Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Επτά μνημονιακά νομοσχέδια με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή - Τρέχουν να προλάβουν την τρόικα

-Στο παρά πέντε προωθούν και δύο τροποποιήσεις του Συντάγματος
-Η εποπτεία των Συνεργατικών μεταφέρεται στην Κ.Τ.
-Μειώνεται ο πρόσθετος φόρος στις επιχειρήσεις

Μια εβδομάδα πριν την άφιξη της τρόικα στο νησί και η Βουλή τρέχει να προλάβει την έγκριση επτά μνημονιακών νομοσχεδίων, πριν κατεβάσει ρολά για τις θερινές διακοπές.

Η συνεδρία της ολομέλειας ξεκινά στις 11 η ώρα το πρωί, με τις ομιλίες των βουλευτών.

Στις 17 Ιουλίου η κυπριακή Κυβέρνηση θα περάσει το πρώτο της test, ώστε το Eurogroup, να δώσει το "πράσινο φως" για έγκριση της καταβολής της δεύτερης δόσης οικονομικής στήριξης της Κύπρου.

Τα νομοσχέδια αφορούν:

Την αλλαγή στην εποπτεία των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, ώστε η πρωτοβάθμια εποπτεία να μεταφερθεί στην Κεντρική Τράπεζα.
Άρση των περιορισμών στις αποσπάσεις των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς σύμφωνα με το μνημόνιο ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το 2016 θα πρέπει να μειωθεί κατά 4500 και αλλαγές στο περιεχόμενο των λογιστικών βιβλίων και αρχείων, που πρέπει να τηρούνται, ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητα της Δημοκρατίας για ανταλλαγή πληροφοριών.
Τον περί Τραπεζικών Εργασιών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμο του 2013
Τον περί Φορολογίας Ακινήτου Ιδιοκτησίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμο του 2013
Τον περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμο του 2013
Τον περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμο του 2013, τον περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμο του 2013

Τροποποίηση του Συντάγματος
Επιπρόσθετα ενώπιον της σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων θα τεθούν δύο προτάσεις νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος.

Η μία στοχεύει στη διαγραφή των προνοιών, που απαγορεύουν περιορισμούς στην αντιμισθία των δικαστών και των μελών της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Αφορμή έδωσε η άρνηση των δικαστών διότι τους καλύπτει το Σύνταγμα, να συμπεριληφθούν στο μέτρο για περικοπή της αντιμισθίας τους στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν επιβληφθεί από την τρόικα μέσα από τη μνημονιακή σύμβαση.

Η δεύτερη αφορά την άρση της αναδρομικότητας που προνοεί το άρθρο 11 του Συντάγματος για την εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για αδικήματα που έγιναν πριν το 2004.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου