Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Reuters: Καιρός η Κύπρος να βοηθηθεί από την ΕΕ - Άρθρο με αφορμή την πρώτη επέτειο του bail-in

Reuters: Καιρός η Κύπρος να βοηθηθεί από την ΕΕΕίναι καιρός για την Κύπρο να ανταμειφθεί και να βοηθηθεί από την Ευρώπη λόγω του «κουρέματος» των καταθέσεων, αναφέρεται σε άρθρο του πρακτορείου Reuters με αφορμή την πρώτη επέτειο του bail-in.

Η Κύπρος μπορεί να είναι αρκετά μικρή για να την ξεχάσουμε αλλά είναι επίσης αρκετά μικρή για να τη βοηθήσει κάποιος, προστίθεται.

Αναφέρεται μάλιστα ότι αποτελεί πρότυπο μαθητή από τότε που τέθηκε κάτω από την κηδεμονία της Τρόικας και τώρα πρέπει να επιβραβεύεται.

Η Κύπρος, αναφέρει το άρθρο του Reuters, αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση της. Όμως, η ζώνη του ευρώ είναι επίσης ένοχη, σημειώνεται, καθώς έχει συνεργήσει στην προτεινόμενη αρπαγή των καταθέσεων μαζί με άλλες κακές αποφάσεις. Θα πρέπει, αναφέρει το άρθρο, να προσφέρει τώρα μια χείρα βοηθείας, επιτρέποντας κυρίως την άρση περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Τα καλά νέα είναι ότι η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε μόνο 5,4% πέρυσι, ενώ η Τρόικα -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- είχε αρχικώς προβλεπόμενη μείωση περίπου 9%.

Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τη σχετικά καλή επίδοση της Κύπρου:

● Πρώτον, ο τουρισμός -ιδίως από τη Ρωσία- έχει διατηρηθεί σε καλά επίπεδα
● δεύτερον, η κυπριακή οικονομία είναι ευέλικτη
● τρίτον, η εγχώρια κατανάλωση έχει μειωθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν

Ωστόσο, όλα δεν είναι καλά, σημειώνεται στο άρθρο. Μια ανησυχία είναι ότι η κρίση στην Κριμαία μπορεί να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Κύπρο εάν τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας ή οι περιορισμοί στη χορήγηση θεωρήσεων που επιβάλλονται από τη Δύση μειώσουν τη ροή των τουριστών.

Ακόμη και χωρίς τις ανησυχίες από τη Ρωσία, σημειώνεται, υπάρχουν προβλήματα στην Κύπρο. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι οι επενδύσεις έχουν μειωθεί και το ΔΝΤ προβλέπει ότι παρουσιάζουν μείωση 60% από το 2008.

Το υψηλό χρέος που υπάρχει στις τράπεζες, σημαίνει ότι εταιρείες και καταναλωτές θα πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι τους.

Το ΔΝΤ λέει ότι για να είναι βιώσιμος ο δανεισμός, οι εταιρείες θα πρέπει να μειώσουν το χρέος κατά 45% του ΑΕΠ και τα νοικοκυριά κατά 55%. Αυτό, αναφέρεται, θα είναι τροχοπέδη για την οικονομία.

Στο άρθρο σημειώνεται πως ένας τρόπος για να βοηθηθεί η Κύπρος είναι η δημιουργία μιας κακής τράπεζας (bad bank) για να αναλάβει τα «κακά δάνεια» που «μολύνουν» το τραπεζικό σύστημα.

Ένα τέτοιο σύστημα, τονίζεται, έχει αναπτυχθεί με επιτυχία σε δύο άλλες χώρες της Ευρωζώνης, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Απαλλαγμένο από τα επισφαλή δάνεια, το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων, καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου