Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Tον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας


«Ο Μ. Κυπριανού απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος»


Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του αναφέρει ότι από την μαρτυρία που κατατέθηκε ενώπιον του προκύπτει ο Μάρκος Κυπριανού δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και ότι απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος.


Το δικαστήριο αναφέρει ότι τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας, ενώ ο Μ. Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως αλλά ακολουθούσε την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαπιστώνει, επίσης, πλήρη και καθολική δυσλειτουργία του κράτους στην υπόθεση της έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί.

Καμία σχέση δεν είχε ο Σάββας Αργυρού
Ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού δεν είχε καμία σχέση και καμία αρμοδιότητα με την υπόθεση, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Από τη μαρτυρία φαίνεται ότι ο Σ. Αργυρού δεν είχε «καθήκον ενέργειας», όπως αναφέρεται.

Οι Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδης είχαν «σχέση εγγύτητας» με τους πυροσβέστες και καθήκον για την ασφάλεια τους και όφειλαν να τους προειδοποιήσουν για την επικινδυνότητα του φορτίου.

Ο Πρόεδρος ουδέποτε ενημέρωσε το υπουργικό
Σύμφωνα με την απόφαση, το κράτος και οι υπουργοί έχουν καθήκον προστασίας της ανθρώπινης ζωής και σημειώνεται ότι σκοπός του δικαστηρίου δεν είναι να αποδώσει ευθύνες σε άτομα που δεν είναι κατηγορούμενα.

Το δικαστήριο χαρακτήρισε, επίσης, ορθή πολιτική απόφαση την εκφόρτωση του φορτίου η οποία, ωστόσο, λήφθηκε χωρίς την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε ενημέρωσε το υπουργικό.

Το δικαστήριο, σύμφωνα με την απόφαση, δεν γνωρίζει γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να μην κατηγορηθούν ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Μπισπίκας.

Η απόφαση αναφέρει, επίσης ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για καταστροφή του φορτίου χωρίς την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η διαδικασία συνεχίζεται.

Ο Κ. Παπακώστας είχε αντίληψη για μια «πραγματική πιθανότητα του κινδύνου θανάτου», σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, ενώ η μαρτυρία Γ. Γεωργιάδη κρίνεται ύποπτη και μολυσμένη. Οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τους κινδύνους από το φορτίο με τα πυρομαχικά στο Μαρί και παρέβλεψαν τον ορατό κίνδυνο. Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των γεγονότων της υπόθεσης.

Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των γεγονότων
Oι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης γνώριζαν από τις 05.23 της 11ης Ιουλίου ότι «έκρουζαν ούλλα» τα εμπορευματοκιβώτια και γίνονταν εκρήξεις, αναφέρει η απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Αναφέρει, επίσης, ότι ο Λοϊζίδης δεν έδωσε οδηγίες στον πυροσβέστη Παπαδόπουλο και πως δεν είναι πιστευτός ο ισχυρισμός του ότι στις 11 Ιουλίου δεν γνώριζε που βρισκόταν ο πυροσβέστης Παπαδόπουλος και οι άλλοι πυροσβέστες.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Λοϊζίδης δεν είπε στον Παπαδόπουλο να μείνει μακριά από τη φωτιά και δεν έδωσε συμβουλές να μείνουν μακριά και να κρατήσουν απόσταση.

Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των γεγονότων της υπόθεσης χωρίς να γίνει καμία αναφορά στον κατηγορούμενο τέως Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού.

Χαραλάμπους και Λοϊζίδης είχαν ιδίαν αντίληψη για τους κινδύνους
Oι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης είχαν ίδιαν αντίληψη για τους κινδύνους έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων.

Ο Λοϊζίδης είχε αντιληφθεί τους κινδύνους και τους εξωτερίκευσε.

Ο κατηγορούμενος Ανδρέας Νικολάου, Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενημερώθηκε για το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο από τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους και είχε όλα τα στοιχεία για να αντιληφθεί ότι υπήρχε κίνδυνος ζωής εντός της βάσης.

Οι Νικολάου, Χαραλάμπους και Λοϊζίδης είχαν «αντίληψη του θανάτου» εντός της βάσης.

Ο Κ. Παπακώστας είχε αντίληψη για μια «πραγματική πιθανότητα του κινδύνου θανάτου».

Οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης όφειλαν να ενεργήσουν για ενημέρωση των υφισταμένων τους και ειδικά της ΕΜΑΚ.

Παρέβλεψαν τον ορατό κίνδυνο Κυπριανού - Παπακώστας
Οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τους κινδύνους από το φορτίο με τα πυρομαχικά στο Μαρί και παρέβλεψαν τον ορατό κίνδυνο, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας.

Ύποπτη και μολυσμένη η μαρτυρία Γ. Γεωργιάδη
Το Κακουργιοδικείο αναφέρει, επίσης, ότι η μαρτυρία Γ. Γεωργιάδη κρίνεται ύποπτη και μολυσμένη και είχε ελατήριο τη μετάθεση των ευθυνών στους κατηγορούμενους και πως το φορτίο με τα πυρομαχικά είχε αφεθεί στη τύχη του.

Οι Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τους κινδύνους από το φορτίο και παρέβλεψαν τον ορατό κίνδυνο, αναφέρεται στην απόφαση.

Μη σοβαρός ο ισχυρισμός Λοϊζίδη - Χαραλάμπους για την πυρίτιδα
Παράλληλα, στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός πως οι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος Χαραλάμπους Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Αντρέας Λοϊζίδης Διοικητής της ΕΜΑΚ δεν ήξεραν πως η πυρίτιδα είναι εκρηκτικό υλικό, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Όπως αναφέρεται, οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης ισχυρίστηκαν ότι ο Γ. Γεωργιάδης τους έλεγε ότι η πυρίτιδα καίγεται αλλά δεν εκρήγνυται και πως δεν είχαν αντίληψη ότι η πυρίτιδα ήταν εκρηκτικό υλικό.

Στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός πως οι κατηγορούμενοι Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδης δεν ήξεραν πως η πυρίτιδα είναι εκρηκτικό υλικό, αναφέρει η απόφαση.

Η απόφαση αποτελείται από 8 μέρη και συνεχίζεται η ανάγνωση της από το Κακουργιοδικείο.

Άρχισε η ανάγνωση της απόφασης
Άρχισε λίγο μετά τις 09:00 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας για τους έξι κατηγορούμενους στην υπόθεση της πολύνεκρης έκρηξης στο Μαρί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η αίθουσα είναι κατάμεστη με συγγενείς των κατηγορουμένων και των θυμάτων, οι οποίοι κρατούν φωτογραφίες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα

Γύρω στις 350 σελίδες, σύμφωνα με πληροοφορίες, είναι η απόφαση.

Γύρω στις 8.30 έξω από το κτήριο του δικαστηρίου κατέληξε και η πορεία των 300 χιλιομέτρων που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας η Ομάδα Πρωτοβουλίας Μνήμης της 11 Ιουλίου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Τα μέλη της Ομάδας κρατούν δύο πανό. Στο ένα πανό αναγράφονται τα ονόματα των 13 θυμάτων της τραγωδίας και το άλλο πανό γράφει « Χάσαμε 13 Λεβέντες και τα λάθη δικά σας, τι θα κάνατε λέμε αν θα ήταν παιδιά σας».

Mε απόρθητο φρούριο μοιάζει σήμερα το Δικαστικό Μέγαρο Λάρνακας, αφού πάνω από 70 αστυνομικοί της Λάρνακας και της ΜΜΑΔ θα βρίσκονται τόσο εντός της αίθουσας, όπου θα αναγνωστεί η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, όσο και εκτός.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέσα στην αίθουσα, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα υπάρχουν μόνο τρία άτομα για τον κάθε ένα από τους συγγενείς των θυμάτων και των κατηγορουμένων.

Περιορισμός θα υπάρχει και στον αριθμό των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι δεν θα υπερβούν τους 12. Εντός της αίθουσας θα υπάρχουν, επίσης, ένας αστυνομικός για κάθε ένα από τους έξι κατηγορούμενους, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη θα παραταχθεί και έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ενιαία θα είναι η απόφαση
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Τρίτη (9/7) η απόφαση του Κακουργιοδικείου που συνέρχεται στη Λάρνακα, για την τύχη των έξι που αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες για την πολύνεκρη τραγωδία της 11ης Ιουλίου στο Μαρί.

Η απόφαση του Κακουργιοδικείου θα είναι ενιαία, δηλαδή θα αφορά και τους έξι κατηγορούμενους. Στη συνέχεια, αν κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι ή κάποιοι από αυτούς, θα οριστεί ημερομηνία για αγόρευση για μετριασμό της ποινής και ημερομηνία για επιβολή της ποινής. Κατηγορούμενοι είναι οι πρώην υπουργοί Μάρκος Κυπριανού και Κώστα Παπακώστας, ο πρώην Υπαρχηγός ΓΕΕΦ Σάββας Αργυρού, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Ανδρέας Νικολάου, ο αναπληρωτής διευθυντής της Πυροσβεστικής Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης.

Όλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας και πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς. Οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης αντιμετωπίζουν επιπλέον κατηγορίες ότι παρέλειψαν να δώσουν οδηγίες την 11η Ιουλίου για απομάκρυνση όλων των προσώπων από το φορτίο και σε απόσταση ασφαλείας.

Οι θέσεις τους
Και οι έξι κατηγορούμενοι δηλώνουν αθώοι. Κατά τις απαντητικές αγορεύσεις τους οι συνήγοροι τους υποστήριξαν τα εξής:
O Ευστάθιος Ευσταθίου, συνήγορος υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους, υποστήριξε ότι ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος και ότι απέρριπτε κάθε σκέψη για έκρηξη, κάνοντας λόγο για εκτόνωση αερίων. Αναφερόμενος στον πρώην Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, ο συνήγορος υπεράσπισης κατέθεσε τη θέση ότι έδωσε οδηγίες για να μετακινηθεί το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, σε αντίθεση με τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής.

Ο Γιώργος Γεωργίου, συνήγορος υπεράσπισης τoυ πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και του πρώην υπαρχηγού της ΕΦ Σάββα Αργυρού, κατέθεσε στο Δικαστήριο υπόμνημα στο οποίο απαντά σε σημεία της αγόρευσης της Κατηγορούσας Αρχής. Μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργίου απορρίπτει τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής για κυρίαρχο ρόλο του Υπουργού Εξωτερικών στο θέμα του φορτίου του πλοίου, αφού, όπως εξήγησε, γνώριζαν στο Υπουργείο Άμυνας ότι για την τύχη του φορτίου χρειάζονταν «το πράσινο φως» από τη Νομική Υπηρεσία και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ανέφερε, επίσης, ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 6/8/2009, όπου συζητήθηκε το θέμα του φορτίου του πλοίου, ο κ. Μάρκος Κυπριανού, δεν παρέστη και τις αποφάσεις τις πήραν οι διάφοροι παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων οι Γενικοί Διευθυντές του ΥΠΕΞ, του ΥΠΑΜ, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και η Διευθύντρια Τελωνείων, οι οποίοι και δεν είναι κατηγορούμενοι.

Όσον αφορά τον Σάββα Αργυρού, ο συνήγορος υπεράσπισης είπε ότι είναι φανερό πως ο Αρχηγός ΓΕΕΦ «θέλει να συνεχίσει να χειρίζεται το θέμα με τον Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη και τον Υπουργό, κρατώντας μακριά τον Υπαρχηγό». Ταυτόχρονα, διερωτήθηκε κατά πόσον «είναι παράλειψη του Υπαρχηγού του ΓΕΕΦ που, επιδεικτικά όπως είπε, τον αγνόησε ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ όταν έτυχε ενημέρωσης από τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη να ενεργήσει, όταν ο εμπνευστής της ιδέας για κόκκινο συναγερμό και εκκένωσης της βάσης στο Μαρί δεν εισηγείται κάτι τέτοιο στους κατ’ εξοχήν αρμοδίους».

Ο Θανάσης Κορφιώτης, συνήγορος υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο πελάτης του δεν είχε την πολυτέλεια ή την ευχέρεια να δώσει πληροφόρηση για τα εμπορευματοκιβώτια στον Αρχιλοχία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Παπαδόπουλο εκ του μακρόθεν. Ανέφερε, επίσης, ότι είναι απλοϊκή η λογική της Κατηγορούσας Αρχής, όταν λέει ότι οι ανώτεροι μπορούσαν να δώσουν οδηγίες στους Πυροσβέστες εκ του μακρόθεν. Κατέθεσε, ακόμα, τη θέση ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπορεί να διατάξει την εκκένωση ούτε στρατοπέδου, ούτε καν ιδιωτικής κατοικίας, αφού, όπως είπε, «αυτή η θέση δεν στηρίζεται σε καμία νομοθετική διάταξη». Ο κ. Κορφιώτης είπε, τέλος, ότι η Κατηγορούσα Αρχή δεν τοποθετήθηκε καθόλου στη θέση της υπεράσπισης, ότι ο πελάτης του Ανδρέας Λοϊζίδης επέφερε τον θάνατο 13 ανθρώπων.

Από την πλευρά της η κατηγορούσα αρχή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το δικαστήριο θα βρει ενόχους τους έξι κατηγορουμένους.

Δύο λιγότεροι
Αρχικώς οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν οκτώ. Ωστόσο απαλλάχτηκε κατόπιν αιτήματος της Κατηγορούσας Αρχής ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης με το αιτιολογικό ότι δεν προέκυψε μαρτυρία σε βάρος του. Ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας. Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν κατά έναν ακόμη όταν ανεστάλη η ποινική δίωξη του τέως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Πέτρου Τσαλικίδη, με το σκεπτικό ότι έχει ασκηθεί σε βάρος του, από το Στρατοδικείο Αθηνών, ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία κατά συρροήν με ενδεχόμενο δόλο.

Τα θύματα
Από τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου έχασαν τη ζωή τους ο Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, ο Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, ο ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, οι Ναύτες Χριστοφόρου Μιλτιάδης, Χριστοφόρου Χριστάκης και Αντώνης Χαραλάμπους της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παπαδόπουλος Ανδρέας, ο Αρχιπυροσβέστης Γιακουμής Γιώργος και οι Πυροσβέστες Κρόκος Βασίλης, Ταντής Σπύρος, Θεοφίλου Παναγιώτης και Αδάμου Αδάμος.
Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου