Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ξεκάθαρος στόχος

Πανέτοιμη, αισιόδοξη και αποφασισμένη να ταξιδέψει για να φέρει εις πέρας την αποστολή στο Βουκουρέστι και να πάρει θετικό αποτέλεσμα που θα την καταστήσει φαβορί στην υπόθεση πρόκριση απέναντι στην Άστρα Γκιουργκίου είναι η Ομόνοια. Οι «πράσινοι» αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και την επικινδυνότητα της αναμέτρησης για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League, αλλά με πίστη και αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές τους ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το πρώτο εμπόδιο στον δρόμο για την ευρωπαϊκή διάκριση.

Οι ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας πραγματοποίησαν χθες την τελευταία τους προπόνηση επί κυπριακού εδάφους και απόψε θα πάρουν για πρώτη και τελευταία φορά… γεύση από τον αγωνιστικό χώρο του Εθνικού Σταδίου του Βουκουρεστίου. Θα προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου του Τόνι Σαβέβσκι. Το θετικό για τον Σκοπιανό τεχνικό είναι ότι δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα από τη στιγμή που έχει επιστρέψει πλέον και ο Εφραίμ και θα παρατάξει ό,τι καλύτερο έχει στη διάθεσή του, στην προσπάθεια για να πάρει η ομάδα του θετικό αποτέλεσμα.
Με βάση το σχήμα που παρέταξε στην πρόβα τζενεράλε κόντρα στην Ξάνθη το μοναδικό δίλημμα έχει να κάνει με τον παίκτη που θα επιλεγεί για την κορυφή της επίθεσης. Γκικίεβιτς και Σκέμπρι διεκδικούν τη θέση, με τον Μαλτέζο να… μετατοπίζεται στο αριστερό άκρο σε περίπτωση που επιλεγεί ο Πολωνός και τον Πλατινί να μένει στον πάγκο. Ο Σκέμπρι λόγω ταχύτητας μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο απειλητικός στις αντεπιθέσεις και πιο ουσιαστικός με την μπάλα χαμηλά, ενώ ο Γκικίεβιτς λόγω σωματοδομής μπορεί να παίξει με πλάτη και να κερδίσει περισσότερες εναέριες μονομαχίες από τους αντίπαλους κεντρικούς αμυντικούς.
Ό,τι και να επιλέξει ο Σαβέβσκι, το «τριφύλλι» έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί σε όποιες συνθήκες παιχνιδιού χρειαστεί. Είναι ομάδα που παίζει άψογα το πίεσε-κλέψε- φύγε, πλάνο που τη βολεύει όσο το σκορ είναι στο 0-0 και ειδικά αν προηγηθεί. Παράλληλα, μπορεί να παίξει πολύ καλά και ποδόσφαιρο κατοχής, αν η ροή του αγώνα το επιβάλλει. Όπως και να 'χει θα χρειαστεί εξυπνάδα, συγκέντρωση, αποφυγή λαθών και αξιοποίηση των ευκαιριών.

Έχει αρνητική παράδοση
Η Ομόνοια ταξίδεψε αρκετές φορές στη Ρουμανία στο παρελθόν. Σε όλες επέστρεψε ηττημένη. Φυσικά, τη δεκαετία του 80, η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δικές μας ομάδες και αυτές της βαλκανικής χώρας ήταν πολύ μεγάλη. Έτσι η Ομόνοια αποκλείστηκε φυσιολογικά από Ντιναμό, Σπορτούλ και Στεάουα. Την Ντιναμό πάντως τη ζόρισε πολύ. Η Ομόνοια είχε χάσει με 3-0 στο Βουκουρέστι, προηγήθηκε 2-0 στη Λευκωσία, έχασε ευκαιρίες για 3ο γκολ, πριν οι Ρουμάνοι μειώσουν. Οι ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες ήταν αυτήν τη δεκαετία. Με την Ντιναμό ξανά, όταν η Ομόνοια έχασε με 3-1 στη Ρουμανία αν και προηγήθηκε, μπήκε μπροστά με 2-0 στη Λευκωσία, αλλά μείωσε και την έβγαλε εκτός ο μετέπειτα παίκτης της Νικουλέσκου. Προ τριετίας οι «πράσινοι» έχασαν στο Βασλούι με 2-0 και έμειναν στο 1-1 στη Λευκωσία.

Επικίνδυνη η Άστρα
Η Άστρα Γκιουργκίου ως γνωστόν δεν συγκαταλέγεται στις μεγάλες ομάδες του ρουμανικού ποδοσφαίρου και… μοιραία περνά σε δεύτερη μοίρα στον ρουμανικό Τύπο. Από σήμερα πάντως αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες αναφορές και να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο αυριανό παιχνίδι. Αυτό το επιβεβαιώσαμε μιλώντας και με συναδέλφους. Όπως επίσης και το ότι για την Άστρα αποτελεί προτεραιότητα η καλή πορεία στο πρωτάθλημα (πέρυσι τερμάτισε στην 4η θέση), αλλά συνάμα αντιμετωπίζει ως τεράστια πρόκληση το… συναπάντημα με την Ομόνοια στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League, στην παρθενική της παρουσία της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τις προηγούμενες μέρες όσοι έκαναν δηλώσεις, όπως ο πρόεδρος Ιοάν Νικολάε και ο προπονητής Ντάνιελ Ισάιλα απέδωσαν τον τίτλο του φαβορί στην Ομόνοια, θέλοντας ίσως και να… αποφορτίσουν τους ποδοσφαιριστές τους από το άγχος. Η Άστρα πάντως, παρά την απειρία της και το γεγονός ότι δεν θα αγωνιστεί στη φυσική της έδρα, είναι μία επικίνδυνη ομάδα, που εάν δεν προσεχθεί ιδιαίτερα, είναι σε θέση να κάνει τη ζημιά. Στα δύο παιχνίδια με την Ντομζάλε που έγιναν υπό το βλέμμα κατασκόπων της Ομόνοιας φάνηκε ξεκάθαρα ότι είναι ομάδα που στηρίζεται αρκετά στην ταχύτητα, επιτίθεται κυρίως από τα άκρα (με τα μπακ να ανεβαίνουν ψηλά) και λιγότερο από τον άξονα, με τους Μπουντέσκου και Φατάι να είναι οι δύο παίκτες που ξεχωρίζουν με την ποιότητά τους στην επιθετική γραμμή. Κομβικός είναι ο ρόλος του καθαρού ανασταλτικού χαφ, που συνήθως είναι ο Γιαχάγια, αφού είναι αυτός που υποδέχεται πρώτος την μπάλα από την άμυνα. Στον αντίποδα έδειξε μάλλον… ευάλωτη αμυντικά και… εκτεθειμένη στις αντεπιθέσεις, λόγω αργών επιστροφών των μέσων και των ακραίων αμυντικών. Η ενδεκάδα των Ρουμάνων δεν αναμένεται να έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτήν του επαναληπτικού με την Ντομζάλε, ενώ και σε αυτό το παιχνίδι θα είναι τιμωρημένος ο Λαμπάν.
Πηγή: sigmalive

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου