Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

«Καυτός» Γενάρης με δύο σενάρια για Κυπριακό

- Πιέζουν Αναστασιάδη-Έρογλου τα Ηνωμένα Έθνη για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι
- Δαμόκλειος σπάθη η επίρριψη ευθυνών εφόσον συνεχιστεί το αδιέξοδο
- Εξετάζεται και η χαλάρωση των χρονοδιαγραμμάτων με εμπλοκή Αγγλοαμερικανών
- Εναλλακτικά, πάμε για διακήρυξη Μπαν που θα ικανοποιεί ε/κ και τ/κ πλευρά, αλλά δεν θα αντικατοπτρίζει τις θέσεις τους
- Μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Κάμερον το προσχέδιο ψηφίσματος για ΟΥΝΦΙΚΥΠ
- Επιστροφή Ντάουνερ και νέος γύρος διαβουλεύσεων από αύριο

Κρίσιμος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό κρίνεται ο τρέχων μήνας, καθώς ε/κ και τ/κ πλευρά, ΟΗΕ και ενδεχόμενοι έτεροι μεσολαβητές αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους στο πλαίσιο της διαδικασίας για συμφωνία πάνω σε ένα κοινό ανακοινωθέν και έναρξη συνομιλιών.

Στον ΟΗΕ είναι ανήσυχοι σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και γνωρίζουν πως το Κυπριακό βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα στην ατζέντα της Άγκυρας. Επιδιώκοντας όμως να αναστρέψουν το κλίμα των «μη εξελίξεων», τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν δύο σενάρια ώθησης των δύο πλευρών σε μια συμφωνία.

Η δαμόκλειος σπάθη των ευθυνών και η αξιοποίηση του ψηφίσματος

Στην πρώτη περίπτωση ο ΟΗΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα εγκριθεί στις 29 Ιανουαρίου. Ουσιαστικά, αναζητούνται εκείνες οι λέξεις που θα αμβλύνουν τις διαφορές και θα φέρουν Αναστασιάδη και Έρογλου στο ίδιο τραπέζι. Συμπληρωματικά, ο ΟΗΕ θα επιδιώξει να καταστήσει σαφές στις δύο πλευρές πως επικρεμάται η δαμόκλειος σπάθη της επίρριψης ευθυνών -αν υπάρξει αδιέξοδο- πάνω από τα κεφάλια τους.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας κοινής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου με τον Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, οι πιθανότητες βαραίνουν προς την ανάγνωση μιας διακήρυξης εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, που ναι μεν θα ικανοποιεί τις δύο πλευρές, ωστόσο δεν θα αντικατοπτρίζει τις θέσεις τους.

Χαλάρωση ως προς τα χρονοδιαγράμματα με εμπλοκή Αγγλοαμερικανών
Το δεύτερο σενάριο, λαμβάνοντας υπόψη τον αναβρασμό στην Τουρκία και τις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο, προκρίνει το να επιμηκυνθούν τα χρονικά περιθώρια για ύπαρξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, συντηρώντας το καθεστώς διαβουλεύσεων με συνεχείς επισκέψεις και συναντήσεις του Ντάουνερ στην Κύπρο, ενώ δεν αποκλείεται να αναλάβουν ενεργότερη εμπλοκή οι Αμερικανοί και Άγγλοι.

Οι τελευταίοι προς το παρόν διατηρούν μια «αναβλητική» στάση όσον αφορά την παρουσίαση των προσχεδίων για του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μεταθέτοντας την κίνηση αυτή για μετά τη συνάντηση Κάμερον-Αναστασιάδη την ερχόμενη Τετάρτη.

Επιστροφή Ντάουνερ και νέος γύρος επαφών

Εν τω μεταξύ, σήμερα φτάνει στην Κύπρο ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και αύριο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Ερόγλου.

Κατόπιν, θα ακολουθήσουν επαφές με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, τους κ.κ. Μαυρογιάννη και Ερτούγ.

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---


Source : www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου