Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Χάρης Γεωργιάδης: Το διάταγμα δεν δημιουργεί προηγούμενο – Άνοιξε ο δρόμος για πρόωρες αφυπηρετήσεις

- Διαβάστε αναλυτικά τις μειώσεις μισθολογίου
- Προνοούνται μισθολογικές μειώσεις μέχρι 25%
- Ο Συνεργατισμός χαιρετίζει, ενώ η ΕΤΥΚ κάνει λόγο για αδικία εις βάρος των εργαζομένων

Ξεκάθαρη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ότι ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να εκδώσει το διάταγμα, υπογραμμίζοντας ότι η μείωση των μισθών είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού.

Υπεραμυνόμενος της έκδοσης διατάγματος για μείωση των μισθών των 300 υπαλλήλων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) που είναι μέλη της συντεχνίας τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΥΚ, ξεκαθάρισε ότι με αυτή την κίνηση της κυβέρνησης δεν δημιουργείται προηγούμενο.

Το διάταγμα το οποίο εξέδωσε ο ΥΠΟΙΚ με τη σύμφωνο γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας και το οποίο αναμένεται να μπει σε εφαρμογή από σήμερα προνοεί ενιαία μείωση των αποδοχών και ωφελημάτων του προσωπικού της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) κατά 3% και κλιμακωτή μείωση επί των ακαθάριστων ετήσιων αποδοχών, κατά 8%-25%, ξεκινώντας από τις €13.001 και άνω.

Παράλληλα προνοεί τη μείωση της εισφοράς του εργοδότη στο Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων κατά 7%.

Ο κ. Γεωργιάδης, διευκρίνισε επίσης ότι η έκδοση διατάγματος προβλέπεται στη συμφωνία ασχέτως μνημονίου και Τρόικας ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν δημιουργείται προηγούμενο.

«Το κράτος δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει διάφορα ζητήματα με διάταγμα σε αυτή την περίπτωση είχαμε και το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να το πράξουμε».

Συνεχίζοντας υπέδειξε ότι ο φορολογούμενος πολίτης στηρίζει με το στέρημα του, τη ΣΚΤ γι’ αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν κάποιες λελογισμένες και αναγκαίες ρυθμίσεις που σχετίζονται με την εποπτεία του Συνεργατισμού, την εσωτερική λειτουργία, στελέχωση, διαδικασία ελέγχου, αξιοκρατίας και διαφάνειας».

Ο Συνεργατισμός, πρόσθεσε θα μετατραπεί σε μια μεγάλη αξιόπιστη τράπεζα που θα λειτουργεί σωστά και θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες.

Πιο αναλυτικά το διάταγμα προβλέπει ότι οι συνεισφορές του εργοδότη στο Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της ΣΚΤ μειώνονται κατά 7%, ποσοστό το οποίο υπολογίζεται στο σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών, όπως προκύπτει μετά τη μείωση των αποδοχών.

Συγκεκριμένα, οι κλιμακωτές μειώσεις 8%-25% επί των ακαθάριστων αποδοχών είναι οι ακόλουθες:
Ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές από 0 - 13.000 ευρώ μείωση 0%, από 13.001 - 19.500 μείωση 8%, από 19.501 - 26.000 μείωση 11,50%, από 26.001 - 32.500 μείωση 15%, από 32.501 - 39.000 μείωση 18,50%, από 39.001 - 45.500 μείωση 20,50%, από 45.501 - 52.000 μείωση 24% και από 52.001 ευρώ και άνω μείωση 25%.

Επίσης, στο διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών αναφέρεται ότι η τελική απόφαση για την ημερομηνία εφαρμογής της μείωσης των αποδοχών και ωφελημάτων του προσωπικού λαμβάνεται από την Επιτροπεία της ΣΚΤ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης, εξέφρασε ικανοποίηση για την έκδοση του διατάγματος το οποίο ανοίγει το δρόμο για ομοιομορφία στη μείωση του μισθολογίου των υπαλλήλων και εφαρμογή του σχεδίου εθελούσιας εξόδου το οποίο θα μπει άμεσα σε εφαρμογή.

Από μέρους της η ΕΤΥΚ, χαρακτήρισε άδικο και αδικαιολόγητο το διάταγμα, του υπουργού Οικονομικών.

Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για έκδοση διατάγματος προέκυψε μετά την άρνηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΚ) να αποδεχθεί μείωση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων που είναι μέλη της και εργάζονται στη ΣΚΤ καταθέτοντας δικές της προτάσεις, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να υπάρξει ένταση μεταξύ των δυο πλευρών.

Πηγή: newsit.com.cy

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου