Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Λουκαΐδης: Επικίνδυνη η απόσυρη συγκλίσεων Χριστόφια - Ταλάτ

Την ανησυχία του κόμματός του για την τροπή που παίρνει το Κυπριακό εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης στο πλαίσιο δηλώσεων του στη Βουλή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα γίνει κατανοητό πως η απόσυρση συγκλίσεων Χριστόφια – Ταλάτ μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστες και επικίνδυνες περιπέτειες.

«Το γεγονός ότι η ψεσινή άτυπη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων έληξε χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο αλλά ταυτόχρονα ανησυχητικό», ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, προσθέτοντας ότι «είναι αδήριτη ανάγκη η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο να επαναβεβαιώνεται η πρόνοια των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια – Ταλάτ για μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια».

Η άρνηση, είπε, «της τουρκοκυπριακής πλευράς να αποδεχθεί τα συμφωνηθέντα, καθιστά αναποτελεσματική την προσπάθεια που καταβάλλεται για δύο και πλέον μήνες».


Εξέφρασε «έντονη ανησυχία για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα».

«Αν δεν γίνει κατορθωτή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας επειδή δεν μπορεί να βρεθεί ένα κοινό ανακοινωθέν για την προ πολλού συμφωνημένη βάση διαπραγμάτευσης, αυτό θα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα εσωτερικά και διεθνώς, ότι το Κυπριακό δεν έχει προοπτικές επίλυσης», εκτίμησε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι «η κατάσταση στην οποία έχουμε οδηγηθεί θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αποφευχθεί αν η πλευρά μας δεν απέρριπτε τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια- Ταλάτ».

Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη «αυτό το γεγονός έδωσε στον κ. Έρογλου την ευκαιρία να απορρίπτει τη μία και μόνη κυριαρχία και να προβάλλει άλλες απαράδεκτες αξιώσεις ή θέσεις που κανονικά πρέπει να συζητηθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων».

«Η αχρείαστη αυτή περιπέτεια θα πρέπει να λήξει έγκαιρα με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος το οποίο να επαναβεβαιώνει τη δέσμευση για μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια», ανέφερε.

Εξέφρασε την ελπίδα του κόμματός του ότι «μέσα από αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία θα γίνει κατανοητό πως η απόσυρση συγκλίσεων μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστες και επικίνδυνες περιπέτειες».

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου