Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Αναζητούνται κεφάλαια για δάνεια - Ο Libra υπό διαχείριση

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στον επιχειρηματικό κόσμο που αποτελούν τους μεγάλους χρεώστες της Τράπεζας Κύπρου, στην αναζήτηση επενδυτών, προκειμένου να πωλήσουν μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» οι επιχειρηματίες ιδιαίτερα από τον τουριστικό και ξενοδοχειακό τομέα, έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης. Βρίσκονται στην αναμονή προς αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν ρευστότητα και να αρχίσουν τις αποπληρωμές δανείων τους. Υπάρχουν και εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, επιδιώκοντας την αναδιάρθρωση των δανείων τους ή ψάχνοντας προστασία από τους πιστωτές τους.

Αυτό που αναφέρεται από τραπεζικές πηγές είναι ακόμη ότι, ακόμα κι εκείνοι οι επιχειρηματίες που μέχρι πρότινος παρέμεναν πιστοί οπαδοί να προχωρήσουν μόνοι, έχουν ρίξει νερό στο κρασί τους και αναζητούν επενδυτές. Από τραπεζικές πηγές αναφέρεται ότι ο τουριστικός τομέας επειδή εμφανίζει προοπτικές, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέλκυση ξένων αγοραστών, σε αντίθεση με τον τομέα των ακινήτων που τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε κινητικότητα στα ξενοδοχεία με την πώληση σημαντικών ποσοστών από τους αρχικούς ιδιοκτήτες. Το ρευστό που εξασφαλίστηκε κατευθύνθηκε στη μείωση του τραπεζικού δανεισμού. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν μάλιστα πως η προσέλευση επενδυτών τη δεδομένη στιγμή είναι σχεδόν μονόδρομος, ακόμη και για εύρωστους ομίλους υπό τις περιστάσεις.

Η επιδείνωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου στο τέλος του 2013 έχει εντείνει τις πιέσεις στους μεγαλοχρεώστες-πελάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για τον διορισμό διαχειριστή στην πρώτη εταιρεία που οφείλει περίπου €100 εκατ. και έπαψε να εκτελεί τις υποχρεώσεις της. Ο Όμιλος που θα κάνει την αρχή ως προβληματικός χρεώστης και θα δεχθεί διαχειριστή είναι ο όμιλος Libra και οι εταιρείες που υπάρχουν στο σχήμα.

Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα και άλλα γνωστά ονόματα εταιρειών από τη λίστα των 22 εταιρειών να δούνε τον διορισμό διαχειριστή στις επιχειρήσεις τους. Το πρώτο κύμα θα παρασύρει κυρίως τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα επιβίωναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους με αυτό τον τρόπο.

Η ώρα μηδέν για τις εταιρείες που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις έφτασε, πυροδοτώντας ένα κύμα ανακατατάξεων το οποίο θα μεταβάλει δραστικά τις ισορροπίες στην επιχειρηματική ζωή του τόπου. Ήδη κάποιοι επιχειρηματίες άρχισαν να πληρώνουν τους τόκους που προέρχονται από δανεισμό αρκετών εκατομμυρίων, για να μην βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Η Τρόικα παρακολουθεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο στις 28 Ιανουαρίου για την επόμενη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι θα επιχειρηθεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυτών των 22 εταιρειών και developers να αρχίσουν να εξυπηρετούνται ή να μπορούν να ληφθούν μέτρα για την ανάκτηση των εξασφαλίσεων. Στην Τράπεζα Κύπρου αναμένεται ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να αυξηθεί στους λογαριασμούς του 2013 και να αγγίξει το 50%, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στους μεγαλοχρεώστες. Σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα η διαχείριση των προβληματικών δανείων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπερ-διευθύνσεις για τα κόκκινα δάνεια έχουν κάνει τις επαφές τους με τους μεγαλοοφειλέτες και τώρα περιμένουν τις κινήσεις που θα οδηγήσουν στην απομόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών.

Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου