Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Εμμένει σε ποινική δίωξη του πρώην Προέδρου η οικογένεια Ιωαννίδη

Απολύτως απαραίτητη θεωρούν τη διεξαγωγή ποινικής ανάκρισης σε σχέση με τις πράξεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, οι δικηγόροι της οικογένειας του αποβιώσαντος πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη.

 Σε γραπτή δήλωση, οι δικηγόροι Δημήτρης Αραούζος και Αναστάσιος Αντωνίου, αναφέρουν τα ακόλουθα εκ μέρους των εντολέων τους:

Καταρχάς χαιρετίζουν την προχθεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας για το Μαρί και εκφράζουν ικανοποίηση για την ενδελέχεια, τη διεξοδικότητα και τη σαφήνεια των ευρημάτων του Δικαστηρίου. 

Θεωρούν ότι οι αναφορές της απόφασης στον τέως Πρόεδρο Χριστόφια, «τόσο σε ό,τι αφορά τις εκτός της συνταγματικής τάξης ενέργειές του ως προς τον χειρισμό των εμπορευματοκιβωτίων που τελικά εξερράγησαν την 11/7/2011 (Μέρος ΣΤ της Απόφασης) όσο και τους χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν από διάφορους μάρτυρες (βλ. σελ. 557 της απόφασης, την αναφορά μαρτυρία γενικού διευθυντή ΥΠΑΜ κ. Π. Καρεκλά, ο οποίος χαρακτήρισε τη θέση διαφόρων υπηρεσιακών που ήταν αντιμέτωποι με την κατάσταση ως να είχαν ενώπιον τους «βασιλική απόφαση και τα σκυλιά δεμένα») καθιστούν απολύτως απαραίτητη την διεξαγωγή ποινικής ανάκρισης σε σχέση με τις πράξεις και παραλείψεις του κ. Χριστόφια».

Ιδιαίτερα σημειώνουν την αναφορά πως «πριν από την τελική απόφαση για την τύχη του φορτίου θα έπρεπε να ενημερωθεί και να συναινέσει ο ΠτΔ ή και το Υπουργικό Συμβούλιο» αλλά και το ότι ουδέποτε δόθηκε συγκατάθεση από τον κ. Χριστόφια προς τον κ. Λ. Παντελίδη για καταστροφή του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων αλλά και ότι «... παρά τη ρητή προειδοποίηση που έφτασε στον ίδιο τον ΠτΔ σε σχέση με τις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, τα πράγματα αφέθηκαν ως είχαν μέχρι το επόμενο, το τρίτο και μοιραίο, καλοκαίρι.»

Οι δικηγόροι αποκαλύπτουν ότι στις 24 Μαΐου 2013 παρέδωσαν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή που απευθυνόταν προς το Υπουργικό Συμβούλιο, «διά της οποίας το καλούσαμε όπως διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές για διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του κ. Χριστόφια». 

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ισχυρίζονται πως κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο και συνεχίζουν: «Ιδίως εν όψει της συνεχιζόμενης ανεξήγητης άρνησης του Γενικού Εισαγγελέα να το ενεργήσει προς ανάλογη κατεύθυνση, γεγονός που μας οδήγησε σε αποστολή δεύτερης επιστολής προς το Υπουργικό Συμβούλιο η οποία παραθέτει με λεπτομέρεια τη νομική και πραγματική βάση επί της οποίας θα πρέπει να διοριστούν άμεσα ποινικοί ανακριτές για τις ευθύνες του κ. Χριστόφια».

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα πιο πάνω: «Απαιτούνται προς πλήρη απονομή της Δικαιοσύνης για την άνευ προηγουμένου τραγωδία του Μαρί. 

Μόνο αν κάποιος ήθελε να εθελοτυφλήσει θα προωθούσε τη θέση ότι αποκλείεται με βάση τα γεγονότα οποιοδήποτε ενδεχόμενο στοιχειοθέτησης και απόδειξης υπόθεσης εναντίον του κ. Χριστόφια και ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί να είμαστε εμείς αυτοί που θα κληθούμε να στοιχειοθετήσουμε και αποδείξουμε τέτοια υπόθεση κατόπιν άρνησης της Πολιτείας να πράξει το αυτονόητο».
Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου