Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ανοικτά τα καταστήματα μέχρι τις 10 το βράδυ

Απο την Παρασκευή, 12 Ιουλίου σε όλη την Κύπρο οι εμπορευόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν τα καταστήματα τους με διευρυμένο ωράριο, απο τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο, απο τις 5.00 π.μ μέχρι τις 10 μ.μ.


Η απόφαση της Κυβέρνησης προκαλεί την αντίδραση της ΠΕΟ που καταγγέλλει ότι «επιβάλλει διά της πλαγίας την πλήρη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου». Συνάμα, επικρίνει την Υπουργό Εργασίας «για παράκαμψη των κριτηρίων που ο νόμος καθορίζει πότε μια περιοχή ορίζεται τουριστική».


Ειδικότερα, η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, προχώρησε στην έκδοση τροποποιητικών διαταγμάτων για την επέκταση των περιοχών εφαρμογής του τουριστικού ωραρίου, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο στόχος της γεωγραφικής επέκτασης των τουριστικών περιοχών, κατά το Υπουργείο Εργασίας, «είναι όπως αρθούν περιορισμοί, που στην παρούσα οικονομική κρίση δεν βοηθούν στην τόνωση της οικονομίας και να τυγχάνουν όλα τα καταστήματα ίσης μεταχείρισης».

Επιπλέον, το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η επέκταση των τουριστικών περιοχών και συνακόλουθα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στην άμβλυνση της ανεργίας.

«Ο επιπρόσθετος χρόνος εργασίας που θα προκύψει, ως αποτέλεσμα της πιο πάνω ρύθμισης, θα καλύπτεται κατά 50% με νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό από τους καταλόγους των ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, στο πλαίσιο του Σχεδίου για Ευέλικτες Μορφές Απασχόλησης», αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας.

Το εν λόγω Σχέδιο στοχεύει στην απασχόληση εργαζομένων και με μερική απασχόληση, με κάλυψη του 65% του μισθού τους. Η εφαρμογή της επέκτασης των τουριστικών περιοχών θα ισχύει μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2013.

ΠΟΒΕΚ : Υπέρβαση εξουσιών από Υπ. Εργασίας η έκδοση νέων τουριστικών διαταγμάτων

Η ΠΟΒΕΚ με ανακοίνωση της αναφέρει ότι «με υπερβολικό ζήλο και ταχύτητα που δεν επεδείχθη στην περίπτωση της μείωσης των ενοικίων επαγγελματικής στέγης , η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει αποφασίσει την επέκταση των Τουριστικών Περιοχών και Τουριστικών Ωραρίων σε όλη την Κύπρο».

Όπως σημειώνεται, το Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ εξετάζει με τους Νομικούς της Συμβούλους τα σχετικά διατάγματα της Υπουργού τα οποία με βάση τον Νόμο Αρ. 155(Ι) του 2006 που ρυθμίζει τη λειτουργία καταστημάτων και τους όρους απασχόλησης των υπαλλήλων τους η έκδοση των νέων διαταγμάτων γίνεται καθ υπέρβαση των εξουσιών που της παρέχει η νομοθεσία.

Πέραν των νομικών θεμάτων η επέκταση ή καλύτερα η πλήρης κατάργηση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων που προωθεί η Κυβέρνηση και η αρμόδια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρει η ΠΟΒΕΚ, θα επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιδιώκουν και προβάλλονται ως επιχειρήματα δηλαδή η αναζωογόνηση της αγοράς και η στήριξη της απασχόλησης.

Είναι μια απόφαση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένου κύκλου μεγαλοεπιχειρηματιών, ιδιοκτητών εμπορικών κέντρων και αλυσίδων πολυκαταστημάτων με στόχο τον διαμερισμό της «πίττας» του εμπορίου εις βάρος των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων .

Στην πρακτική της εφαρμογή, καταλήγει η ΠΟΒΕΚ, αυτή η απόφαση θα κλείσει επιχειρήσεις, θα αυξήσει την ανεργία και δεν θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία.

Τα συλλογικά όργανα της Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ θα συνέλθουν έκτακτα για εξέταση και λήψη αποφάσεων για το θέμα.

Πηγή: http://www.nonstopjournal.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου