Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

21000 υπογραφές για να μην μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί

Παγκόσμια εκστρατεία με αίτημα να μην μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, από μουσείο που είναι σήμερα, έχει ξεκινήσει η ομογενειακή οργάνωση Hellenic American Leadership Council (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας).

Μέχρι στιγμής, το ψήφισμα έχει συγκεντρώσει περίπου 21.000 υπογραφές.

Το ψήφισμα θα παραδοθεί στην UNESCO, η οποία, το 1985 κήρυξε την Αγία Σοφία Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο του ψηφίσματος, επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου εξετάζει αίτηση που υπέβαλαν πολίτες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σχέδιο νόμου έχει εισαχθεί για την μετατροπή της και πάλι σε «σύμβολο κατάκτησης» της Κωνσταντινούπολης, ενώ τον Νοέμβριο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς υποσχέθηκε ότι το κτίριο σύντομα θα «χαμογελά» ξανά ως τέμενος.

Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί το 1453 από τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή. Μετατράπηκε ωστόσο σε μουσείο επί Κεμάλ Ατατούρκ, το 1934, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διασφάλιση του αυστηρά κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, αλλά και ως σύμβολο της αποσύνδεσης με το οθωμανικό παρελθόν.

Source : i kypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου