Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Μάχη Στουρνάρα στο Eurogroup για το δημοσιονομικό κενό

Με διπλό στόχο προσέρχεται ο κ. Γ. Στουρνάρας, στη σημερινή σύσκεψη του Eurogroup. Πρώτον, θα προσπαθήσει να προλάβει τη διατύπωση αρνητικών και πιεστικών προς την κυβέρνηση δηλώσεων από τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη και δεύτερον, θα επιδιώξει να πείσει ότι η τρόικα είναι εκείνη που πρέπει να υποχωρήσει από τις θέσεις της για το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014 και τους τρόπους κάλυψής του και όχι η Ελλάδα.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα παρευρίσκονται στη συνεδρίαση του Εurogroup και θα κληθούν να ενημερώσουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αν και στην τελευταία συνάντηση τρόικας - οικονομικού επιτελείου υπήρξε μείωση της απόστασης μεταξύ των δύο πλευρών, με τους εκπροσώπους των δανειστών να υπαναχωρούν από τη θέση τους και να παραδέχονται ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 κινείται στο 1,5 δισ. ευρώ, η τοποθέτηση Ευρωπαίου αξιωματούχου για απόσταση «μιλίων» στις διαπραγματεύσεις προκάλεσε έντονη ανησυχία και δυσφορία στο οικονομικό επιτελείο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία αμέσως μετά τις δηλώσεις με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, από τον οποίο δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσει ξανά σε παρόμοιες τοποθετήσεις. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας ανησυχεί ότι ενδεχομένως να υπάρξουν υπουργοί Οικονομικών ή άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε αρνητικές δηλώσεις για την Ελλάδα, ασκώντας πίεση προς την ελληνική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει του ομολόγους του ότι:

1. Η Ελλάδα έχει λάβει από την αρχή της κρίσης έως σήμερα δημοσιονομικά μέτρα που ξεπερνούν το 30% του ελληνικού ΑΕΠ ή τα 60 δισ. Μάλιστα, υπάρχει και μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας με τίτλο «Fiscal Consolidation – Does it deliver? » («Δημοσιονομική προσαρμογή – Αποδίδει;»), στην οποία αναφέρεται ότι τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα έως το τέλος του 2014 θα φθάσουν στο 40% του ΑΕΠ της.

2. Η χώρα έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας της. Μπορεί ακόμη να υπάρχουν πολλές που πρέπει να γίνουν, αλλά η κριτική ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα δεν είναι ορθή και γόνιμη.

Ταυτόχρονα, με τα ίδια επιχειρήματα ο κ. Στουρνάρας θα επιδιώξει να εξασφαλίσει και μια «χαλάρωση» της τρόικας. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θέλει να υποχωρήσει η τρόικα από τη θέση της ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 είναι στο 1,5 δισ. και να αποδεχθεί τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που προτείνει η κυβέρνηση και κυρίως το υπ. Εργασίας για την κάλυψη του κενού αυτού. Ωστόσο, από την τρόικα συνεχίζουν να επιμένουν ότι θα απαιτηθούν και κάποιες στοχευμένες περικοπές σε υψηλές συντάξεις. Αντιθέτως, η τρόικα έχει ήδη δεχθεί ότι από τη φορολογική συμμόρφωση και διοίκηση τα έσοδα του 2014 θα είναι αυξημένα κατά 350 εκατ. και από την επιβράδυνση της ύφεσης κατά 150 εκατ., όταν μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι τα έσοδα αυτά θα είναι μηδενικά.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου