Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ATP: Στο Νο2 ο ανίκητος, στο Νο7 ο RF

Όποιος υποστήριζε ότι ο Ράφαελ Ναδάλ, έξι μήνες μετά την επιστροφή του στο tour και ενώ βρισκόταν στο Νο5, ότι θα επέστρεφε στη 2η θέση της κατάταξης, θα τον πέρναγαν για τρελό όμως ο κορυφαίος Ισπανός τενίστας διέψευσε και πάλι τα προγνωστικά ενώ η αντεπίθεσή του στον Τζόκοβιτς, συνεχίζεται ορμητικά...

Ο Άντι Μάρει έχει υπό την κατοχή του δύο Grand Slam τίτλους (US Open 2012, Wimbledon 2013) ενώ ήταν και φιναλίστ στο πρώτο Major του 2013 στη Μελβουρνη, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να διατηρήσει τη θέση του στην κατάταξη της ATP!

Η εκπληκτική χρονιά του Ναδάλ, με τους 9 τίτλους σε 10 τελικούς σε 11 τουρνουά που έχει αγωνιστεί στη σεζόν, του έδωσαν τη δυνατότητα να κερδίσει πολύ γρήγορα το χαμένο έδαφος απ'την 7μηνη απουσία του και πλέον το μόνο που δείχνει να τον σταματάει είναι ότι πέρα απ'το Νο1, δεν έχει άλλο...

Ο 27χρονος Ισπανός, μετά τους back to back τίτλους σε Μόντρεαλ και Σινσινάτι και εκμεταλλευόμενος την κακή πορεία του Άντι Μάρει στα δύο μεγάλα τουρνουά προετοιμασίας για το US Open, ξεπέρασε κατά 160 βαθμούς τον Βρετανό υπερασπιστή του Νεοϋορκέζικου Grand Slam και αύξησε ακόμη περισσότερο την πίεση στον Τζόκοβιτς ο οποίος έχει μείνει με τρεις, μόλις, τίτλους στη χρονιά και βλέπει τη μεγάλη διαφορά που τον χώριζε απ'τον Ράφα, να εξανεμίζεται με ιλιγγιώδης ρυθμούς.

Περίπου 7,500 βαθμοί ήταν η διαφορά τους όταν ο Ναδάλ επέστρεφε στα χωμάτινα τουρνουά της Λατινικής Αμερικής και έξι μήνες αργότερα, ο Ισπανός έχει μειώσει την απόσταση από την κορυφή στους 2,120 πόντους, έχοντας 8,860 έναντι 10,980 του Σέρβου.

Με δεδομένο ότι ο Ράφα δεν έχει να υπερασπιστεί κανέναν βαθμό μέχρι το τέλος της σεζόν, την ίδια ώρα που ο Νόλε καλείται να υπερασπιστεί την πορεία του έως τον τελικό του US Open 2012 (1200) και τον τίτλο στο ATP World Tour Finals του Λονδίνου (1500), δηλαδή 2,700 βαθμοί, ο Ισπανός έχει πάρα πολλές πιθανότητες να τερματίσει πρώτος στο 2013 ενώ αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, οι πιθανότητες αυτές γίνονται... βεβαιότητα!

Οι προοπτικές του Ναδάλ γίνονται πιο εύκολα κατανοητές με την ειδική βαθμολογία ATP Race η οποία αφορά τα τουρνουά της σεζόν και υπάρχει πλήρης ταύτιση με την ATP Rankings (σύστημα 52 εβδομάδων), πριν ξεκινήσει το ATP World Tour Finals.

Ο Ναδάλ, έχει πλέον 9,010 βαθμούς και οδηγεί την κούρσα ενώ ο Τζόκοβιτς είναι 2,240 πόντους πίσω (6,770).

Ακόμη κι αν ο Τζόκοβιτς τα πηγαίνει καλύτερα, από δω και στο εξής, στο tour απ'τον Ναδάλ, ο Ισπανός έχει τις πιθανότητες με το μέρος του.

Μάλιστα, ο Ναδάλ κατακτήσει το Αμερικάνικο Όπεν και ο Τζόκοβιτς αποκλειστεί στα ημιτελικά (ή νωρίτερα), τοτε ο Ισπανός την Τρίτη (11 Σεπτεμβρίου) θα επιστρέψει και πάλι στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης!

Ο Τζόκοβιτς αυτή την εβδομάδα συμπληρώνει 95 εβδομάδες στο Νο1 της ATP (πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2011), ενώ βρίσκεται τις τελευταίες 44 εβδομάδες στην κορυφή. Ο Ναδάλ έχει συνολικά 102 εβδομάδες στο Νο1.

Η άνοδος του Ναδάλ στο Νο2, δεν ήταν η μοναδική σημαντική αλλαγή στην πρώτη 10αδα αφού ο Ρότζερ Φέντερερ, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2003 δεν βρίσκεται μέσα στο top5!

Ο 32χρονος Ελβετός δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο και τους 1000 βαθμούς του στο Σινσινάτι με αποτέλεσμα να πέσει στο Νο7 του κόσμου, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι Τόμας Μπέρντιχ και Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο που κέρδισαν από μια θέση.

Μάλιστα, ο Τσέχος που ανέβηκε στο Νο5, σημείωσε ρεκόρ καριέρας. \

Στο top10 επέστρεψε και ο Ρισάρ Γκασκέ, κερδίζοντας δύο θέσεις (Νο9), με τον Μίλος Ράονιτς να χαίρεται μόλις για μια εβδομάδα το ντεμπούτο του στην κορυφαία 10αδα, καταλαμβάνοντας πλέον την 11η θέση του κόσμου.

Μεγάλη άνοδο για τον φιναλίστ του Σινσινάτι, Τζον Ίσνερ ο οποίος από το Νο22 πέταξε στο Νο14 ενώ ο Μάρκος Παγδατής υποχώρησε στο Νο53, χάνοντας άλλες τρεις θέσεις.

Rankings Movers
Rafael Nadal 2 (+1 spot)
John Isner 14 (+8 spots)
Dmitry Tursunov 35 (+9 spots)
David Goffin 66 (+14 spots)
Mardy Fish 173 (-44 spots)

Source: http://tennis24.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου