Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΥΠΟΙΚ: «Ετοιμαζόμαστε εντατικά για τον έλεγχο της Τρόικας – Στο τέλος κάθε αξιολόγησης το μνημόνιο θα επικαιροποιείται»

- «Πρώτη προτεραιότητα η έξοδος από το καθεστώς εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου»
- «Θα κάνουμε το παν να περιορίσουμε τις εκκρεμότητες»
- «Στη βάση της αξιολόγησης θα λαμβάνεται η απόφαση για την επόμενη δόση»
- «Τα δεδομένα του πρώτου πενταμήνου είναι καλύτερα από τις προβλέψεις για το 2013»
- «Θέλουμε ένα δημόσιο τομέα, μικρότερο πιο αποδοτικό, λιγότερο σπάταλο»
Η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζεται εντατικά και θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες να προετοιμάζεται για την πρώτη αξιολόγηση της τρόικας που θα ξεκινήσει στις 17 Ιουλίου, ενώ συμφωνεί με τους εταίρους θεωρώντας ότι η έξοδος από το καθεστώς εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου το συντομότερο δυνατό αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα.

Την επισήμανση αυτή έκανε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρία του Eurogroup και στη συζήτηση που έγινε για την πορεία του κυπριακού προγράμματος και κατ΄ επέκταση της οικονομίας.

«Εξήγησα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται και προσβλέπει σ αυτήν την αξιολόγηση, θα προσπαθήσουμε και τις επόμενες μέρες να είμαστε όλο και πιο έτοιμοι, ενώ το ζήτημα που δεσπόζει είναι το τραπεζικό και κυρίως το ζήτημα της τράπεζας Κύπρου και η ανάγκη να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης χωρίς άλλες καθυστερήσεις», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση θα κάνει το παν να περιορίσει τις εκκρεμότητες και να εκπληρώσει όλες τις όλες τις υποχρεώσεις σχετικά με τα προαπαιτούμενα.

Αναφερόμενος στη σημασία των τριμηνιαίων αξιολογήσεων, ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι η εν λόγω διαδικασία ουσιαστικά αποτελεί και θα αποτελεί κάθε τρίμηνο επανάληψη σε όλο το βάθος και την έκταση της διαδικασία καταρτισμού του αρχικού μνημονίου. Στο τέλος κάθε αξιολόγησης το μνημόνιο θα επικαιροποιείται και στη βάση της αξιολόγησης θα λαμβάνεται η απόφαση για την επόμενη δόση, είπε. Ο σχεδιασμός προβλέπει δύο δόσεις για 2013 , η μια στο τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη στο τέλος του έτους, ενώ οι δόσεις θα είναι μικρότερες από την αρχική δόση του Μαΐου και το ακριβές ποσό θα σχετίζεται με την ανάγκη και κάλυψη των ελλειμμάτων, ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας, είπε ότι τα δεδομένα του πρώτου πενταμήνου είναι καλύτερα από τις προβλέψεις για το 2013 και καλύτερα από τα αντίστοιχα περυσινά. Ωστόσο, όπως είπε, δεν θεωρεί αυτήν τη θετική εικόνα ως ενδεικτική της πορείας που θα ακολουθήσει η οικονομία και τα οικονομικά στο επόμενο διάστημα.

Ηδη βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2014 στη βάση πολύ συντηρητικών εκτιμήσεων σε σχέση με τα δημόσια έξοδα, έχουμε τονίσει ότι τα δημόσια έσοδα θα είναι αυτά που θα καθορίζουν το ύψος των κρατικών δαπανών, ενώ οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις οι οποίες στην πορεία διαψεύδονταν και μάλιστα κατ επανάληψη ήταν ένα στοιχείο που συνέβαλε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και είμαστε αποφασισμένοι να μην το επαναλάβουμε, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, συνοψίζοντας σε σχέση με το θέμα αυτό ότι παρά τις θετικές ενδείξεις δεν εργαζόμαστε στη βάση αυτών των δεδομένων αλλά πολύ πιο συντηρητικά, οι δημόσιες δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 11% το 2014.

Αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου και την επιθυμία των εταίρων για έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης το συντομότερο, είπε ότι η κυβέρνηση είναι απόλυτα σύμφωνη με τη διαπίστωση ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση, αλλα και σε ό,τι αφόρα την ανάγκη να ολοκληρωθεί ταχύτατα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων η διαδικασία εξυγίανσης και η έξοδος από το καθεστώς και τις πρόνοιες εξυγίανσης τραπεζικών ιδρυμάτων. Στην Κύπρο έχουμε μια ανεξάρτητη θεσμικά αρχή εξυγίανσης, την Κεντρική Τράπεζα και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί της θεωρώ ότι και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έχει λάβει τα ίδια μηνύματα με την κυβέρνηση και συνεργαζόμενοι πρέπει να διασφαλίσουμε τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, είπε.

Στη χθεσινή συνεδρίαση χαιρετίστηκε από τους εταίρους η επιτυχής διαδικασία εθελοντικής ανανέωσης του δημόσιου χρέους, το οποίο κατείχαν τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. «Ηταν μια βασική υποχρέωση, ένα ζήτημα αρκετά ευαίσθητο από άποψης οίκων αξιολόγησης και θεωρείται πως το εγχείρημα ήταν απόλυτα επιτυχές», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι στην ίδια ενότητα θα κατέτασσε και την καλή πρόοδο με το ρωσικό δάνειο, όπου οι παράμετροι έχουν συμφωνηθεί και αναμένουμε τις εσωτερικές διαδικασίες σε επίπεδο ρωσικής κυβέρνησης και βουλής.

Σχετικά με το δημόσιο τομέα, είπε ότι τον θέλουμε μικρότερο πιο αποδοτικό, λιγότερο σπάταλο, θέλουμε να θέσουμε τα δημόσια οικονομικά σε μια βάση βιωσιμότητας ώστε να απαλλαγούμε από κηδεμονίες και εξαρτήσεις και στο πλαίσιο αυτό ο ρυθμός θα παραμείνει μέχρι το τέλος εντατικός.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών έμφαση πρέπει να δοθεί στον εξορθολογισμό των δαπανών και όχι σε νέους φόρους, δεδομένου ότι την τελευταία διετία και μέσα στα πλαίσια των λεγόμενων έκτακτων πακέτων έχουν επιβληθεί περίπου 20 νέοι φόροι και αυξήσεις υφιστάμενων φόρων, ενώ το αποτέλεσμα είναι ότι τα φορολογικά έσοδα αντί να αυξάνονται μειώνονται και αυτό είναι η αναπόφευκτη κατάσταση μιας πολιτικής που βάζει φόρους σε περίοδο ύφεσης.

Πηγή : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου