Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Δευτέρα ή Τρίτη η επανέναρξη των διαπραγματεύεων


Τη Δευτέρα ή την Τρίτη εκτιμάται ότι θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, μετά και τη χθεσινή εξέλιξη και την απόφαση του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου να ανάψει το πράσινο φως για το κοινό ανακοινωθέν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τ/κ ηγέτης ήταν ανένδοτος μέχρι και την τελευταία στιγμή ως προς την αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος, ωστόσο ύστερα από τουρκικές πιέσεις αναγκάστηκε να αποδεχτεί.

Στον Οζερσάι τα ...διαπραγματευτικά ηνία;

Τα ηνία στον Κουντρέτ Οζερσάι παραδίδει, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο τ/κ διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ.

Το Sigmalive επικοινώνησε με τον πρώην τ/κ ηγέτη και πρώην συνεργάτη του κ. Οζερσάι, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν αυτές οι πληροφορίες ισχύουν.

Διπλωματικές πηγές από την ε/κ πλευρά, επίσης δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία, ωστόσο, αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Ντερβίς Έρογλου, συμμετείχαν τόσο ο Κουντρέτ Οζερσάι όσο και Οσκιούν, πρώην συνεργάτης του Ραούφ Ντεκτάνς. Η δικαιολογία που δόθηκε από το λεγόμενο προεδρικό ήταν ότι η φύση της συμμετοχής τους ήταν συμβουλευτική.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ακολούθως  σύμβουλος του Ντερβίς Έρογλου στις διαπραγματεύσεις με τον Δημήτρη Χριστόφια.

Ταλάτ: Ευθύνες στην ε/κ πλευρά

Ερωτηθείς αν ισχύουν οι φήμες περί τουρκικών πιέσεων επί της τ/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η Τουρκία πάντοτε εργαζόταν προς την κατεύθυνση της λύσης και αυτό το έδειξε, όπως ισχυρίστηκε, το 2004.

«Προχωράμε κανονικά μετά τις νέες εξελίξεις», σημείωσε ο τέως ηγέτης των τ/κ, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην ε/κ πλευρά για την καθυστέρηση στην επέναρξη των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι «η απαίτηση των ε/κ για κοινό ανακοινωθέν ευθύνεται για την κωλυσιεργία και όχι οι τ/κ ή η Τουρκία».

Η ιδεολογία του Έρογλου δεν του επιτρέπει να αποδεχτεί λύση επανένωσης

Κληθείς να σχολιάσει αν ο Ντερβίς Έρογλου άλλαξε στάση και αν επιθυμεί λύση, ο κ. Ταλάτ είπε ότι «βεβαίως θέλει λύση αλλά η ιδεολογία του δεν του επιτρέπει να αποδεχτεί λύση επανένωσης της χώρας. Η μορφή και η δομή της λύσης που προκρίνει ο κ. Έρογλου δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή από τους ε/κ».

Ε/κ πηγή: Δευτέρα ή Τρίτη η επανέναρξη των συνομιλιών

Καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή που πρόσκειται στη διαπραγματευτική ομάδα της ε/κ πλευράς, δήλωσε ότι «θα φανεί τη Δευτέρα αν άλλαξε ή όχι ο διαπραγματευτής».

Αυτό που γνωρίζω, πρόσθεσε η ίδια πηγή, είναι ότι στη χθεσινή συνάντηση στα κατεχόμενα υπό τον Ντερβίς Έρογλου, συμμετείχαν τόσο ο Κουντρέτ Οζερσάι όσο και Οσκιούν, πρώην συνεργάτης του Ραούφ Ντεκτάνς.

Επανέναρξη μετά από τουρκικές πιέσεις στον Έρογλου.

Η ίδια πηγή τόνισε παράλληλα πως «είναι ξεκάθαρο ότι είναι η Τουρκία που υποχρέωσε τον Έρογλου να αποδεχτεί και να συμφωνήσει με το κοινό ανακοινωθέν». Η ε/κ ομάδα διαπραγμάτευσης αναμένει την επιβεβαίωση της ώρας της συνάντησης της Δευτέρας.

«Εισηγηθήκαμε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση τη Δευτέρα όμως η τ/κ πλευρά προτιμά την Τρίτη. Είπαν όμως ότι αν επιμένουμε πολύ, μπορεί να γίνει τελικά και τη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί η ώρα. Ο Έρογλου αρνείτο μέχρι και την τελευταία στιγμή να αποδεχτεί το ανακοινωθέν, όμως τον πίεσε η Τουρκιά και δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά», σημείωσε η διπλωματική πηγή.

Εδώ και αρκετές βδομάδες γνωρίζαμε ότι θα το αποδεχτεί και ότι θα καταλήγαμε εδώ, αλλά η τ/κ πλευρά πρόσθετε συνεχώς επί του κοινού ανακοινωθέντος, είπε η ίδια πηγή.

Οι «βόμβες» της τ/κ πλευράς

Αρμόδια πηγή υπογράμμισε ότι «στην πρόταση τους της 14ης Δεκεμβρίου, οι τ/κ συμπεριέλαβαν την πρόταση ότι καμιά πλευρά δεν μπορεί να διεκδικήσει κυριαρχία πάνω στην άλλη. Αυτό είναι απαράδεχτο διότι υπονοεί δύο κυριαρχίες και εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα το δεχόμασταν».

Συμπλήρωσε ότι «στην αντιπρόταση της 18ης Δεκεμβρίου , η ε/κ κοινότητα άλλαξε τη φρασεολογία, σε «καμιά κοινότητα και καμιά συνιστώσα πολιτεία δεν μπορεί να διεκδικήσει εξουσία πάνω στην άλλη».

Άλλη βόμβα που έριξαν τα κατεχόμενα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αφορά στην απαίτηση της τ/κ πλευράς να διατηρηθούν οι ισορροπίες των συνθηκών του 1960, που σημαίνει ουσιαστικά ότι η Τουρκία διατηρεί δικαιώματα πάνω στην Κύπρο.

Με το κοινό ανακοινωθέν δεν επιτεύθηκαν όλοι οι στόχοι, αλλά δεν υπάρχει κάτι επικίνδυνο που να εμπνέει ανησυχία στην πλευρά μας και που να προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα αρνητικά την πλευρά μας. Δεν χάσαμε τίποτε και επιπλέον δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για μια σωστή διαπραγμάτευση, σημείωσε η ίδια πηγή.

Τόνισε ότι «στόχος της ε/κ πλευράς ήταν να διασκεδάσουμε κάποιες ανησυχίες της τ/κ πλευράς αλλά και να περιχαρακώσουμε την κοινή δήλωση ώστε να μην επιδέχεται ακραίων ερμηνειών από τον Έρογλου. Και το πετύχαμε. Τονίζεται ότι στην Κύπρο αποκλείεται να υπάρξουν δύο ιδρυτικά κράτη».

Πηγή: www.sigmalive.com

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου