Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ποια είναι τα τρία σενάρια που κατέθεσε η Noble για το φυσικό αέριο ;

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» παρουσιάζει λεπτομέρειες από τα έγγραφα, τα οποία έχει καταθέσει στο Υπουργείο Εμπορίου η εταιρεία και αφορούν την κρίσιμη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Τα σενάρια που επεξεργάστηκε η εταιρεία, είναι:

α. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση να αποδείξει ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 7-8 τρισεκατομμυρίων ποδών, που είναι και η επικρατέστερη εκδοχή. Αυτό θα αποτελεί και το ιδανικό σενάριο, αφού τα κοιτάσματα θα είναι ικανοποιητικά, και θα υπερκαλυφθούν οι ανάγκες για βιώσιμο τερματικό υγροποίησης.

β. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση να δείξει ότι τα κοιτάσματα είναι της τάξης των 5 τρισεκατομμυρίων ποδών. Αυτό αποτελεί και το πλέον αρνητικό σενάριο. Όπως προβλέπεται η εταιρεία θα προχωρήσει σύντομα σε δοκιμαστική γεώτρηση στο δεύτερο κοίτασμα, στο οποίο εντόπισε 3-5 τρισεκατομμύρια, στο τεμάχιο 12 . Αυτό θα συνεπάγει κάποια καθυστέρηση. Στο σύνολο όμως, τα δύο τεμάχια, εξασφαλίζουν μαζί την πλήρη λειτουργία του τερματικού.

γ. Στο 3ο και τελευταίο σενάριο, αναφέρεται η εκδοχή να διαπιστωθεί ότι το κοίτασμα είναι ανάλογο του Ταμάρ, δηλαδή της τάξης των 10 τρισεκατομμυρίων ποδών. Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στις εργασίες, αλλά τα πράγματα θα είναι θετικά, καθώς θα απαιτηθεί και δεύτερη γεώτρηση, αφού θα πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο κοίτασμα, ενώ θα εξασφαλίζονται τουλάχιστον δύο γραμμές υγροποίησης μόνο για το συγκεκριμένο κοίτασμα.
Χθες ο Υπουργός Ενέργειας, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων ανάπτυξης και υποδομών.


Πηγή: NewsitCY

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου