Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Το ωράριο αναστατώνει τη Δημόσια Υπηρεσία

Άνω-κάτω έκανε τη Δημόσια Υπηρεσία μια εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ανατρέπει τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ ΠΑΣΥΔΥ και Κυβέρνησης και αφορούν το νέο ωράριο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τα σώματα της ΠΑΣΥΔΥ αναμένεται ότι θα συνέλθουν εντός των ημερών για να συζητήσουν το θέμα, αν και όπως φαίνεται δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες για αλλαγή του σκηνικού.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από έγκριση σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή πριν από ένα περίπου χρόνο, από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 η Δημόσια Υπηρεσία αλλάζει ωράριο, σύμφωνα με το οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίζουν το πρωί στις 8:00 και θα τελειώνουν στις 3:30 το απόγευμα ή θα αρχίζουν στις 9:00 το πρωί και θα τελειώνουν στις 4:30 το απόγευμα.

Ωστόσο, τους προηγούμενους μήνες και κατόπιν ενστάσεων από πλευράς της ΠΑΣΥΔΥ, δημιουργήθηκε κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι της συντεχνίας των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών, με σκοπό τη λεπτομερή μελέτη του θέματος. Ο διάλογος οδηγήθηκε στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού, η οποία σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις της και αφού μελέτησε όλα τα υπέρ και τα κατά της αλλαγής του ωραρίου εργασίας στη Δημόσια Υπηρεσία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία. Βάσει της συμφωνίας αυτής το ωράριο δεν θα πρέπει να αλλάξει αλλά θα παραμείνει ως έχει σήμερα, 7:30 το πρωί με 2:30 το απόγευμα ή 8:30 το πρωί με 3:30 το απόγευμα. Μοναδική εξαίρεση, σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, θα αποτελούσαν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, τα οποία και θα επέκτειναν το ωράριο λειτουργίας τους.

Παρόλα αυτά και τη στιγμή που αναμενόταν ότι η απόφαση αυτή της ΜΕΠ θα προωθείτο στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, έφθασε την περασμένη εβδομάδα σε όλα τα τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας εγκύκλιος, η οποία ενημέρωνε για την αλλαγή του ωραρίου από την 1η Σεπτεμβρίου. Αποτέλεσμα, όπως ήταν φυσικό, να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις αφού η ΠΑΣΥΔΥ θεωρεί απαράδεκτη τη μη εφαρμογή της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στη ΜΕΠ, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνεται και ο κοινωνικός διάλογος.

Source: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου