Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - «Τοξικά» … σαπούνια στα δημόσια νοσοκομεία

Σε σκάνδαλο μεγατόνων με άμεσες συνέπειες στη δημόσια υγεία, εξελίσσεται το θέμα της εταιρείας «φάντασμα», η οποία εφοδιάζει τα δημόσια νοσοκομεία με είδη απολύμανσης (σαπούνια για χρήση από ασθενείς και ιατρικό προσωπικό και καθαριστικά) τα τελευταία τρία χρόνια.

Πράγματα και θαύματα ανακύπτουν, μετά την ανάλυση που διενήργησαν στο προϊόν της εταιρείας, άλλοι προσφοροδότες, αλλά και από την ενδελεχή μελέτη του φακέλου με τις προσφορές που δέχθηκε το υπουργείο, πριν καταλήξει στην αγορά του εν λόγω προϊόντος.

Ομάδα προμηθευτών/προσφοροδοτών, οι οποίοι απορρίπτονται τα τελευταία τρία χρόνια από το τμήμα Προσφορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, ζητούν άμεσα την εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα και της αστυνομίας στην υπόθεση προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από την υπόθεση αλλά και να αποσυρθούν υπόλοιπα του εν λόγω προϊόντος από τα δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, η Ελεγκτική Υπηρεσία, στην οποία επικρατεί προβληματισμός για τη σοβαρότητα των καταγγελιών, βρίσκεται σε αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων της εσωτερικής έρευνας του υπουργείου υγείας για την καταλληλότητα των προϊόντων.

Αναλύσεις «καίνε» το προϊόν

Σημεία και τέρατα καταγγέλλει συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει το προϊόν που διατίθεται στα νοσοκομεία για σκοπούς απολύμανσης, και προχώρησε σε ανάλυσή του.

Οπως καταγγέλλει, σύμφωνα με τα ευρήματα, «πρόκειται για εντελώς ακατάλληλο προϊόν, το οποίο όχι μόνο έπρεπε να απορριφθεί από τους διαγωνισμούς του υπουργείου αλλά πρέπει να αποσυρθεί άμεσα από όπου υπάρχει και έχει τοποθετηθεί από προηγούμενους διαγωνισμούς».

Όπως τονίζει η εταιρεία σε επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας, «στο φάκελο του προϊόντος δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση, ούτε ποσοστιαία αναλογία των συστατικών για το προϊόν αυτό».

Πέραν αυτού, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, στην ετικέτα του προϊόντος αναγράφονται υλικά άκρως επιβλαβή για τον άνθρωπο. Βάσει του κανονισμού 76/768 EEC παράρτημα (1), τα υλικά αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με περιορισμό και υπό όρους ή καθόλου. «Διαφορετικά, βάσει σχετικών οδηγιών της ΕΕ, μπορεί να προκαλέσουν στον άνθρωπο πιθανές παθήσεις όπως τερατογένεση, γονοτοξικότητα, τοξοκινητική, έκζεμα και μπορεί να προκαλέσουν επίσης ερεθισμό, διάβρωση κ.α.»

Τονίζεται ακόμη στις καταγγελίες ότι «ενώ στο φάκελο του προϊόντος δηλώνεται ως PH 5, μετρήσεις έδειξαν ότι υπερβαίνει το 3,74. Είναι δηλαδή πολύ όξινο και μη κατάλληλο για εφαρμογή στην ανθρώπινη επιδερμίδα».

Στην επιστολή της εταιρείας, επισημαίνεται επίσης ότι «ενώ στη σήμανση του προϊόντος αναφέρεται ότι τούτο έχει χαμηλή τοξικότητα και είναι μη ερεθιστικό, κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες, στη συσκευασία φέρει ανάγλυφη τριγωνική προειδοποίηση κινδύνου, που δηλώνει την ταξινόμηση του προϊόντος ως τοξικού/διαβρωτικού/ευαισθητοποιητικού του αναπνευστικού/εύφλεκτου».

Μπερδεμένο κουβάρι η υπόθεση…

Στο μεταξύ, πράγματα και θαύματα ανακύπτουν και μέσα από τη μελέτη των στοιχείων του φακέλου της υπόθεσης, όπως αυτά συγκεντρώθηκαν από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ενώπιον της οποίας εκκρεμεί διερεύνηση των καταγγελιών για παράτυπη κατακύρωση της προσφοράς από το υπουργείο υγείας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν αποκλείεται το υπουργείο να δέχτηκε παράνομα, επιπλέον στοιχεία από την εταιρεία για το προϊόν της, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερομένους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφήνει ερωτήματα για το ποιοι τελικά κρύβονται πίσω από την εν λόγω εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις καταγγελίες που έφτασαν στα γραφεία του Sigmalive, γύρω από την εταιρεία, η οποία κερδίζει εδώ και περίπου τρία χρόνια τις προσφορές του υπουργείου, πλανάται ένα μυστήριο.

Και αυτό γιατί, με βάση τα στοιχεία του Εφόρου εταιρειών, ανήκει σε άλλη εταιρεία, η οποία με τη σειρά της ανήκει σε τρίτη εταιρεία και ούτω καθεξής, με την τελευταία, έκτη εταιρεία να υπάγεται σε συγκεκριμένο ελεγκτικό γραφείο, χωρίς κανείς να γνωρίζει τον πελάτη, τον οποίο εξυπηρετεί.

Σύμφωνα μάλιστα με τα νέα στοιχεία, στην προσφορά που έχει ενώπιον της η Αναθεωρητική Αρχή, υπάρχουν στοιχεία και από έβδομη εταιρεία, η οποία δηλώνει ως κατασκευάστρια εταιρεία του προϊόντος στο εξωτερικό. Παράλληλα, όγδοη εταιρεία, επίσης άγνωστου ιδιοκτήτη, φαίνεται να εγγυάται την έβδομη εταιρεία!

Εν αναμονή επίσημων εξετάσεων η Ελεγκτική Υπηρεσία

Στο μεταξύ, η Ελεγκτική Υπηρεσία βρίσκεται σε αναμονή των αποτελεσμάτων της εσωτερικής έρευνας που ζήτησε από το υπουργείο υγείας για την καταλληλότητα του προϊόντος.

Ζητήθηκε επίσης η σύγκλιση ad hoc επιτροπής, για να μελετήσει τις καταγγελίες εναντίον του Τμήματος Προμηθειών του υπουργείου, για θέσπιση κριτηρίων για το προϊόν που εζητείτο, με απροσδιόριστο τρόπο, χωρίς τη χρήση προτύπων και προδιαγραφών, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Τονίζεται ότι δύο νέοι διαγωνισμοί, για αντίστοιχα προϊόντα, που βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, ακυρώθηκαν τελικά από το υπουργείο υγείας.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου