Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Μειώθηκαν οι άνεργοι στην Κύπρο - 800 λιγότεροι - Μετρούν όσους έφυγαν εκτός Κύπρου για να εργστούν όμως;


Στο 15,6% φθάνει σήμερα η ανεργία με 71,000 καταγεγραμμένους άνεργους. Τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας συζητήθηκαν σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο Πρόεδρος της επ. Εργασίας Αντρέας Φακοντής ανέφερε ότι για το σχέδιο εργασιακή πείρα υποβλήθηκαν 3726 αιτήσεις από πτυχιούχους, 2519 δημόσιου 1326 από το δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

 Θα γίνει μεταφορά χρημάτων από άλλα σχέδια εξήγησε ώστε να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι άνεργοι. Θα γίνει επίσης προσπάθεια να εισαχθεί ως κριτήριο η ελληνική γλώσσα σε κάποια επαγγέλματα, ώστε να περιοριστεί η ανεργία των Κυπρίων. Όσον αφορά τα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα ο κύριος Φακοντής είπε ότι υπάρχουν 70 προγράμματα. Πρέπει σημείωσε να υπάρξει τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να είναι υποχρεωτικό το επαγγελματικό προσόν.

Την ίδια ώρα υπάρχει πρόθεση για πάταξη της αδήλωτης εργασίας με την εισαγωγή αυτόφωρου αδικήματος και κλείσιμο επιχειρήσεων. Έχει αποφασισθεί έκτακτο σχέδιο δύο ετών για αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Την ίδια ώρα προχωρεί και ο εξορθολογισμός των Δημοσίων βοηθημάτων για αιτητές πολιτικού ασύλου και άλλους αλλοδαπούς που λαμβάνουν βοήθημα από το κράτος. Αντί το ενοίκιο να καταβάλλεται στους αιτητές, θα καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη του υποστατικού και ο αιτητής θα λαμβάνει 173 ευρώ. Υποχρεωτική θα είναι η κοινοτική εργασία και αν αρνηθούν το επίδομα θα διακόπτεται.


Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Αντρέας Φακοντής ανέφερε, σε σχέση με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ανεργίας, ότι έχει επιδειχθεί αρκετό ενδιαφέρον για το σχέδιο απόκτησης εργασιακής πείρας καθώς 3.726 πτυχιούχοι έχουν υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στο σχέδιο ενώ παράλληλα έχουν διατεθεί 2.519 θέσεις εργασίας από τις οποίες οι 1.203 από τον ιδιωτικό τομέα και 1.316 από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβη η Υπουργός Εργασίας, θα γίνει μεταφορά κονδυλίων από άλλα σχέδια έτσι ώστε να καλυφθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη συμπερίληψη της ελληνικής γλώσσας ως απαραίτητο προσόν για εργοδότηση σε τομείς των υπηρεσιών και άλλων συναφών κλάδων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως για το θέμα διεξήχθη συγκεκριμένη μελέτη από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και πως με βάση τη μελέτη υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα. «Θα ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος και επίσης ο ΚΟΤ θα ξεκινήσει διάλογο με τον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα σε μια προσπάθεια όλοι μας να συμβάλουμε στην εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε αφενός στον περιορισμό της ανεργίας στους Κύπριους και αφετέρου στην καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών.

Σε ό,τι αφορά τα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα, ο κ. Φακοντής είπε ότι και εδώ υπήρξε κάποια πρόοδος καθώς έχουν ετοιμαστεί 70 σχέδια και έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 33 εξεταστικά κέντρα για τον ξενοδοχειακό τομέα και την επισιτιστική βιομηχανία ενώ έχουν υποβληθεί άλλες 20 αιτήσεις για εξεταστικά κέντρα για την οικοδομική βιομηχανία και άλλες 20 αιτήσεις για εξεταστικά κέντρα για τον τομέα του λιανικού και χονδρικού εμπορίου.

Είπε πως θέση της Επιτροπής αλλά και των άλλων συμβαλλομένων είναι πως θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε να είναι υποχρεωτικό να πληρούνται τα επαγγελματικά προσόντα έτσι ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από τους εργαζομένους να αποκτήσουν τα προσόντα αλλά και υποχρέωση από τους εργοδότες να προσλαμβάνουν επαγγελματίες.

Σε σχέση με την πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η Κυβέρνηση θα ετοιμάσει σύντομα νέο νομοσχέδιο για να γίνουν ακόμη πιο αποτρεπτικές οι ποινές, εισάγοντας το αυτόφωρο αδίκημα ή ακόμα και το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Είπε ακόμη ότι αποφασίστηκε όπως συζητηθεί σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων ένα έκτακτο σχέδιο διάρκειας 2 ετών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον εργασιακό τομέα.

Ανέφερε τέλος σε σχέση με τα δημόσια βοηθήματα σε αλλοδαπούς ότι η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί διαφοροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για το επίδομα αιτητών πολιτικού ασύλου, διαφοροποίηση, η οποία, όπως είπε ο κ. Φακοντής, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανέφερε πως οι τροποποιήσεις έχουν σαν βάση το νομοσχέδιο που ετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση για εκσυγχρονισμό του δημόσιου βοηθήματος με εισαγωγή των κουπονιών για σίτιση και ένδυση. Σημείωσε πως η διαφοροποίηση που υπάρχει είναι σε ό,τι αφορά την καταβολή του ενοικίου, απευθείας στον ιδιοκτήτη του υποστατικού που ενοικιάζει ο αλλοδαπός ο οποίος σε χρήμα θα λαμβάνει πλέον 173 ευρώ. Πρόσθεσε πως με βάση το νομοσχέδιο αυτοί οι οποίοι θα λαμβάνουν βοήθημα θα είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν σε κοινοτική εργασία και πως στην περίπτωση που αρνηθούν το επίδομα θα διακόπτεται. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης επικεντρώθηκε στις 5 χιλιάδες νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν για θέματα φυσικού αερίου στις οποίες θα προσλαμβάνονται Κύπριοι πτυχιούχοι . Χαιρέτισε την προσπάθεια που γίνεται για χρήση της ελληνικής γλώσσας στα ξενοδοχεία και σε συγκεκριμένα πόστα τα οποία θα πρέπει να καταλαμβάνονται από Κύπριους εργαζόμενους.

Με τη νέα πρόταση για τα δημόσια βοηθήματα είπε ο κ. Βότσης θα καταργηθεί και η φιλοσοφία των επιταγών, το ύψος των οποίων θα μειωθεί δραστικά. Είναι σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής υπογράμμισε ότι παρά τις προβλέψεις της Eurostat, μειώθηκαν οι άνεργοι κατά 800 άτομα με βάση τα πραγματικά νούμερα. Υπάρχει είπε άμεση ανταπόκριση στο να μην αφεθούν αναξιοποίητα κονδύλια για τα νέα Σχέδια αντιμετώπισης της ανεργίας.

Το κονδύλι για τα ξενοδοχεία θα καλυφθεί από τους άνεργους πτυχιούχους συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το νομοσχέδιο για πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

Για τον εξορθολογισμό των δημοσίων βοηθημάτων, ο κύριος Νουρής ανέφερε ότι αν η προηγούμενη κυβέρνηση υιοθετούσε ανάλογο σχέδιο, τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Source: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου