Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Σφίγγει ο κλοιός - Σκληρή νομική μάχη με Βγενόπουλο

Λευκωσία: Μακρά και σκληρή νομική μάχη προμηνύεται από την ενέργεια της διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας Άντρης Γεωργιάδη να εξασφαλίσει απαγορευτικά διατάγματα εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου, του Ευθύμιου Μπουλούτα, του Κυριάκου Μάγειρα και της MIG. Δημιουργούνται νέα δεδομένα για την υπόθεση που συγκλονίζει την κοινή γνώμη, οδήγησε σε κρατικοποίηση και στη συνέχεια σε διάλυση τη Λαϊκή, είχε δημιουργήσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, ενώ μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες αναμένουν να δικαιωθούν.

Τώρα θα αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της Marfin Egnatia για λάθη, παραλείψεις, για τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν δάνεια, τις ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, την έλλειψη εταιρικής διακυβέρνησης, τη σύγκρουση συμφερόντων του Ανδρέα Βγενόπουλου με τους δανειζόμενους. Διακόσιες σελίδες έγγραφα καταχωρήθηκαν την Πέμπτη στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας κατά του πρώην προέδρου της Marfin Popular Bank Ανδρέα Βγενόπουλου, της πρώην διοίκησης της τράπεζας και της Marfin Investment Group.

Με τα διατάγματα παγκόσμιας εμβέλειας παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς του Ανδρέα Βγενόπουλου, του Ευθύμιου Μπουλούτα, του Κυριάκου Μάγειρα και της MIG που εξασφάλισε η ειδική διαχειρίστρια της Λαϊκής.

Τα δικηγορικά γραφεία της διαχειρίστριας, Χρύση Δημητριάδη και Σία και Ανδρέα Νεοκλέους, ισχυρίζονται ότι στα χέρια τους έχουν ισχυρά στοιχεία σε βάρος των τριών πρωταγωνιστών και της MIG. Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσαν και περιλαμβάνονται στην ένορκη δήλωση ανώτερων και άλλων υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας, η κατρακύλα της τράπεζας ξεκίνησε με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ανδρέα Βγενόπουλο, από το 2006 μέχρι τον Νοέμβριο του 2011.

Τα ευρήματα της έρευνας των εσωτερικών ελεγκτών καταλήγουν σε μια σειρά από συμπεράσματα τα οποία φαίνεται να αποτέλεσαν τη βάση για περαιτέρω έρευνες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα των διαταγμάτων.

Στην έκθεση υπάρχει έρευνα για τη σύγκρουση συμφερόντων του κ. Βγενόπουλου όταν ηγήθηκε της απόφασης για δανειοδότηση που αποσκοπούσε στην αγορά μετοχών της MIG. Εκτός από την αύξηση κεφαλαίου της MIG, η έρευνα κάλυψε επίσης προβληματικά δάνεια ύψους €1,8 δισ. ενώ το γενικότερο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι δεν ακολουθήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές πιστώσεων και διαχείρισης ρίσκου.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που έχουν εξασφαλίσει είναι καταπέλτης εναντίον του κ. Βγενόπουλου και των τραπεζικών στελεχών που εκτελούσαν τις εντολές του (κ. Μπουλούτας και κ. Μάγειρας). Το τι γίνεται από εδώ και πέρα είναι εξίσου ενδιαφέρον και πώς θα κινηθεί η σκληρή νομική μάχη που προμηνύεται.

Η Κεντρική Τράπεζα ως Αρχή Εξυγίανσης έκανε γνωστό ότι η κ. Αντωνιάδου κινήθηκε στο πλαίσιο των γενικών της εντολών και έχει ζητήσει να την κρατά ενήμερη για όλες τις περαιτέρω εξελίξεις. Επίσης αποδεικνύεται ο λόγος που δεν επετράπη στην Alvarez and Marsal από την κρατική Λαϊκή να κάνει τις δέουσες έρευνες.

Γράφει: Θεανώ Θειοπούλου

Πηγή: Philenews

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου