Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Κατεχόμενα: Κυπριακά σουβενίρ με τούρκικη σημαία (φωτορεπορτάζ)

“Θα ήταν προτιμότερο οι ξεναγοί να παρουσίαζαν στους τουρίστες την “πραγματική Κύπρο” και όχι την παραπλανητική εικόνα που τους “πλασάρουν” στα κατεχόμενα”.

Τα σουβενίρ της κάθε χώρας είναι το πρώτο πράγμα που θα ψάξει για να αγοράσει ένας τουρίστας για ενθύμιο. Είναι αυτά που προβάλουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα.

Έτσι και εμείς, ψάξαμε ιδιοκτήτες καταστημάτων σουβενίρ για να μάθουμε τα όσα συμβαίνουν στον χώρο εργασίας τους.



Αρκετοί καταστηματάρχες των σουβενίρ της Λαϊκής Γειτονιάς στην Παλιά Λευκωσία, εξέφρασαν στο 24H όσα τους ευχαριστούν αλλά και όσα τους προβληματίζουν στον τομέα της εργασίας τους.

«Χαιρόμαστε που ο κόσμος αγκαλιάζει τα κυπριακά προϊόντα. Κυρίως το λάδι, τα μπαχαρικά, τα λουκούμια, τους ξηρούς καρπούς και οτιδήποτε έχει σχέση με την Κύπρο» δήλωσαν οι καταστηματάρχες.

«Στην Λαϊκή Γειτονιά, αυτοί που αγοράζουν περισσότερο τα κυπριακά προϊόντα είναι οι τουρίστες. Οι κύπριοι αγοράζουν μόνο όταν θέλουν να ταξιδέψουν, αφού εμείς οι κύπριοι είμαστε συνηθισμένοι να ψωνίζουμε από τα πανηγύρια αυτά τα προϊόντα».



«Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας είναι Γερμανοί, Ρώσοι και Γάλλοι οι οποίοι αγοράζουν αρκετά κυπριακά προϊόντα».

Εντύπωση προκαλεί ότι πολλοί κύπριοι δεν γνωρίζουν τη Λαϊκή Γειτονιά. Τελευταίως έγινε πιο γνωστή, κυρίως λόγω της Λήδρας, ενώ άρχισαν να μαθαίνουν πως υπάρχουν παραδοσιακά προϊόντα και σουβενίρ τα οποία μπορούν να αγοράσουν και οι ίδιοι.

Τα τελευταία χρόνια όμως παρατήρησαν πως η κίνηση στην αγορά έπεσε κατακόρυφα.

Στην ερώτηση, τι πιστεύουν πως φταίει για την πτώση της αγοράς απάντησαν πως «Η πελατεία έχει πέσει σε μεγάλο βαθμό από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα. Ενώ, ένα άλλο πρόβλημα που έχει μειώσει την επισκεψιμότητα της Λαϊκής Γειτονιάς είναι πως οι ξεναγοί δεν περιορίζουν τους τουρίστες στις ελεύθερες περιοχές και τους μεταφέρουν στα κατεχόμενα».

«Οι τουρίστες εδώ μπορούν να επισκεφθούν τα αρχαιολογικά μουσεία που είναι ξεχωριστά, την αρχιεπισκοπή, το βυζαντινό μουσείο με τις εικόνες καθώς και το Λεβέντειο Μουσείο, την παλιά Λευκωσία και την φιλοξενία μας» δήλωσαν.



Οι καταστηματάρχες ανέφεραν πως θα ήταν προτιμότερο οι ξεναγοί να παρουσίαζαν στους τουρίστες την “πραγματική Κύπρο” και όχι την παραπλανητική εικόνα που τους “πλασάρουν” στα κατεχόμενα.

«Υπάρχουν σουβενίρ στα κατεχόμενα που έχουν αναμνηστικά μπρελόκ της Κύπρου αλλά με τούρκικη σημαία στη μέση, είναι ένα είδος παραπλάνησης όταν κάποιος δεν γνωρίζει» ανέφεραν ενοχλημένοι οι καταστηματάρχες.



«Η παραπλάνηση που προσπαθούν να μεταφέρουν οι καταστηματάρχες των καταστημάτων στα κατεχόμενα είναι εμφανής, αλλά αν οι ξεναγοί δεν ενημερώσουν τους τουρίστες για την πραγματικότητα τότε πως θα γνωρίζουν που πραγματικά βρίσκονται και τι σουβενίρ είναι αυτό που αγοράζουν;»

Το 24H επισκέφτηκε τα κατεχόμενα επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις των καταστηματαρχών. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι φωτογραφίες που εξασφάλισε το 24H από επίσκεψη στα κατεχόμενα παρουσιάζοντας αναμνηστικά μπρελόκ και δίσκους από την Κύπρο τα όποια έχουν την τούρκικη σημαία στην μέση.









Source : http://www.24h.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου