Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ερευνητική Επιτροπή: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ακρόασης του Προέδρου Αναστασιαδη

- Έχει αρχίσει η κατάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη, που δίνει τη δική του μαρτυρία στην Ερευνητική Επιτροπή
- Αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με τις τραγικές ημέρες που έζησε η Κύπρος κατά το Eurogroup του Μαρτίου
- Διερευνώνται τυχόν πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κύπρου.

11:40 Νίκος Αναστασιάδης: Προειλημμένη απόφαση για κούρεμα καταθέσεων

Πικής: Προβλήθηκαν από την αντιπροσωπεία μας οι νομικοί λόγοι που θα έπρεπε να αποφευχθεί η απομίεωση των καταθέσεων;

Αναστασιάδης: Τονίσαμε στους ευρωπαίους ότι ήταν μια ακραία μέθοδος η οποία δεν δοκιμάστηκε ποτέ σε καμία άλλη χώρα και ότι η Κύπρος δεν προσφερότανε ως πειραματόζωο θα ήταν άδικο κάτι τέτοιο. Τους είπαμε ακόμη ότι θα ήταν άδικο για τους καταθέτες οι οποίοι δεν ήταν υπεύθυνοι για την κρίση που δημιουργήθηκε ενώ θα δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα στην οικονομίας της χώρας και επιπτώσεις στις οικονομίες άλλων χωρών ενώ γινότανε και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήταν μια προειλημμένη απόφαση, κύριε πρόεδρε.

11:29 Πικής: Το γεγονός ότι είμαστε μια ημικατεχόμενη χώρα υποδείχθηκε κατά τη συνεδρία του Γιουροκρουπ.

Αναστασιάδης: Είχα μια σειρά επαφές στο Γιουροκρουπ, επιχειρήματα που ανάπτυξα είναι ότι λόγω της τουρκικής κατοχής η ανάκαμψη της οικονομίας βασίστηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα έτσι εξηγείται και η μεγάλη επέκταση του.

Την ανάγκη επίδειξη αλληλεγγύη οτι η Κύπρος ζητά ίση μεταχείριση η ανάγκη να βοηθηθεί η Κύπρος όπως άλλες χώρες τις προοπτικές λόγω υδρογονανθράκων. Πρότεινα τη δημιουργία ταμείου όπου τα έσοδα θα διασφάλιζαν την συμφωνία.

Τη λήψη μέτρων που πήραμε για βιωσιμότητα του κράτους

Αναστασιάδης: Απέστειλα επιστολή στην διοικητής της ΚΤ στις 27/2/2013 ζητούσα γραπτώς υπόμνημα για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το μνημόνιο ενδελεχή ενημέρωση για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.
Και τυχόν αποφάσεις της ΕΚΤ για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και τυχόν μέτρα έχουν ληφθεί.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε έγγραφο στην Ερευνητική με διάφορα παραρτήματα με όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα γεγονότα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά.

Πικής; Η στάση της Ελλάδας.

Αναστασιάδης: Ασκούσε πιέσεις αλλά δεν ήταν σε θέση να πείσει με αποτελεσματικό τρόπο γιατί ήταν και αυτή σε δυσχερή θέση.

Νίκος Αναστασιάδης: Χρεοκοπία η κούρεμα καταθέσεων δεν υπήρχε άλλη επιλογή

Νωρίτερα ο κ. Αναστασιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρόεδρου της Ερευνητικής Γιώργου Πική, είπε ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση ασκούσε κριτική στην οικονομική πολιτική του τέως προέδρου Δημήτρη Χριστόφια η οποία οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα είπε στήριζε τον κ. Χριστόφια στο θέμα του κυπριακού προβλήματος.


11:03: Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ανέλαβε το πολιτικό κόστος και υπέγραψε τη συμφωνία με το Γιουρογκρουπ είπε ότι «βρέθηκα προ του διλήμματος να πως ένα ηρωικό «όχι» ή να αποδεχθώ την τελική πρόταση.

10:45: Αποφάσισα να τηρήσω τη τάση ευθυνης και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος προσμέτρησα όλα τα ενδεχόμενα, Η μη υπογραφή μνημονίου θα είχε ως αποτέλεσμα η άμεση αποκοπή της ρευστότητας στις τράπεζες ενώ θα δίνονταν οδηγίες στην ΕΚΤ και την ΚΤ όπως οι κυπρικαές τράπεζες να παραμείνουν κλειστές με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταβάλλει άμεσα €36,5δις λόγω των υποχρεώσεων που είχαν οι τράπεζες, ενώ υπήρχε και ο κίνδυνος εάν χρεοκοπούσε η χώρα να ασκηθούν πιέσεις για αποδοχή απαράδεκτης λύσης στο κυπριακό.


Νίκος Αναστασιάδης: Ως χριστιανός ορθόδοξος να ορκιστώ στο Ευαγγέλιο

10:30: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσήλθε στην αίθουσα της συνεδρίας της Ερευνητικής Επιτροπής, στις 10,30 όπως ήταν καθορισμένη η έναρξη της συνεδρίας και αφού προηγουμένως προσήλθαν στο βήμα τα μέλη της Ερευνητικής.

Ο κ. Αναστασιάδης συνοδευότανε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο και ο Υφυπουργό παρά τω Προέδρω.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ως χριστιανός ορθόδοξος επέλεξε να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο, όπως απάντησε στον πρόεδρο της Ερευνητικής Γιώργο Πική όταν τον ρώτησε εάν επιθυμεί να δώσει όρκο ή διαβεβαίωση.


Να σημειωθεί ότι τόσο η παρουσία της αστυνομίας όσον και της φρουράς του πρόεδρου Αναστασιάδη είναι διακριτική εντός και εκτός της αίθουσας.

Η ακρόαση του Προέδρου, ο οποίος είναι ο τελευταίος μάρτυρας που θα εμφανιστεί ενώπιον της Ερευνητικής υπό τον Πρόεδρο Γεώργιο Πική, είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 10.30.

Με την κατάθεσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθίσταται ο δεύτερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που εμφανίζεται ενώπιον ερευνητικής επιτροπής, μετά την κατάθεση του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στη μονομελή Ερευνητική Επιτροπή για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη ο Δημήτρης Χριστόφιας αποχώρησε από την Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, χωρίς να καταθέσει, δηλώνοντας αργότερα ότι «δεν έχω αρνηθεί να απαντήσω στις ερωτήσεις της Επιτροπής. Η άρνηση ήταν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής να δεχθεί την ανάγνωση της κατάθεσής μου».

Προτελευταίος κατέθεσε στην Επιτροπή ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης.

Η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρεται σε ενδιάμεση απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, μετά την αποχώρηση Χριστόφια.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου