Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η Νεολαία ΕΔΕΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Η Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου, μετά από πρωτοβουλία του συνασπισμού «Συμμαχία για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».
Σκοπός του συνασπισμού αυτού ήταν να καταστεί ευρέως γνωστό το σύστημα της τακτικής διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης, το οποίο επιλαμβάνεται υποθέσεων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και ειδικότερα για γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου κτλ.

Την 17η Ιουλίου του 1998, οπόταν και υιοθετήθηκε η Σύμβαση της Ρώμης, συνεστήθη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα του τη Χάγη το οποίο και τέθηκε σε ισχύ από το 2002.

Το Δικαστήριο αυτό έχει δικαιοδοσία μόνο στα κράτη που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Ρώμης. Είναι άξιο αναφοράς ότι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Ισραήλ και η Τουρκία, χώρες με μεγάλη επιρροή στη διεθνή πολιτική σκηνή, δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται έτσι η απονομή της διεθνούς δικαιοσύνης.

Η Νεολαία ΕΔΕΚ τιμά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης θεωρώντας ότι η μέρα αυτή αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής των σοβαρών εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε ο Τούρκος Εισβολέας στην Κύπρο και που συνεχίζει να διαπράττει δια μέσω του εποικισμού, ο οποίος συνιστά, σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινότητα, έγκλημα πολέμου αφού στόχο έχει τη δημογραφική και πολιτισμική αλλοίωση του χαρακτήρα της Κύπρου.

Η Νεολαία ΕΔΕΚ τονίζει προς τον Κυπριακό Λαό ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού Ζητήματος. Μια λύση η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Κυπριακού λαού. Μια λύση η οποία θα διασφαλίζει μεταξύ άλλων και την αποχώρηση όλων των εποίκων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Μια ορθή λύση θα επιτευχθεί μόνο με την ορθή διεθνοποίηση του Κυπριακού Ζητήματος, με την Τουρκία στο εδώλιο του Κατηγορουμένου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου