτη παρατηρεί κανείς ότι τα περισσότερα μικρά νησιά θα ανήκουν στο παρελθόν, ενώ καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες για τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη δυτική Πελοπόννησο, την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα γενικότερα αλλά και πολλές άλλες περιοχές. 
 
«Οι χάρτες δείχνουν τον κόσμο όπως είναι σήμερα, αλλά με μία και μόνη διαφορά: όλοι οι πάγοι έχουν λιώσει και η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά 66,9 μέτρα, δημιουργώντας νέες ακτογραμμές σε όλες τις ηπείρους και τις θάλασσες του εσωτερικού». «Υπάρχουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια κυβικά μίλια πάγου στη Γη και ορισμένοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 5.000 χρόνια για να λιώσουν όλοι. 

Εάν συνεχίσουμε να προσθέτουμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουμε έναν πλανήτη χωρίς πάγους, με μέσο όρο θερμοκρασίας 26,6 βαθμούς Κελσίου, αντί 14,4 που είναι σήμερα», αναφέρει το περιοδικό. Το National Geographic παραθέτει τους χάρτες της κάθε ηπείρου και εξηγεί πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά το λιώσιμο των πάγων.

Πηγή: http://showtime-cy.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου