Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ειδικοί από την Τουρκία στα κατεχόμενα για περιορισμό της περιβαλλοντικής καταστροφής

Σε τρία επίπεδα θα αντιμετωπιστεί η διαρροή πετρελαίου στα κατεχόμενα Γαστριά, δήλωσε ο «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας, Ατάι Αχμέτ Ρασίτ μετά από τη συνεδρία της ομάδας κρίσης που δημιουργήθηκε για το ατύχημα στη θαλάσσια περιοχή, όπου βρίσκεται το παράνομο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ΑΚΣΑ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ρασίτ ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τις εργασίες για αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό, για τη λήψη νομικών και φυσικών μέτρων για την αποτροπή επανάληψης τέτοιων ατυχημάτων και τις έρευνες για τις συνθήκες του περιστατικού.

Ο κ. Ρασίτ μίλησε για 80 με 100 τόνους πετρελαίου που διέρρευσαν στη θάλασσα και δήλωσε πως η ομάδα κρίσης μετέβη επιτόπου για επιθεώρηση της κατάστασης. Σε πρώτο στάδιο, είπε, με τα μέτρα που λήφθηκαν έχει περιορισθεί η διαρροή σε μια περιοχή τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ σήμερα αναμένεται από τη Μερσίνη της Τουρκίας συνεργείο που μαζί με τους ειδικούς θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν την μόλυνση το συντομότερο δυνατό. Οι εργασίες καθαρισμού της περιοχής, πρόσθεσε, μπορεί να συνεχισθούν για μέρες, επισημαίνοντας ότι η ομάδα που έρχεται από την Τουρκία είναι ειδικοί και επαγγελματίες για τέτοιες καταστάσεις.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από τώρα και στο εξής πλοία που θα πραγματοποιούν μεταφορά πετρελαίου θα περικυκλώνονται με θαλάσσιους φράχτες για να περιοριστεί ο κίνδυνος διαρροής και πάλι. Η βλάβη στον αγωγό μεταφοράς, σημείωσε, θα φτιαχτεί υπό την επίβλεψη του ίδιου του «κράτους».

Ο κ. Ρασίτ δήλωσε επίσης ότι το ψευδοκράτος δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών και πρέπει να γίνουν μακρόπνοα και συνολικά σχέδια για τέτοιου είδους βήματα, προσθέτοντας ότι η «μεταβατική κυβέρνηση» θα πάρει προσωρινά μέτρα και θα καθορίσει έναν οδικό χάρτη για το μέλλον. Επέκρινε το γεγονός ότι το «υπουργείο» του μπορεί να λέγεται «οικονομίας και ενέργειας» αλλά δεν έχει στελέχη που να ασχολούνται με την ενέργεια, ενώ υπό την ευθύνη του είναι οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και οι σταθμοί βενζίνης, και δήλωσε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να δημιουργηθεί μια ομάδα τέτοιων στελεχών.

Στην ομάδα κρίσης μετέχουν επίσης οι «υπουργοί» εξωτερικών, Κουτλάι Έρκ, μεταφορών και επικοινωνιών, Ισμαήλ Μπασαρίρ, τουρισμού, περιβάλλοντος και πολιτισμού, Μεχμέτ Χαρμαντζί.

Η «πρωθυπουργός» Σιμπέλ Σιμπέρ κληθείσα να σχολιάσει χθες το συμβάν εξέφρασε λύπη, ανέφερε ότι βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και όλοι οι «υπουργοί» έχουν ενεργοποιηθεί για την λήψη μέτρων.
Άρχισαν, ανέφερε, οι εργασίες καθαρισμού, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του σταθμού κάνει ενέργειες για να φέρει ένα ειδικό πλοίο από την Τουρκία. «Είναι πλεονασμός να μιλάμε για το τι έγινε μετά που έγινε, το πιο σημαντικό είναι αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην ξανασυμβεί. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση τα μέτρα αποτροπής του ρίσκου», δήλωσε. Προσπαθούν, είπε, να προχωρήσουν με τον καθαρισμό για να μην ανοίξει ο δρόμος για μια μεγαλύτερη καταστροφή. «Εάν αλλάξουν οι άνεμοι, υπάρχει ο κίνδυνος να γεμίσει και πάλι».

Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα «Κίπρις Ποστασί» γράφει ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Deepsea Fisheries LTD, Σαλίχ Σεϊνταλί, του οποίου το ιχθυοτροφείο έχει επηρεαστεί, δήλωσε πως πρέπει να αλλάξει όλα του τα δίχτυα. Προσπάθησαν, πρόσθεσε, να γλυτώσουν τα ψάρια, λέγοντας πως για έναν ολόκληρο μήνα θα στέλνουν ένα ψάρι ως δείγμα από κάθε ψαριά διχτιού, στην Άγκυρα για να δουν εάν υπάρχει ζημιά. Και τα ψάρια, είπε, μπορούν να επηρεαστούν από την καταστροφή σημειώνοντας πως εάν αυτό συμβεί θα καταστραφούν και θα ζητήσουν αποζημιώσεις.

Συναντήθηκαν ήδη, ανέφερε, με τους ιθύνοντες της ΑΚΣΑ, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα αποζημιώσουν τις ζημιές του ιχθυοτροφείου. Μόνο τα δίχτυα, πρόσθεσε, είναι μια περιουσία αξίας 80.000 με 100.000 ευρώ. Υπάρχουν, είπε, 400.000 τόνοι ψαριών και αν αυτά επηρεαστούν, η ζημιά τους θα φτάσει το εκατομμύριο ευρώ.

Το ιστορικό
------------
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα και γράφεται στον τ/κ Τύπο, χθες γύρω στα μεσάνυκτα το πλοίο «Καπτάνογλου» ξεφόρτωνε πετρέλαιο στο εργοστάσιο της εταιρείας AKSA στα κατεχόμενα Γαστριά. Το πρόβλημα προκλήθηκε λόγω συμπίεσης και διαρροής στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς πετρελαίου.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του σταθμού ΑΚΣΑ, Μουράτ Τσιαπτούγ, μέσα σε 15 λεπτά, 50 με 100 τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα. Στις εργασίες περιορισμού της διαρροής και των επιπτώσεων συνέβαλαν άμεσα οι «έπαρχοι» των κατεχόμενων Αμμοχώστου και Τρικώμου, το «δημαρχείο» Τρικώμου και περιβαλλοντικοί οργανισμοί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου