Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιούσε την Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ’ επανάληψη προειδοποιούσε τις κυπριακές αρχές για τα σοβαρά προβλήματα της χώρας και πως ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας θα ήταν αναπόφευκτο, εκτός αν υπήρχε άμεση διευθέτηση των κρίσιμων ζητημάτων.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε δισέλιδη επιστολή του προς την Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα το Γραφείο Τύπου της Κύπριας Ευρωβουλευτού.

Σημειώνει επίσης πως, «όταν μια χώρα χρειάζεται οικονομική βοήθεια, είναι σημαντικό να γίνουν ενέργειες μόλις εντοπιστεί το πρόβλημα", και ότι "η καθυστέρηση προκαλεί σοβαρό κόστος στην οικονομία και στην κοινωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, το κυριότερο πρόβλημα της Κύπρου ήταν ο δυσανάλογα μεγάλος τραπεζικός τομέας που στόχευε στην προσέλκυση κεφαλαίων με «ελκυστικούς όρους». Αυτή η κατάσταση, όπως αναφέρει, οδήγησε στη φούσκα των ακινήτων και σε άλλες σοβαρές παρενέργειες.

Σημειώνει, επίσης, την έλλειψη επαρκούς εποπτείας με άμεσες επιπτώσεις στις δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου.

Ο κ. Ρεν αναγνωρίζει τη σοβαρή ζημιά που υπέστη η Κύπρος από το «κούρεμα» στην Ελλάδα, επισημαίνει ωστόσο πως σημαντικές ζημιές των τραπεζών προκλήθηκαν και από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δόθηκαν για επένδυση στον τομέα της ανάπτυξης γης.

Στην επιστολή του προς την κ. Παπαδοπούλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει πως οι αποφάσεις που λήφθηκαν για την Κύπρο δεν αποτελούν μοντέλο που θα εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

Όπως σημειώνει, σε κάθε περίπτωση γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της κάθε χώρας ξεχωριστά.

Όσον αφορά το πρόγραμμα που εφαρμόζεται για την Κύπρο, το διαχώρισε σε τρία επίπεδα: α) στήριξη της Κύπρου για να μπορέσει ξανά να βάλει τις βάσεις για ανάπτυξη, β) ανάκαμψη της οικονομικής σταθερότητας στην Κύπρο και γ) προστασία της Ευρωζώνης και της κοινής αγοράς.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Ρεν στην τελική απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία και στην Κύπρο θα πρέπει να διασφαλίζονται οι καταθέσεις στις τράπεζες κάτω από τις €100.000, όπως ισχύει στην ΕΕ.

Στην επιστολή του, ο Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις επισημαίνει την ανάγκη να αντληθούν μαθήματα από τα παθήματα της Κύπρου, και πως θα πρέπει να υπάρξει τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ, όπως και ένας κοινός εποπτικός μηχανισμός.

Καταλήγοντας, ο κ. Ρεν αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές επιπτώσεις στην Κύπρο και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί αποφάσεις για αντιμετώπιση τους.

Αναφέρει πως έχει δημιουργηθεί μια ομάδα στήριξης για να ενεργοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια και να στηρίξει τις κυπριακές αρχές στην προσπάθειά τους για οικονομική ανάκαμψη.

Source: http://ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου