Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Το bullying έχει μπει στα σπίτια μας! 6% των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών έλαβε προσβλητικά μηνύματα μέσω διαδικτύου

Ερευνες στην Κύπρο για τον εκφοβισμό/εξίβρυση στο διαδίκτυο κατέδειξαν ότι 6% των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών έχουν λάβει προσβλητικά ή επιζήμια/επιβλαβή μηνύματα και το 3% έχει στείλει παρόμοια μηνύματα σε άλλους (bullying).


Περισσότερα από τα μισά παιδιά που έχουν λάβει προσβλητικά ή επιζήμια μηνύματα αναστατώθηκαν, ενώ κάποια από τα παιδιά αυτά ζήτησαν βοήθεια. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν τα μισά από τα παιδιά αυτά αξιοποίησαν διαδικτυακούς τρόπους για την αντιμετώπιση των ενεργειών αυτών - σβήνοντας τα επιζήμια μηνύματα ή εμποδίζοντας την επικοινωνία του άλλου ατόμου μαζί τους. Αυτή η τελευταία αντιμετώπιση θεωρήθηκε αποτελεσματική από τα ίδια τα παιδιά.

Τα στοιχεία αυτά ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου σε χαιρετισμό που απηύθυνε το Σάββατο στο 46ο Παγκύπριο Συνέδριο Σώματος Κυπρίων Οδηγών με θέμα «Η ενδυνάμωση του κοριτσιού και γενικότερα του παιδιού για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού».

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο κ. Νικολάου σημείωσε πως για να παταχθούν τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα πρέπει να υπάρξει συνεργασία ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών περιλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών οργανώσεων, όπως είναι και το Σώμα Κυπρίων Οδηγών, το έργο των οποίων βασίζεται στην προσφορά υπηρεσιών για υγιή διαπαιδαγώγηση της νεολαίας.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Αστυνομία και ειδικότερα το Γραφείο καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διοργανώνει διαλέξεις σε σχολεία και άλλα κοινωνικά σύνολα και οργανώσεις με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και ειδικότερα τους μαθητές στον τομέα αυτό. Σημείωσε ακόμη ότι τολύπλοκο φαινόμενο του εκφοβισμού ή της άσκησης εξουσίας και επίδειξης δύναμης διαμέσου της βίας, μπορεί να το υποστούν όχι μόνο τα παιδιά αλλά άνθρωποι κάθε ηλικίας, και σε διάφορους τομείς της ζωής.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, το 2011-12 αναφέρθηκαν 567 περιπτώσεις ψυχολογικής βίας στο Γυμνάσιο, 346 στο Λύκειο και στην Τεχνική Εσπερινή Σχολή, ενώ το 2012-13 αναφέρθηκαν 678 περιπτώσεις στο Γυμνάσιο, ενώ στο Λύκειο και στην Τεχνική Εσπερινή Σχολή καταγράφηκαν 1168 περιστατικά, από 346 που ήταν τον προηγούμενο χρόνο.

"Η αύξηση αυτή στον αριθμό των αναφορών που έγιναν για εκφοβισμό καταδεικνύει ότι σήμερα υπάρχει περισσότερη ευαισθητοποίηση γύρω από το πρόβλημα, αφού αποκαλύφθηκαν ή καταγγέλθηκαν περισσότερα περιστατικά από ότι προηγουμένως. Μπορεί να πει κανείς ότι μαζί με την αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων αυξάνονται και τα προβλήματα ψυχολογικής βίας περιλαμβανομένου και του εκφοβισμού", σημείωσε.

Ακόμη ανέφερε ότι ως κοινωνία και ως πολιτεία δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε περιστατικά εκφοβισμού και φυσικά είναι αναγκαία η λήψη δραστικών μέτρων και η άσκηση πολιτικής διαχείρισης των περιστατικών, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να ενθαρρύνονται τόσο τα θύματα όσο και οι θεατές στο να αναφέρουν εκφοβιστικές συμπεριφορές βοηθώντας έτσι στη μείωσή τους.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι με την προώθηση της ίσης συμμετοχής κοριτσιών και αγοριών στα διάφορα σχολικά βήματα και στις νεανικές οργανώσεις όπως είναι και το «Σώμα Κυπρίων Οδηγών», αναπτύσσονται οι κατάλληλες στάσεις και συμπεριφορές που θα οδηγήσουν στην ενδυνάμωση των προσωπικοτήτων των παιδιών και θα τους προσδώσουν την υγιή αυτοπεποίθηση.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας επιθυμεί διακαώς την αναγέννηση της κυπριακής κοινωνίας σε μια υγιή κοινωνία χωρίς «Νταήδες» και «Μάγκες», αλλά με δυνατά, ώριμα παιδιά που θα αποτελέσουν τη φρέσκια εικόνα της Κύπρου του αύριο, και θα τραβήξουν τη ζωή με δύναμη μπροστά.

"Σας διαβεβαιώνω ότι το κράτος έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές που προϋποθέτει ένα υγιές μέλλον για τα παιδιά μας με σκοπό να τους δώσει τα απαραίτητα εφόδια για μια Υγιή ζωή, Χωρίς Φόβο, αλλά με Θάρρος και Αυτοπεποίθηση", κατέληξε ο κ. Νικολάου.


--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

- Source : http://www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου