Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ριζοσπαστικά μέτρα για ανθρώπινη διαβίωση ανακοίνωσε ο Αναστασιάδης – Αύξηση επιδομάτων, επιδότηση ενοικίου και επιχορήγηση για αποπληρωμή τόκων !

-Η κυβέρνηση θα εγγυάται το ελάχιστον εισόδημα για τις ευπαθείς ομάδες πληρθυσμού
-Δικαιούχοι, όλοι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ανεξαρτήτως ηλικίας, τάξης και επαγγελματικής κατάρτισης
-Θα τυγχάνουν βοήθειας ακόμη και όσοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τους τόκους των στεγαστικών τους δανείων
-Κάλυψη θα δίνεται και για απρόβλεπτα έξοδα και φορολογίες

Δίχτυ προστασίας ρίχνει η κυβέρνηση, προς όλους τους πολίτες, οι οποίοι σήμερα δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να μην έχουν το δικαίωμα μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Εξαγγέλοντας τη νέα κοινωνική πολιτική του κράτους, πριν από λίγα λεπτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε την εγγύηση του ελάχιστου εισοδήματος, για πολίτες που σήμερα δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο σύστημα, ακόμη και για ανθρώπους που μέχρι σήμερα, δεν λάμβαναν κανένα επίδομα.

Συγκεκριμένα, με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δικαιούχοι της νέας κοινωνικής πολιτικής θα είναι άτομα, κάθε ηλικίας, τάξης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Ανάμεσα σε άλλα, διασφαλίζεται το δικαίωμα για στέγαση, είτε με την επιδότηση ενοικίου, είτε με την επιχορήγηση τόκων στεγαστικών δανείων, για πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δόσεων τους στις τράπεζες.

Θα καλύπτονται ακόμη και απρόβλεπτα έξοδα, όπως απαραίτητες επιδιορθώσεις σε οικίες, ακόμη και φορολογίες τις οποίες αδυνατούν να αποπληρώσουν πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Τα εξαρτώμενα άτομα θα γίνονται λήπτες μεγαλύτερους βοηθήματος.

Το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα θα παρέχεται και σε πολίτες που παρά τις ανάγκες τους δεν καλύπτονται από το
υφιστάμενο σύστημα και δεν λάμβαναν μέχρι σήμερα επίδομα.

Οι άνεργοι πτυχιούχοι, οι αυτοεργοδοτούμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, θα λαμβάνουν υψηλότερες απολαβές, από αυτές που λαμβάνουν μέχρι σήμερα.

Στόχος, όπως τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, να μην υπάρχει συμπολίτης μας, που να μην έχει εξασφαλισμένες τις ελάχιστες ανάγκες διαβίωσης που προνοούνται σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα.

Τα επιδόματα και οι παροχές, θα χρηματοδοτούνται, όπως εξήγησε ο κύριος Αναστασιάδης, από μεγάλο αριθμό αστόχευτων μέχρι σήμερα επιδομάτων που δίνονταν αυθαίρετα από διαφορετικά υπουργεία του κράτους, πολιτική η οποία τερματίζεται.

Η Νέα πολιτική κοινωνικής πρόνοιας θα συγκεντρώνονται στην ίδια στέγη και θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να εφαρμόζεται η στόχευση των επιδομάτων σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, εκτός από το επίδομα για τους φοιτητές που παραμένει στο Υπουργείο Παιδείας.

Το ποσό του εγγυημένου εισοδήματος, θα καθορίζεται από την στατιστική υπηρεσία και το διεθνές γραφείο εργασίας.

Σε ότι αφορά τους ανέργους, το ανεργιακό επίδομα θα δίνεται για έξι μήνες, αλλά για πρώτη φορά, όσοι είναι άνεργοι θα γίνονται λήπτες του εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος, με την μόνη προϋπόθεση να μην αρνούνται να δεχθούν προσφορές εργασίας και να συμμετέχουν στις πολιτικές ενεργούς απασχόλησης που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και θα αφορούν προγράμματα εκπαίδευσης, πρακτικής άσκησης.

Η νέα κοινωνική πολιτική θα συμπληρώνεται με ξεχωριστά επιδόματα για άλλες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι παραπληγικοί, παιδιά με ειδικές ανάγκες και σωρεία άλλων ανάλογων κατηγοριών.

Η Τρόικα, συνέχισε ο κύριος Αναστασιάδης, έκανε αποδεκτή την εισήγηση της κυβέρνησης, για μία πολιτική κοινωνικής ευημερίας, η οποία θα εξυπηρετεί αυτούς που βιώνουν περισσότερο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Τόνισε παράλληλα, ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε την δημοσιονομική προσαρμογή, για να παρέχουμε την προστασία στους πραγματικούς δικαιούχους.

Τον νέο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2014 θα, μετά από διαβούλευση με τους πολίτες που αρχίζει από αύριο.

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου