Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Συγγνώμη από Αναστασιάδη εκ μέρους της Πολιτείας για την τραγωδία στο Μαρί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τη συγνώμη της Πολιτείας μέσα από την αναγνώριση των ευθυνών για πολιτικές αποφάσεις και παραλείψεις που οδήγησαν στο θάνατο των 13 ηρώων στο Μαρί, και διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει ξανά να συμβούν παρόμοιες τραγωδίες και σφάλματα.

Σε ομιλία του στη Ναυτική Βάση "Ε. Φλωράκης", σήμερα στο τρισάγιο των 13 πεσόντων αξιωματικών και υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και των Πυροσβεστών της ΕΜΑΚ που έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, είπε ότι η 11η Ιουλίου θα πρέπει να αποτελεί την ημερομηνία – ορόσημο για την υποχρέωση λογοδοσίας των αρχόντων της Πολιτείας, αλλά και της απόδοσης τιμής σε όσους εθελουσίως πρόσφεραν με τη θυσία της ζωής τους στη διάσωση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παρουσία του στο Μαρί, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν υποδηλοί παρά την τιμή που θέλει να αποδώσει σε 13 υπηρέτες των ενόπλων δυνάμεων που έδωσαν τη ζωή τους για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας της Πολιτείας και της πατρίδας μας.

Διαβεβαίωσε τους συγγενείς των πεσόντων «πως η Πολιτεία, ως ελάχιστη οφειλόμενη τιμή θα είναι έμπρακτα στο πλευρό σας, όπως μαρτυρούν και οι χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε επίσης πως δεν θα επιτρέψει ανάλογα σφάλματα και παρόμοιες τραγωδίες.

Σαν σήμερα, δύο χρόνια πριν, τρεις εκρήξεις, με πιο ισχυρή αυτήν γύρω στις πέντε και μισή το πρωί, στα εμπορευματοκιβώτια που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, οδηγούν στο θάνατο 13 ανθρώπους, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της ΕΦ, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ και στον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Η κοινή γνώμη συγκλονίζεται στο άκουσμα της είδησης. Η φονική έκρηξη προκάλεσε εξάλλου μεγάλη καταστροφή στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό.

Μόλις προχθές ανακοινώθηκε και η απόφαση του Κακουργιοδικείου για την τραγωδία ενώ χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ανακήρυξε ήρωες του 13 ανθρώπους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Από την περασμένη Κυριακή 7 Ιουλίου άρχισε πεζοπορία μήκους 300 χλμ στην μνήμη των θυμάτων η οποία σήμερα στις 5.50 το πρωί έφτασε στη ναυτική βάση και προγραμματίζεται μετά το τρισάγιο να καταλήξει στο χώρο της Γενικής Εισαγγελίας.

Στο μεταξύ χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Μαρί με πρωτοβουλία των κοινοτικών αρχών σεμνή τελετή μνήμης, χρέους και τιμής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η μητέρα των διδύμων εθνοφρουρών Πόπη Χριστοφόρου εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και το Υπουργικό Συμβούλιο για την απόφασή του να ανακηρύξει επίσημα τους 13 νεκρούς σε ήρωες, ενώ ακολούθησε με τη συμμετοχή 500 και πλέον προσώπων, πορεία προς την είσοδο της κοινότητας όπου πρόκειται να ανεγερθεί Μνημείο προς τιμή των 13 ηρώων.

Πηγή: http://cyprusnews.eu/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου