Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Το μπαλάκι στα χέρια των αρχηγών…

Στη σημερινή σύσκεψη θα κριθεί το αίτημα της «Συμμαχίας» για συμμετοχή στο Ε.Σ.
Εμφανής η πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να μην προκαταλάβει τη θέση των μελών του Σώματος, αλλά να συνδιαβουλευθεί μαζί τους για τη λήψη απόφασης

Στη σημερινή σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κρίνεται η τύχη της συμμετοχής της Συμμαχίας Πολιτών στο Εθνικό Συμβούλιο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκύπτει ως συνέπεια επιστολής που απέστειλε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Πρόεδρο της Συμμαχίας, Γιώργο Λιλλήκα, στην οποία επισημαίνει ότι, το υποβληθέν αίτημα για συμμετοχή του κόμματος στο Εθνικό Συμβούλιο, θα εξεταστεί κατά τη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών, το οποίο και θα αποφασίσει, κατ’ αρχήν, κατά πόσον θα γίνει αποδεκτό το αίτημα ή όχι.

Επί της ουσίας, δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρίχνει το… μπαλάκι στα χέρια των αρχηγών των κομμάτων, οι οποίοι -συμπεριλαμβανομένης και της δικής του θέσης, που είναι, κατ’ αρχάς, θετική για συμμετοχή- θα λάβουν την οριστική απόφαση για προσθήκη ακόμη ενός μέλους στο Σώμα.

Διχογνωμία ανάμεσα στα μέλη
Πηγές της Συμμαχίας Πολιτών εξέφραζαν χθες την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση, όσον αφορά τη διαχείριση του αιτήματος, προκύπτει ως απόρροια του γεγονότος ότι υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αναφορικά με το εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα του Κινήματος για συμμετοχή.

Προσέθεταν, δε, ότι είναι εμφανής η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπάρξει συνδιαβούλευση για τη λήψη οιασδήποτε απόφασης, καθώς φαίνεται να θεωρεί ότι, η λήψη απόφασης για προσθήκη ενός ακόμη μέλους, αφορά το ίδιο το Σώμα και θα έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψιν και η θέση των μελών.

Σε υπόδειξή μας ότι, με αυτόν τον τρόπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται να «μεταθέτει» την εξουσία για λήψη απόφασης από τη δική του «διακριτική ευχέρεια» στη βούληση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, «κομματικοποιώντας», στην ουσία, το θέμα, σχολίασαν ότι «αυτό που φαίνεται να πρυτανεύει είναι η λογική της "συλλογικής λήψης αποφάσεων"», κάτι που είναι «απολύτως θεμιτό», ωστόσο επισήμαναν ότι είναι εμφανές πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οιεσδήποτε διαδικασίες, οι οποίες, ενδεχομένως, να τον έφερναν σε αντιπαράθεση ή διαφωνία με κάποιες των πολιτικών δυνάμεων, «και δη με κάποιους από τους κυβερνητικούς εταίρους του», που φαίνεται, κατ’ αρχάς, να μη συναινούν.

«Ας αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»
Εξέφρασαν, παράλληλα, την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη προοιωνίζεται την αρνητική στάση κάποιων μελών, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «αυτή δεν μπορεί να ερμηνευθεί εάν επικαλεστεί κάποιος καθαρά πολιτικά κριτήρια», αλλά μπορεί να γίνει κατανοητή μόνον «με μικροπολιτικούς υπολογισμούς και συμφέροντα». Εξέφρασαν, τέλος, την ελπίδα, «οι πολιτικές δυνάμεις θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, κατανοώντας και προκρίνοντας την ωφελιμότητα που θα έχει η συμμετοχή της Συμμαχίας Πολιτών στο Εθνικό Συμβούλιο τόσο για τη διαχείριση του εθνικού προβλήματος όσο και για την εμπέδωση, στην πράξη, πρακτικών εμβάθυνσης της δημοκρατίας και συμπεριφορών που θα ενισχύσουν, έργοις, την ενότητα και τη συνεννόηση στο εσωτερικό μέτωπο».

Τα… ναι και τα… όχι
Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τις υφιστάμενες ενδείξεις, θετικά, κατ’ αρχήν, αντικρίζουν τη συμμετοχή της Συμμαχίας στο Εθνικό Συμβούλιο οι Οικολόγοι και το ΕΥΡΩΚΟ, ενώ το ΑΚΕΛ δεν φαίνεται να φέρει ένσταση, αφήνοντας το θέμα στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου. Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ τονίζει ότι αυτό που προέχει, αυτήν τη στιγμή, είναι η αναμόρφωση και αναβάθμιση της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, φαίνεται, ωστόσο, να εκφράζει επιφυλάξεις όσον αφορά τη συμμετοχή της Συμμαχίας στο Εθνικό Συμβούλιο, παρά την πρόσφατη τοποθέτηση του Γιαννάκη Ομήρου, ότι η απόφαση γι’ αυτό ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντίθετα, μάλλον αρνητική είναι η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο ΔΗΣΥ αναμένεται να συμπλεύσει με τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που εμφανίζεται, κατ’ αρχήν, θετικός.

Η επιστολή Λιλλήκα στο Π.Γ. της ΕΔΕΚ
Εν τω μεταξύ, σήμερα θα διαφανεί, σε μεγάλο βαθμό, και η προοπτική της πρόσκλησης της Συμμαχίας Πολιτών προς την ΕΔΕΚ, προς έναρξη διαλόγου, για σύμπηξη ενός ευρέος συνασπισμού δυνάμεων, ο οποίος να αποτελέσει το υπόβαθρο για τη συγκρότηση ενός τρίτου πολιτικού πόλου εξουσίας.

Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, επί τη βάσει της επιστολής που απέστειλε ο Γιώργος Λιλλήκας προς τον Γιαννάκη Ομήρου την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αν και δεν αναμένεται η συζήτηση να εξαντληθεί στη σημερινή συνεδρία, θεωρείται βέβαιον ότι θα διαφανούν οι «βασικές προδιαθέσεις» των Σοσιαλδημοκρατών και σε επίπεδο συλλογικών οργάνων, μετά την αρνητική πρώτη αντίδραση της ηγεσίας του Κινήματος.

Να υπομνήσουμε ότι, ο Γιώργος Λιλλήκας, στην επιστολή του προς τον Γιαννάκη Ομήρου, επαναδιατυπώνει το διάβημα του κόμματός του για την ανάπτυξη ενός δομημένου διαλόγου, με στόχο τη συνεργασία των δύο πολιτικών χώρων, με βάση συγκεκριμένες αρχές και πλαίσιο λειτουργίας, η οποία να απολήξει στη σύμπηξη ενός ισχυρού συνασπισμού δυνάμεων, προς αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της οικονομίας αλλά και των επερχόμενων εξελίξεων στο εθνικό πρόβλημα.

Πηγἠ: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου