Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

SOS: Η αδράνεια του Υπουργείου "έκαψε" το χαλλούμι

Σε νέο μεγάλο σφάλμα ως προς τη διαχείριση του κεφαλαίου «χαλλούμι» υπέπεσαν οι κυπριακές Αρχές και ειδικότερα το Υπουργείο Εμπορίου, σύμφωνα με την εφημερίδα η Σημερινή.

Η δυσκαμψία ή απλώς η αδράνεια που χαρακτηρίζει τις κινήσεις της δημόσιας υπηρεσίας έκανε γι' άλλη μια φορά την εμφάνισή της, με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον σε κίνδυνο η εμπορία του δεύτερου πιο κερδοφόρου εξαγωγικού προϊόντος της Κύπρου, του χαλλουμιού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη διεθνή αγορά. Συγκεκριμένα, ελληνική εταιρεία, η οποία παράγει τα τελευταία χρόνια χαλλούμι, ζήτησε από τον ευρωπαϊκό οργανισμό OHIM (Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς) ο οποίος ασχολείται με εμπορικά σήματα, να της κατοχυρωθεί το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού, για να μπορεί να το ονομάζει και να το εμπορεύεται ελεύθερα.

Η αίτηση της εταιρείας «Vermion» εστάλη στις 26 Σεπτεμβρίου του 2013 και αφού έτυχε της απαραίτητης επεξεργασίας από τον ευρωπαϊκό οργανισμό, δημοσιοποιήθηκε και έπειτα δόθηκε η τρίμηνη περίοδος σε όσους αντιτίθενται να υποβάλουν την ένστασή τους. Η περίοδος αυτή έληξε την προηγούμενη Δευτέρα και οι μόνοι που υπέβαλαν ένσταση ήταν ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων, ο οποίος θέλησε να προστατεύσει τα συμφέροντά του, καθώς ενδεχόμενη κατοχύρωση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στην ελληνική εταιρεία θα αποβεί καταστροφική για τις εξαγωγές του προϊόντος.

Έδωσαν οδηγίες…
Από την πλευρά του, όμως, το Υπουργείο Εμπορίου δεν προέβη σε καμία ένσταση, αφήνοντας στην τύχη την εμπορία του χαλλουμιού και γενικότερα εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα στα δημόσια ταμεία. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο όφειλε, ως ιδιοκτήτης του συλλογικού σήματος του χαλλουμιού, να προβεί σε ένσταση, καθώς οι απώλειες για τους Κυπρίους παραγωγούς αλλά και γενικά για την οικονομία θα είναι τεράστιες. Η «Σ» επικοινώνησε με αρμόδιο Λειτουργό του Υπουργείου Εμπορίου, που ασχολείται με το θέμα του χαλλουμιού, και η απάντηση που πήρε είναι  ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού.

«Έχουμε δώσει οδηγίες και σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε το χαλλούμι», επεσήμανε ο Λειτουργός του Υπουργείου Εμπορίου. Ο Λειτουργός ισχυρίστηκε ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουν σε ένσταση (ακόμα και αν έληξε η διορία), αλλά παραδέχτηκε ότι θα ήταν καλύτερα να γίνει μια ένσταση στον χρόνο που δίνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός. Τονίζεται ότι μια εβδομάδα μετά την παρέλευση της ημερομηνίας για υποβολή ενστάσεων δεν εμφανίζεται καμία ένσταση πέραν αυτής των αγελαδοτρόφων.

Δύο μέτρα, δύο σταθμά
Το παράδοξο, όμως, της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις, όταν Κύπριοι παραγωγοί χαλλουμιού επιχείρησαν να κατοχυρώσουν το εμπορικό σήμα της εταιρείας τους ώστε να παράγουν χαλλούμι, εύρισκαν μπροστά τους πάντα το Υπουργείο Εμπορίου. Συγκεκριμένα, η «Σ» κατέχει στοιχεία για πάνω από πέντε περιπτώσεις κατά τις οποίες το Υπουργείο υπέβαλε ένσταση εναντίον κυπριακών εταιρειών, προφασιζόμενο ότι το σήμα του χαλλουμιού που υπέβαλλαν έχει κίνδυνο να μπερδευτεί με το σήμα του χαλλουμιού που ιδιοκτήτης του είναι το Υπουργείο Εμπορίου.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία «Vermion» συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων προωθώντας το προϊόν χαλλούμι, χωρίς το Υπουργείο να λαμβάνει μέτρα εναντίον της, τη στιγμή που έθετε εμπόδια στις προσπάθειες Κυπρίων παραγωγών να εκθέσουν το χαλλούμι τους. Επιπρόσθετα, οι αγελαδοτρόφοι, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας πριν από λίγους μήνες, ενημέρωσαν τόσο την Επιτροπή όσο και τα αρμόδια Υπουργεία και τη Νομική Υπηρεσία για τις προθέσεις της εταιρείας «Vermion».

Σε κίνδυνο ο φάκελος
Την ίδια στιγμή, με την απραξία του το Υπουργείο Εμπορίου βάζει σε περιπέτειες και τον φάκελο του χαλλουμιού, καθώς οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι όταν για ένα εμπορικό σήμα γίνει αίτημα κατοχύρωσης πριν από την επίσημη κατοχύρωση ενός προϊόντος ως Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης), τότε ο ιδιοκτήτης του σήματος δικαιούται να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί, καθώς το είχε κατοχυρώσει προηγουμένως.

Ν. Παπακυριακού: «Εμφανής η αδυναμία του Υπ. Εμπορίου»
«ΔΥΣΤΥΧΩΣ το Υπουργείο Εμπορίου γι' άλλη μια φορά δείχνει την εμφανή αδυναμία του να χειριστεί το σημαντικό θέμα του χαλλουμιού. Αυτήν τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος του χαλλουμιού είναι οι ενέργειες και οι πράξεις του ίδιου του Υπουργείου Εμπορίου», ανέφερε στη «Σ» ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΑ (Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων) Νίκος Παπακυριακού. Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπακυριακού διερωτήθηκε «ποια συμφέροντα παίζονται και ποια συμφέροντα προωθούν αυτοί που χειρίζονται την εμπορία του χαλλουμιού στο Υπουργείο Εμπορίου, τη στιγμή που προχωρούν σε δεκάδες ενστάσεις εναντίον κυπριακών εταιρειών, σπαταλώντας χιλιάδες ευρώ σε ξένους δικηγορικούς οίκους και την ίδια ώρα δεν προχωρούν σε ενστάσεις εναντίον ξένων εταιρειών που προσπαθούν να εγγράψουν το όνομα χαλλούμι».

Ο κ. Παπακυριακού κάλεσε να διερευνηθεί σε βάθος «γιατί οι λειτουργοί του Υπουργείου Εμπορίου κυνηγούν με μανία τις κυπριακές γαλακτοβιομηχανίες στις διάφορες εκθέσεις, προκειμένου να μην εκθέτουν χαλλούμια αν δεν αποδεχθούν πρωτίστως τις ετσιθελικές τους αξιώσεις, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης και την ίδια ώρα επιτρέπουν σε εμπόρους από άλλες χώρες να εκθέτουν ανενόχλητοι προϊόντα με το όνομα χαλλούμι σε διεθνείς εκθέσεις».

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΑ τόνισε ότι «ευτυχώς που ο ΠΟΑ παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα, γνωρίζει τις θέσεις αυτών που χειρίζονται το θέμα του χαλλουμιού στο Υπουργείο Εμπορίου και μερίμνησε να υποβάλει ένσταση, ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της εμπορίας του χαλλουμιού, των κτηνοτρόφων της Κύπρου και κατ’ επέκτασιν της εθνικής οικονομίας».

Πηγή: www.sigmalive.com

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου