Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Στέλιος Πλατής: Κουτσούρεμα αυτό που γίνεται και όχι εξυγίανση

Ο δρ Στέλιος Πλατής, γνωστός οικονομολόγος, διδάκτορας Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Cambridge, σύμβουλος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπριακών Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών(ACIIF), δεν μασά τα λόγια του. Χαρακτηρίζει κουτσούρεμα και όχι εξυγίανση αυτό που συντελείται σήμερα στο τραπεζικό μας σύστημα.

 Καλεί τους πολιτικούς να μείνουν μακριά από τις αποφάσεις για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, μιλά ξεκάθαρα για διαπλοκή που προκαλεί και την όλη αντιπαλότητα για το Δ.Σ. Ακόμη, αποφαίνεται ότι η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού είναι αναπόφευκτη, αλλά υποστηρίζει ότι ο χαρακτήρας του μπορεί να διαφυλαχθεί και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις. Τέλος, θεωρεί ότι στη βάση αμιγώς τεχνοκρατικών κριτηρίων το τραπεζικό μας σύστημα μπορεί να ξανακτιστεί πάνω σε υγιή θεμέλια.

Είστε ικανοποιημένος με τους ρυθμούς που προχωρεί η εξυγίανση του τραπεζικού μας συστήματος;
- Δεν θα συμφωνήσω ότι η διαδικασία στην οποία έχουμε εισέλθει είναι μια διαδικασία εξυγίανσης. Αναδιάρθρωσης ίσως. Σμίκρυνσης σίγουρα. Αλλά όχι εξυγίανσης. Και σας καλώ να αναρωτηθείτε κατά πόσο σήμερα οι κουτσουρεμένες και ουσιαστικά άδειες μας τράπεζες αλλά και ο Συνεργατισμός είναι πιο υγιείς. Φυσικά και όχι. Και εδώ ο ρυθμός αλλά και ο τρόπος αναδιάρθρωσης είχε μεγάλη σχέση.

 Πιστεύω ότι έχουμε αναδιαρθρώσει πολύ ραγδαία και πολύ βίαια ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί στη βάση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών ότι δεν θα χάσουν ποτέ τα χρήματά τους. Και πολύ απλά, οι συνταγές που ακολουθήθηκαν κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Γι' αυτό και πολλές φορές έγκαιρα είχα προειδοποιήσει ότι η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει εδώ που τελικά έχει οδηγήσει. Έκτοτε έγιναν τραγικά και πιθανόν εγκληματικά λάθη και παραλείψεις από την Πολιτεία. 

Πώς να δικαιολογήσει ποτέ κανείς το κούρεμα των καταθέσεων ως συνταγή εξυγίανσης ενός τραπεζικού ιδρύματος, ή την πώληση των υποκαταστημάτων των τραπεζών μας στην Ελλάδα σε τιμή ευκαιρίας ως τρόπο ανακεφαλαιοποίησής τους, ή το παντελώς αδικαιολόγητο νομικά και οικονομικά φόρτωμα του δυσβάσταχτου ELA της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου και τόσα άλλα; Επομένως δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος. Τώρα φυσικά, δεδομένου του γεγονότος ότι αυτά έχουν ήδη επισυμβεί, επιβάλλεται να δούμε μπροστά και να ξανακτίσουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και στη βάση αμιγώς τεχνοκρατικών κριτηρίων και πραγματιστικής προσέγγισης. Και πάντοτε μακριά από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες οι οποίες δυστυχώς καθίστανται ολοένα και πιο ουσιαστικές όσο η αβεβαιότητα παρατείνεται.

Η Τράπεζα Κύπρου θα κερδίσει τελικά το στοίχημα;
- Η άποψη μου, την οποία έχω άλλωστε πολλάκις δημοσιοποιήσει, από την στιγμή που αποφασίστηκε ο ELA της Λαϊκής Τράπεζας να φορτωθεί στην Τράπεζα Κύπρου ήταν και παραμένει να διασπαστεί η νέα τράπεζα σε εμπορική τράπεζα και εταιρεία/τράπεζα διαχείρισης ακινήτων. Αν γίνει αυτό και κρατηθούν επιτέλους οι πολιτικοί, οι εκπρόσωποί τους και οι μεγαλοφειλέτες της τράπεζας (κάποιοι εκ των οποίων ενδεχομένως με σημαντική ή/και αμφιλεγόμενη επιρροή στο πολιτικό μας σύστημα) μακριά από τις αποφάσεις στην τράπεζα, δεν βλέπω γιατί να μην επιβιώσει η Τράπεζα Κύπρου.

Ο χαρακτήρας και η φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία του Συνεργατικού Κινήματος, εκ των πραγμάτων θα αλλοιωθούν;
- Μα αυτό δυστυχώς έχει ήδη γίνει εδώ και καιρό από τις ίδιες τις διαχειριστικές επιτροπές των ΣΠΙ. Αρκετά χρόνια προτού η κρίση μας χτυπήσει. Θα ήταν λοιπόν ευχής έργον ο Συνεργατισμός να τεθεί σήμερα σε νέες βάσεις προς την κατεύθυνση της αρχικής του φιλοσοφίας και χαρακτήρα. Με ένα νέο κοινωνικό πρόσωπο. Ιδιαίτερα σε αυτή την κοινωνικά δυσβάσταχτη χρονική συγκυρία. Με τις στρατιές ανέργων, τα μη-εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια των κυπριακών νοικοκυριών, την ελλειμματική ρευστότητα στην αγορά και τη σωρεία νέων κοινωνικών προβλημάτων. Και δεδομένου ότι καθίσταται ουσιαστικά ο Συνεργατισμός κρατικός σήμερα, η απόφαση είναι αναντίλεκτα πια στα χέρια της Πολιτείας. Ιδού η Ρόδος λοιπόν, ιδού και το πήδημα!

Είναι εφικτό να επανακτήσει ο Συνεργατισμός τις μετοχές του από το κράτος;
- Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «Συνεργατισμός» είναι ουσιαστικά τα μέλη των ΣΠΙ. Ο μέσος Κύπριος δηλαδή. Αυτό που με ρωτάτε δηλαδή είναι κατά πόσο ο μέσος Κύπριος πολίτης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επαναγοράσει τα ΣΠΙ. Με ποια χρήματα ακριβώς;


Αναπόφευκτη η ιδιωτικοποίηση Συνεργατισμού

Ο Συνεργατισμός δεν κινδυνεύει να ιδιωτικοποιηθεί;
- Θεωρώ ότι σήμερα η πορεία προς την ιδιωτικοποίηση είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Αυτό όμως που θα μπορούσε να γίνει είναι να τεθούν από την Πολιτεία όροι στον τρόπο λειτουργίας του, ούτως ώστε να δύναται να επιτελεί το έργο του. Αλλιώς, απλά θα καταστεί μια ακόμη εμπορική τράπεζα. Με άλλα λόγια, αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει είναι η δυνατότητα λειτουργίας του Συνεργατισμού με τρόπο υποστηρικτικό προς την κοινωνία και στη βάση της αρχικής του φιλοσοφίας και χαρακτήρα. Όχι το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.


Επιβεβαιώνει τη διαπλοκή η αντιπαλότητα για το Δ.Σ.

Η αντιπαλότητα για τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου ελλοχεύει κινδύνους;
- Αυτό που η αντιπαλότητα φοβάμαι ότι επιβεβαιώνει είναι τη διαπλοκή του πολιτικού μας συστήματος και των πολιτικών μας, μέσα από τους γνωστούς πια όρους αδιαφάνειας στη χρηματοδότησή τους. Και ναι, φυσικά και ελλοχεύει κινδύνους. Τεράστιους κινδύνους μάλιστα. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται ακράδαντα στην εμπιστοσύνη των καταθετών. Και αυτή δεν ξανακερδίζεται με πολιτικές ή κομματικές δηλώσεις ή αντιπαραθέσεις, και ούτε φυσικά και με φίμωση της όποιας ανεξάρτητης φωνής. Αλλά με διαφάνεια, έργα και αποτελέσματα. Ιδιαίτερα σε έναν τόσο πολύπλοκο και ευαίσθητο τομέα, όπως είναι ο χρηματοπιστωτικός. Και εδώ με βάση τα όσα ακούγονται αυτές τις μέρες, επιβάλλεται να διευκρινίσω ότι θεσμικά το μόνο όργανο της Πολιτείας που έχει ρόλο όσο έχει και ευθύνη είναι η ΚΤΚ. Κανείς άλλος. Από εκεί και πέρα το ΔΣ της τράπεζας είναι ουσιαστικά δουλειά των νέων μετόχων.

Ποια αναμένετε να είναι η συμπεριφορά των ξένων τραπεζών στον τόπο μας στο βραχυπρόθεσμο μέλλον; 

- Επιτρέψτε μου πέρα από τις ξένες τράπεζες να αναφερθώ γενικά στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, συμπεριλαμβάνοντας και τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών ως πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδέσμου τους, ACΙIF, αλλά και σύμβουλος μεγάλου αριθμού αυτών. Στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδιασμού για επανεκκίνηση και αναδόμηση της οικονομίας, και χωρίς να περιμένουμε την όποια Τρόικα να μας υποδείξει τον τρόπο, θα πρέπει να επιτελέσουμε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης, στην εποπτεία και γενικότερα στο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ο νέος χρηματοπιστωτικός μας τομέας.

 Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία στο μυαλό μου ότι στο μέλλον θα δούμε και πάλι ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό τομέα στην Κύπρο. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνω ότι διατηρείται ακόμη ενδιαφέρον από σημαντικούς ξένους επενδυτές τόσο για επενδυτικές εταιρείες όσο και τραπεζικά ιδρύματα στον τόπο μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε μείωση στο επίπεδο δραστηριοποίησης ξένων στον χρηματοπιστωτικό μας τομέα βραχυπρόθεσμα. 

Δυστυχώς, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την Πολιτεία, διεθνείς επενδυτές στον κλάδο έχουν φύγει από την Κύπρο ή έχουν μεταφέρει κεφάλαια ή/και μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους εκτός. Την ίδια στιγμή όμως είμαι σίγουρος ότι, όσο ποτέ στο παρελθόν, από εμάς εξαρτάται πώς θα διαχειριστούμε την υπάρχουσα προοπτική που ο κλάδος αυτός έχει διαχρονικά για την πατρίδα μας.

Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου