Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Το master plan Βασιλικού "διώχνει" τους κατοίκους - Τα έργα μπαίνουν σε κατοικημένες περιοχές!

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι των 8 επηρεαζόμενων κοινοτήτων από το σχέδιο ανάπτυξης που αφορά την περιοχή του Βασιλικου.


Σε δηλώσεις του, ο κοινοτάρχης της Καλαβασού, Λευτέρης Φωκά, ανέφερε ότι οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας. «Μας έδωσαν το σχέδιο την 1η Ιανουαρίου και στις 7 Φεβρουαρίου, λήγει η δημόσια διαβούλευση η οποία έγινε για πρώτη φορά χθες βράδυ μετά από πρωτοβουλία των κοινοτήτων» ανέφερε.

Ο κ. Φωκά επεσήμανε ότι το master plan είναι στην αγγλική γλώσσα και περιλαμβάνει δύσκολους όρους και όπως είπε,  είναι δύσκολο να κατανοηθεί από όλους τους κατοίκους, γι’ αυτό και οι κοινότητες ανέλαβαν πρωτοβουλία και κάλεσαν τους αρμοδίους ούτως ώστε να απαντήσουν στα ερωτήματα των κατοίκων.

Δεν μας έδωσαν πειστικές απαντήσεις

«Δυστυχώς δεν λάβαμε πειστικές απαντήσεις όταν οι κάτοικοι βομβάρδισαν τους παρευρισκομένους με ερωτήσεις», ανέφερε. Ο κ. Φωκά, είπε ότι το σχέδιο ανάπτυξης φαίνεται να μην εξασφαλίζει την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων ενώ ο μεγαλύτερος φόβος που εκφράζεται είναι αυτός της μετακίνησης κατοικιών λόγω εφαρμογής του σχεδίου.

Τα έργα μπαίνουν σε κατοικημένες περιοχές

«Τα έργα, μπαίνουν σε κατοικημένες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι «το γεγονός πως η μελέτη έγινε χωρίς διαβούλευση με τις Κοινότητες της περιοχής μάς αφήνει δυσαρεστημένους» και σημείωσε ότι μέλημα του είναι η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής που – όπως σημείωσε – «δεν διαπραγματεύεται με τίποτε». Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε να μεταφερθεί όλη η βαριά βιομηχανία της Κύπρου στην περιοχή και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας με κάθε δυνατό μέσο, είπε.

Name

Αντισταθμιστικά μέτρα ζητούν οι κάτοικοι

Εκπρόσωπος του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Υγείας της ευρύτερης περιοχής Καλαβασού ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημίωσης των κατοίκων του Μαρί που θέλουν να εγκαταλείψουν την Κοινότητα.

Κατά την παρουσίαση του Σχεδίου στους κατοίκους από την Άννα Καραμοντάνη, εκπρόσωπο της εταιρείας A.L.A. Planning Partnership, ο Γιάννης Οικονομίδης, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, είπε ότι το Σχέδιο Ανάπτυξης ετοιμάστηκε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ενέργειας από τους συμβούλους μελετητές για λογαριασμό της εταιρείας Noble Energy International Ltd στα πλαίσια των μελετών που γίνονται για τη δημιουργία Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου.

Οι πιθανές μελλοντικές αναπτύξεις που σχεδιάζεται να γίνουν στην περιοχή του Βασιλικού περιλαμβάνουν το τερματικό υγροποίησης ΦΑ, εγκαταστάσεις υγραερίου και τερματικά αποθήκευσης πετρελαιοειδών για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα και αποθήκευση των στρατηγικών αποθεμάτων της Κύπρου, και άλλες αναπτύξεις που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας.

«Θα εργαστούμε με καλή πίστη για την καλύτερη δυνατή επίλυση όλων των προβλημάτων με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών του, την ασφάλεια, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε.

Επ.Περιβάλλοντος: Αδύνατη η υλοποίηση

Σε παρέμβασή της η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου εξέφρασε έκπληξη από το γεγονός ότι δεν υπάρχει Master Plan για την Κύπρο. «Από τη στιγμή που ως κράτος δεν έχουμε Master Plan για την Κύπρο, η μικροσκοπική ανάλυση του συγκεκριμένου Master Plan καθίσταται αδύνατη», όπως ανέφερε η κ. Παναγιώτου.

Σημειώνεται ότι οι 8 κοινότητες που επηρεάζονται είναι το Μαρί, το Ζύγι, η Καλαβασός, το Μαρώνι, ο Ψεματισμένος, η Τοχνη και το Πεντάκωμο.
Name
Πηγή: www.sigmalive.com

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου