Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΛΙΛΛΗΚΑΣ & ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ...

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ

Ο αποκλεισμός της Συμμαχίας Πολιτών από το Εθνικό Συμβούλιο και το κομματικό κατεστημένο

17 Ιουλίου 2013
Η απόφαση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και των ηγεσιών του κομματικού κατεστημένου να αποκλείσουν τη Συμμαχία Πολιτών από το Εθνικό Συμβούλιο μας λύπησε, αλλά δεν μας εξέπληξε.

Δεν ζητήσαμε ούτε χάρη ούτε την όποια εξυπηρέτηση για τη Συμμαχία Πολιτών. Να προσφέρουμε ζητήσαμε. Πράξαμε το καθήκον μας. Ανταποκριθήκαμε στην δημόσια πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενότητα. Εκφράσαμε την ετοιμότητα μας να συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στον αντικατοχικό αγώνα της πατρίδα μας. Αυτό πράξαμε και τους προηγούμενους μήνες υποβάλλοντας αρκετές προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν το Κυπριακό, την Οικονομία και τη διαχείριση του Φυσικού μας Αερίου.


Φαίνεται, όμως, πως για τον Πρόεδρο και το κομματικό κατεστημένο αυτό που προέχει στο Εθνικό Συμβούλιο είναι η εξυπηρέτηση των μικροκομματικών τους σκοπιμοτήτων και όχι το εθνικό συμφέρον. Εκτός κι’ αν οι διεκδικητικές μας θέσεις και προτάσεις προκαλούν πρόβλημα στην προδιαγεγραμμένη λύση που θέλουν να προωθήσουν. Προφανώς, το προεκλογικό σύνθημα «ενώνουμε δυνάμεις» αποτελεί ακόμα μια «δέσμευση» του Προέδρου Αναστασιάδη.

Η Κύπρος μόνο να κερδίσει έχει από τη συλλογική διαχείριση του Κυπριακού. Η διαφορετική άποψη εμπλουτίζει το διάλογο. Για ‘μας, η ενότητα κτίζεται με τη συλλογικότητα. Για το πολιτικό κατεστημένο η ενότητα κτίζεται με αποκλεισμούς. Η επίκληση της ενότητας, είναι εμφανές, πως γίνεται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Όσο για την αναφορά του Εθνικού Συμβουλίου, για τη μη συμμετοχή της Συμμαχίας σε εκλογές, ως κριτήριο του τι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα, αναμέναμε οι ηγεσίες του κομματικού κατεστημένου να σεβαστούν τουλάχιστον την ερμηνεία του σχετικού Νόμου που οι ίδιες συνέγραψαν και ψήφισαν.

Ο περί Κομμάτων Νόμος του 2012 ορίζει ρητά στο άρθρο (2): «Κοινοβουλευτικό κόμμα σημαίνει πολιτικό κόμμα που έχει στις τάξεις του τουλάχιστον ένα βουλευτή ή ευρωβουλευτή».


Σ’ ένα πράγμα παραμένει πιστό το κομματικό κατεστημένο: στην αρχή πως υπεράνω όλων είναι η εξυπηρέτηση των κομματικών τους συμφερόντων και όχι η εξυπηρέτηση της εθνικής μας υπόθεσης. Σ’ αυτήν τη λογική υπέταξαν και το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου. Αν πιστεύουν ότι με τέτοιους αναχρονιστικούς και αντιδημοκρατικούς αποκλεισμούς θα ανακόψουν την κοινωνική δυναμική της Συμμαχίας Πολιτών, πλανόνται πλάνην οικτράν.


Σημειώνω, τέλος, ότι δεν τήρησαν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες της πολιτικής δεοντολογίας. Επίσημα δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Πληροφορηθήκαμε για την απόφαση του Προέδρου και των Κομματικών ηγεσιών από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου