Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι online! Όσα πρέπει να ξέρετε

Με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων από πολίτες, φορείς και οργανισμούς παρουσιάστηκε σήμερα η διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης χρηματοδοτικών προγραμμάτων που δημιούργησε η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.


Η Κύπρος έχει εξασφαλίσει για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 συνολικά ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,3 δις, με το ποσοστό συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών να ανέρχεται στο 95%.Όσον αφορά στα ανταγωνιστικά προγράμματα - για τα οποία δεν υπάρχουν εθνικές κατανομές - κυπριακοί φορείς και οργανώσεις κατάφεραν την προηγούμενη περίοδο να αντλήσουν 200 εκ., ενώ ο στόχος για την ερχόμενη επταετία είναι το ποσό να ξεπεράσει τα 300 εκ.

Για όλες τις κατηγορίες των προγραμμάτων αυτών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών σχεδίων, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη διαδικτυακή πύλη www.fundingprogrammesportal.gov.cy πληροφορίες για 290 προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, για τις 236 εκ των οποίων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν άμεσα προτάσεις.Μιλώντας το πρωί σε διάσκεψη Τύπου, στη ΓΔ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπου παρουσιάστηκε η διαδικτυακή πύλη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι ο ιστοτόπος έρχεται να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό στην πληροφόρηση πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων για τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ευκαιρίες από κονδύλια της ΕΕ.

Συμπλήρωσε ότι μέσω της πληροφόρησης και της σωστής αξιοποίησης των προγραμμάτων, η κυπριακή κοινωνία θα ωφεληθεί τα μέγιστα σε καιρό κρίσης, συνεισφέροντας στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας. Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, θα ωφεληθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας.Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι ενδιαφερόμενοι θα αξιοποιήσουν πλήρως τον μεγάλο όγκο πληροφοριών που παρέχει η διαδικτυακή πύλη.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι στόχος είναι η ανάπτυξη, κάτι που δεν θα έρθει μόνο μέσα από κονδύλια, αλλά από σειρά μεταρρυθμίσεων.Συμπλήρωσε ότι στις δύσκολες ώρες οικονομικής στενότητας που περνά η Κύπρος, γίνεται προσπάθεια για καλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Όπως είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας, έδωσε μεγάλη σημασία σε αυτό.

«Καταφέραμε σε αυτή την προγραμματική περίοδο να αυξήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια στα 1,3 δις ευρώ» είπε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας ότι τα 675 εκ. προέρχονται από διαρθρωτικά επενδυτικά κονδύλια. Είπε ακόμη ότι μετά από παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας εξασφαλίστηκαν άλλα 200 εκ.Εξάλλου, συνέχισε, λέγοντας ότι η Κύπρος πέτυχε σημαντική αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς της ΕΕ στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, από 50% σε 85%, ενώ για τις χώρες σε πρόγραμμα το ποσοστό ανέρχεται στο 95%.

Έκανε παράλληλα λόγο για τεράστιες ευκαιρίες στην απορρόφηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα και είπε ότι η Κύπρος μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 400 εκ.Ανέφερε ακόμη ότι το ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και επενδυτικά κονδύλια είναι από τα υψηλότερα για την Κύπρο και πρόσθεσε ότι το στοίχημα είναι η αύξηση απορρόφησης κονδυλίων από τα ανταγωνιστικά προγράμματα.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Γιώργος Γεωργίου διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα σεντ από τα χρήματα που έχουν δοθεί στην Κύπρο, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών και των υπόλοιπων ταμείων.Αναφορικά με τα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία, ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Κύπρος απορρόφησε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 όσα δικαιούνταν. Συμπλήρωσε ότι έχει ξεπεραστεί το 70% της απορρόφησης ενώ υπάρχει επέκταση δύο επιπλέον ετών για να ολοκληρωθεί η απορρόφηση έως το 2015.

Απαντώντας σε ερώτηση αν χάθηκαν χρηματοδοτικές ευκαιρίες, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «όσες δυνατότητες είχαμε, τις έχουμε αξιοποιήσει».Είπε εξάλλου ότι από τα ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, υπολογίζεται ότι κυπριακοί φορείς και οργανώσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κατάφεραν να αντλήσουν 200 εκ., ενώ ο στόχος για τη νέα περίοδο είναι το ποσό αυτό να ξεπεράσει τα 300 εκ.

Ο στόχος της πύλης ενημέρωσης είναι να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω της πληροφόρησης προς τους ενδιαφερόμενους, είπε ο κ. Γεωργίου.Ανέφερε τέλος ότι από το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα, κατά την περίοδο 2007-2013 η Κύπρος άντλησε 70 εκ. ευρώ, που όπως είπε ο κ. Γεωργίου, είναι περισσότερα απ' ότι μας αναλογούσε ως πληθυσμό, καθότι πρόκειται για ανταγωνιστικά προγράμματα στη βάση προτάσεων.

Η Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μαρίνα Jensen αναφέρθηκε στις τέσσερεις κατηγορίες, για τις οποίες ο πολίτης μπορεί να βρει πληροφορίες στη διαδικτυακή πύλη.Συγκεκριμένα, είπε ότι πρόκειται για τα ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ, όπως το «Ορίζοντας 2020» και το πρόγραμμα Erasmus, για τα οποία δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατανομές πόρων για την Κύπρο, αλλά εκδίδονται προσκλήσεις από την Κομισιόν. Στα προγράμματα αυτά οι δικαιούχοι κάνουν αιτήσεις, ενώ έχουν να ανταγωνιστούν πιθανούς ενδιαφερόμενους αιτητές από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η δεύτερη κατηγορία, συνέχισε η κ. Jensen αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ, με τις κατανομές για την Κύπρο να ανέρχονται στα 1,3 δις.Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, τα κονδύλια για την εδαφική συνεργασία, το Ταμείο για την αγροτική ανάπτυξη, το Ταμείο για θαλάσσια πολιτική και αλιεία και το Ταμείο ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης.

Για την τρίτη κατηγορία κονδυλίων από τους μηχανισμούς του ΕΟΧ, Νορβηγίας και Ελβετίας η κ. Jensen παρέπεμψε σε ανακοινώσεις στο μέλλον ενώ είπε τέλος ότι υπάρχει και η τέταρτη κατηγορία που αφορά τα εθνικά σχέδια κινήτρων. Για τα τελευταία, είπε ότι πρόκειται για χορηγίες που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, με στόχο την υλοποίηση προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης, όπως μείωση ανεργίας, αύξηση απασχόλησης.Η διαδικτυακή πύλη παρέχει στους ενδιαφερόμενους εύχρηστο ευρετήριο για την αναζήτηση προγραμμάτων και χρηματοδοτικών ευκαιριών, ανά κατηγορία δικαιούχου, τομέα ή προγράμματος. Τα προγράμματα αφορούν ένα ευρύ φάσμα δικαιούχων, όπως ανέργους, ΜΚΟ, ΜμΕ, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η πύλη είναι το πρώτο βήμα μιας σειράς ενεργειών που θα ακολουθήσουν, όπως σεμινάρια για παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών, τη δόμηση πρότασης, την αναζήτηση συνεργασιών και άλλα.Το περιεχόμενο του ιστοτόπου θα ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση.

- Source : http://www.tothemaonline.com

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου