Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Δέηση για τερματισμό της ανομβρίας

Παρακλήσεις και λιτανείες της εικόνας της Παναγίας του Κύκκου πραγματοποιήθηκαν το πρωί, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ανομβρίας που αντιμετωπίζει το νησί.

Με απόφαση του μητροπολίτη Κύκκου κ. Νικηφόρου, τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παράκληση αλλά και δέηση για την ανομβρία, ενώ ακολουθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας του Κύκκου.




Στην ανακοίνωση του, ο μητροπολίτης κ. Νικηφόρος σημειώνει πως η δέηση προς τον Θεό αναπεμφθηκε «ώστε να καταπέμψει «όμβρους ειρηνικούς» προς ανάψυξη, αναζωογόνηση και καρποφορία της γης».

Κίνδυνος διακοπών παροχής νερού για την άρδευση
Προ του κινδύνου διακοπών της παροχής νερού για σκοπούς άρδευσης βρίσκεται η Κύπρος λόγω της μειωμένης εισροής νερού στα φράγματα μέχρι σήμερα. Ο φετινός χειμώνας, όπως φαίνεται και σε σχετικούς πίνακες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), είναι μέχρι στιγμής ο χειρότερος της τελευταίας δεκαετίας, λόγω και των ελάχιστων βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής. Το θέμα, πάντως, παρακολουθείται στενά, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο μεταφοράς νερού από τον γειτονικό Λίβανο, κυρίως για σκοπούς άρδευσης, όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον πρώτο Τεχνικό Μηχανικό του ΤΑΥ, Φαίδρο Δρουσή, «από τον Οκτώβριο έως σήμερα στα φράγματά μας έχουν εισρεύσει μόλις 3,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ε.κ.μ.) νερού, ενώ ο Δεκέμβριος που μας πέρασε ήταν ένας από τους χειρότερους των τελευταίων δεκαετιών, αφού τον εν λόγω μήνα οι εισροές στα φράγματα ήταν μόλις 1,6 ε.κ.μ., σε αντίθεση με τον Δεκέμβριο του 2012 που ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών αφού εισέρρευσαν στα φράγματα 50,9 ε.κ.μ. νερού».

Η πληρότητα των φραγμάτων
Η πληρότητα των φραγμάτων κινείται στο 54% ή 157,3 ε.κ.μ. νερού. Ο Α' Τεχνικός Μηχανικός του ΤΑΥ απέκλεισε το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής νερού για σκοπούς ύδρευσης, τονίζοντας, ωστόσο, πως ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκοπών στην παροχή νερού για σκοπούς άρδευσης (νερό που δίδεται σε γεωργούς).

«Εάν δεν βρέξει μέσα στις επόμενες μέρες και μέχρι τον Μάρτιο αρκετά, ούτως ώστε να μεγαλώσουν οι ποσότητες νερού που εισρέουν στα φράγματα, τότε, ναι, ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής του νερού για σκοπούς άρδευσης. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο δυστυχώς», εξήγησε ο κ. Δρουσής, σημειώνοντας πως το πρόβλημα θα είναι εντονότερο στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας, καθώς και ότι είναι θέμα του Υπουργείου Γεωργίας να καθορίσει πόσες θα είναι οι αποκοπές.

Μελετάται μεταφορά νερού από τον Λίβανο
Πάντως, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για το κατά πόσο θα ήταν εφικτή και συμφέρουσα η μεταφορά νερού από τον γειτονικό Λίβανο. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω θέμα συζήτησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους οι Υπουργοί Γεωργίας της Κύπρου Νίκος Κουγιάλης και Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου Gebran Bassil, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουγιάλης είπε πως είχαν από κοινού ορίσει μια τεχνική επιτροπή, αποτελούμενη από τεχνοκράτες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου και του αντίστοιχου Τμήματος του Υπουργείου Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Λιβάνου, προκειμένου να διερευνήσει αυτήν τη δυνατότητα μέσα στο επόμενο διάστημα. «Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτήν τη μεταφορά του νερού από τον Λίβανο προς την Κύπρο θα είναι πολύ ωφέλιμο για εμάς», είχε δηλώσει τότε ο κ. Κουγιάλης, σημειώνοντας πως η απόφαση αυτή θα παρθεί εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους και εάν αποφασιστεί η μεταφορά νερού θα είναι κυρίως για λόγους άρδευσης.

Δεν θα είναι η πρώτη φοράΣημειώνεται πως η μεταφορά νερού από άλλη χώρα στην Κύπρο δεν θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο για τον τόπο μας αφού υπήρξε το παράδειγμα μεταφοράς νερού από την Ελλάδα. Ήταν Απρίλιος του 2008 όταν ο τότε Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Μιχάλη Πολυνείκης, υπέγραφε, με την «Ocean Tankers Holdings Public Company Ltd», Σύμβαση για τη μεταφορά 8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων πόσιμου νερού, με δεξαμενόπλοια, από την Ελλάδα στην Κύπρο και κατασκευή έργων υποδομής στη Λεμεσό για τη συνολική τιμή των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν κύλησαν και τόσο ομαλά, λόγω προβλημάτων που σημάδεψαν την όλη προσπάθεια.

Η πληρότητα των φραγμάτωνΣύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιημένα στην ιστοσελίδα του το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η πληρότητα των φραγμάτων βρίσκεται στο 54% που μεταφράζεται σε 157,4 ε.κ.μ. νερού. Την αντίστοιχη περίοδο (2013) η πληρότητα βρισκόταν στο 85,6% ή 249 ε.κ.μ. νερού. Μάλιστα, βάσει των μετρήσεων τις πρώτες μέρες του 2014, η εισροή νερού στα φράγματα ήταν σχεδόν σε όλα μηδενική. Οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού παρουσιάζονται στα φράγματα της Πάφου, Ασπρόκρεμμο (43,32 ε.κ.μ. ή 82,7%), Ευρέτου (17,5 ε.κ.μ. ή 73,1%) και Κανναβιού (11,32 ε.κ.μ. ή 65,9%), ενώ οι μικρότερες στα φράγματα Αγίας Μαρίνας (0,05 ε.κ.μ.) και Καλαβασού (3,2 ε.κ.μ.).

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---


Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου