Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Στον αέρα τα Ταμεία Προνοίας

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα Ταμεία Προνοίας που τίθενται υπό διάλυση μετά τα γεγονότα Μαρτίου και την αντιμετώπιση που είχαν τα Ταμεία Προνοίας σε Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή τράπεζα. Περίπου 200 Ταμεία οδεύουν προς κλείσιμο με κάποια από αυτά να ξεπερνούν τα όρια του μικρού ταμείο κάτι που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνο για το μέλλον του θεσμού στην Κύπρο.




Πέραν από την Εμπορική και την Αlpha Bank που ήδη έλαβαν σχετικές αποφάσεις για διάλυση των Ταμείων Προνοίας πληροφορίες θέλουν ακόμα μία από τις μεγάλες τράπεζες να προχωρά με ανάλογη κίνηση.



Συγκεκριμένα, σχετικό ζήτημα τέθηκε και στην τελευταία Γενική Συνέλευση των μελών του Ταμείου Προνοίας της Ελληνικής Τράπεζας όπου μετά από αρκετή πίεση αποφασίστηκε όπως η διαχειριστική επιτροπή εξετάσει όλες τις πτυχές του θέματος. Πλέον, πρόκειται για Ταμεία των 60-200εκ. ευρώ, κάτι που θα προκαλέσει γενικότερες αναταράξεις για το θέμα.

Πάντως, ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργος Πούφος φαίνεται να γνωμάτευσε σχετικά πως σε περίπτωση διάλυσης Ταμείου Προνοίας το ποσό και πάλι είναι αφορολόγητο, κάτι που επενεργεί θετικά σε περιπτώσεις που θέλουν να προχωρήσουν με διάλυση Ταμείων.

Ο Έφορος Ταμείων Προνοίας Θεοφάνης Τρύφωνος ανέφερε πως όντως κάποια μικρά ταμεία, που μπορεί να αποτελούνται και από ένα άτομο ή μικρό αριθμό ατόμων, προχωρούν με διάλυση αλλά παρόμοιο φαινόμενο υπήρξε και πριν 2-3 χρόνια με τη συγχώνευση συνεργατικών.

Πρόσθεσε πως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο της εποχής που ζούμε τα Ταμεία Προνοίας να δέχονται έντονες πιέσεις.
Ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα έχει συναντηθεί με πολλές διαχειριστικές Επιτροπές Ταμείων Προνοίας προσπαθώντας να τους εξηγήσει πως θα είναι προς όφελος τους να διατηρήσουν τη λειτουργία των Ταμείων.

Ο κ. Τρύφωνος χαρακτήρισε τα Ταμεία Προνοίας ως ένα δικαίωμα που ο εργαζόμενος απέκτησε μέσα από αγώνες δεκαετιών και θα ήταν κρίμα να χαθεί ο θεσμός.
Ειδικοί το τομέα, χαρακτηρίζουν κλειδί τις αναμενόμενες εξαγγελίες το υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και της υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για στήριξη του θεσμού οι οποίες όμως καθυστερούν αφού η σχετική εξαγγελία έγινε από τον περασμένο Απρίλη.

Τη Δευτέρα στη βουλή συζητήθηκε πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ με την οποία η κατάργηση ταμείων προνοίας θα μπορεί να γίνεται μόνο μετά από έγκριση του Εφόρου ενώ η διάλυση επιχειρησιακών ταμείων θα γίνεται μόνο σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας της επιχείρησης ή, σε περίπτωση απόφασης για διάλυση, αυτό θα γίνεται αφού υπάρχει πλειοψηφία των 75% των μελών του ταμείου.

Πηγή : http://sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου