Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η ερωτική επιθυμία των ανδρών σχετίζεται με την ορμόνη του θηλασμού

Οι άντρες με μειωμένη ερωτική επιθυμία μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα μιας ορμόνης που παραδοσιακά σχετίζεται με τον θηλασμό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ορμόνη λέγεται προλακτίνη, παράγεται από τον αδένα του εγκεφάλου (την υπόφυση) και σχετίζεται με την ανάπτυξη του στήθους, την παραγωγή γάλακτος και με την σεξουαλική ικανοποίηση.

Οι επιστήμονες πίστευαν έως τώρα ότι σε αυξημένα επίπεδα διαταράσσει την ανδρική σεξουαλικότητα, αλλά η νέα μελέτη έδειξε ότι ισχύει και το αντίθετο.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων, που πραγματοποιεί την επονομαζόμενη μελέτη EMAS (European Male Aging Study), υπέβαλλε 2.948 άνδρες ηλικίας 40-79 ετών σε εξετάσεις τεστοστερόνης (είναι η ορμόνη του ανδρικού φύλου), προλακτίνης, χοληστερόλης και σακχάρου, ενώ κατέγραψε και τον Δείκτη Μάζας Σώματός (ΔΜΣ) τους.

Τους ζήτησε επίσης να απαντήσουν σε λεπτομερή ερωτηματολόγια για την γενική κατάσταση της υγείας τους, τις συνήθειές τους όσον αφορά το αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς και την σεξουαλική λειτουργία τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδα προλακτίνης σχετίζονταν με αρκετές ενδείξεις κακής σεξουαλικής λειτουργίας και ψυχολογικής υγείας.

Οι άντρες με επίπεδα προλακτίνης χαμηλότερα από τον μέσον όρο (αλλά εντός φυσιολογικών ορίων) είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν μειωμένη σεξουαλική λειτουργικότητα και απόλαυση του οργασμού, σε σύγκριση με όσους είχαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης.

Είχαν επίσης περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, γράφουν οι επιστήμονες από την Ιταλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM).

Οι άντρες αυτοί είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται λιγότερο υγιείς και να έχουν δείκτες κακής υγείας, όπως ο αυξημένος ΔΜΣ και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι και τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης σχετίζονται με σεξουαλικά προβλήματα στους άντρες, όπως η χαμηλή ερωτική επιθυμία και η στυτική δυσλειτουργία.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν γιατί τα πολύ χαμηλά και τα πολύ υψηλά επίπεδα της ορμόνης πλήττουν την ανδρική σεξουαλικότητα, αλλά εικάζουν ότι οι διακυμάνσεις της ίσως αντανακλούν αλλαγές στα επίπεδα των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την σεξουαλική συμπεριφορά.

Πηγή: http://www.ilovestyle.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου