Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Βαθιά θλίψη ΑΚΕΛ για το θάνατο του Κ. Χρίστου

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του Κυριάκου Χρίστου, ενός από τα ιστορικά ηγετικά στελέχη του Κόμματος, ο οποίος διετέλεσε για χρόνια μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λεμεσού και Βουλευτής.

Ο Κυριάκος Χρίστου γεννήθηκε στην Κισσόνεργα στα 1915, σε πολυμελή φτωχή οικογένεια. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και η επιθυμία του ήταν να συνεχίσει στο γυμνάσιο. Η φτώχια όμως τον ανάγκασε να εγκαταλείψει κάθε όνειρο για γυμνασιακή μόρφωση. Στα 13 του χρόνια πηγαίνει να μάθει την τέχνη της ραπτικής. Για πέντε χρόνια ήταν μαθητευόμενος ράφτης με ελάχιστη αμοιβή. Σε ηλικία 20 χρόνων ο Κυριάκος Χρίστου κατορθώνει να ανοίξει το δικό του ραφτάδικο.

Οι δυσκολίες της ζωής, η επαφή του με προοδευτικούς ανθρώπους και η συνειδητοποίηση της άγριας εκμετάλλευσης που υπήρχε εκείνα τα χρόνια οδηγούν σταδιακά τα βήματα του Κυριάκου Χρίστου στον οργανωμένο αγώνα. Το 1938 εντάσσεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου. Όταν ιδρύεται το ΑΚΕΛ ο Κυριάκος Χρίστου δραστηριοποιείται στο Κόμμα και για σύντομο χρονικό διάστημα αναλαμβάνει καθήκοντα Επαρχιακού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Πάφου.

Σ’ αυτό το αξίωμα τον βρίσκει η απόφαση/κάλεσμα της Κ.Ε του ΑΚΕΛ προς τα μέλη και τα στελέχη του να καταταχθούν εθελοντικά στο στρατό για να πολεμήσουν τον χιτλεροφασισμό. Ανταποκρίνεται πρόθυμα στο κάλεσμα του Κόμματος. Κλείνει το μαγαζί του και κατατάσσεται στο στρατό. Μετά την αρχική εκπαίδευση υπηρετεί μαζί με άλλους ακελιστές στην Αίγυπτο και ύστερα στην Ιταλία. Το τέλος του πολέμου τον βρίσκει στην Μπολώνια.

Ο Κ. Χρίστου συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για την αποστράτευση και εξορίζεται μαζί με άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Χατάτπα στην έρημο της Αιγύπτου.
Μετά την αποστράτευση του το 1946 επιστρέφει για ένα χρόνο στην Πάφο και στα 1947 μετοικά στη Λεμεσό. Το 1950 αναλαμβάνει τη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα ΑΚΕΛ Λεμεσού, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότηση του το 1989.

Ο Κυριάκος Χρίστου ήταν ένας από τα 130 στελέχη του ΑΚΕΛ που συνελήφθησαν από τους αποικιοκράτες όταν έθεσαν εκτός νόμου το Κόμμα στις 15 Δεκεμβρίου 1955. Με απόφαση της ηγεσίας του Κόμματος οργανώνεται απόδραση του από τα κρατητήρια της Δεκέλειας. Από την παρανομία ο Κυριάκος Χρίστου καθοδηγεί για δυο χρόνια την επαρχιακή οργάνωση του ΑΚΕΛ στη Λάρνακα.

Με την άρση των διαταγμάτων κράτησης των στελεχών του ΑΚΕΛ επανέρχεται στην Λεμεσό και στη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Λεμεσού. Συμμετέχει ενεργά σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του Κόμματος στα δύσκολα χρόνια των δεκαετιών 1960 και 1970. Στα 1981 εκλέγεται βουλευτής Λεμεσού και επανεκλέγεται για ακόμα μια θητεία στα 1985. Για πάνω από 40 χρόνια ήταν μέλος της Κ.Ε. και του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ.

Όντας μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ κατά την περίοδο της εσωκομματικής κρίσης μαζί με άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ δίδει ενεργά και αποφασιστικά τη μάχη για υπεράσπιση των ιδεολογικών και οργανωτικών αρχών του Κόμματος. Στηρίζει συνειδητά την ανανέωση του Κόμματος πάνω σε ορθή βάση.

Το 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κυριάκου Χρίστου «95 χρόνια – πορεία ζωής και αγώνα» όπου καταγράφεται αυτοβιογραφικά η ζωή, οι αγώνες και η δράση του. Το βιβλίο είναι συνάμα μια μαρτυρία για τους αγώνες και την προσφορά του ΑΚΕΛ.

Δυναμική σύντροφος και συναγωνίστρια στη ζωή του στάθηκε από το 1947 η Αντιγόνη Χρίστου.
Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στους Ανδρέα, Αρτέμη και Άγγελο Χρίστου και όλους τους άλλους συγγενείς.

Η κηδεία του Κυριάκου Χρίστου θα γίνει το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου στη Λεμεσό.

Η σωρός του Κ. Χρίστου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο οίκημα της ΠΕΟ Λεμεσού από τις 9.30 μέχρι 10.30 π.μ.

Η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια στην εκκλησία Αγ. Νικολάου από τις 10.30 π.μ.

Σε ένδειξη τιμής η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ θα αναλάβει τα έξοδα της κηδείας.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου