Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

6.000 ευρώ η ταρίφα για ένα Κύπριο φοιτητή στην Αθήνα (Πίνακας)

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στα ελληνικά πανεπιστήμια τους τελευταίους μήνες με τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο αποδεικνύεται ασύμφορη ταυτόχρονα και για τις τσέπες των οικογενειών, κυρίως των Κυπρίων πρωτοετών φοιτητών οι οποίοι ουσιαστικά παραμένουν μετέωροι.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένουν κλειστά για 12η εβδομάδα με αποτέλεσμα οι πρωτοετείς Κύπριοι φοιτητές να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εξασφάλιση των απαιτούμενων εγγράφων ώστε να γίνει η απαιτούμενη αίτηση για την εξασφάλιση της κρατικής φοιτητικής χορηγίας. Να σημειώσουμε ότι βάση νόμου κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες και για όλες τις σχολές ο νόμος απαιτεί να γίνει αυτός ο αριθμός παραδόσεων αλλιώς το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε. Με την ολοκλήρωση και της 13ης εβδομάδας που είναι η επόμενη το εξάμηνο θα χαθεί-αν δεν βρεθεί μια μέση λύση παράτασης των μαθημάτων σε περίπτωση λήξης των απεργιών- όπως και ο χρόνος και τα χρήματα πολλών οικογενειών.

Με μερικούς απλούς υπολογισμούς και σε επικοινωνία με Κύπριους φοιτητές στην Αθήνα και με τον πρόεδρο της φοιτητικής παράταξης Πρωτοπορία Μάριο Τοουλάκου η διαβίωση των πρώτων τεσσάρων μηνών ενός Κύπριου πρωτοετή στην Αθήνα και μελλοντικού φοιτητή των δύο κλειστών μέχρι σήμερα πανεπιστημίων υπολογίζεται γύρω στις 6.100 ευρώ. Συνήθως, οι πρωτοετείς μεταβαίνουν με τους γονείς τους στην Αθήνα από το καλοκαίρι για την διευθέτηση της διαμονής τους εκεί. Αυτή η πρώτη τους «καλημέρα» κοστίζει σε μια οικογένεια γύρω στις 3.100 ευρώ.

Δυσβάσταχτο κόστος ζωής, χωρίς φοίτηση
Ένα φοιτητικό μονάρι διαμέρισμα σήμερα στην Αθήνα κοστίζει περίπου 280 με 300 ευρώ μηνιαίως ενώ στην ίδια περίπου τιμή κυμαίνεται και το δυάρι αν επιλέξει ο φοιτητής να έχει συγκάτοικο. Η ενοικίαση του διαμερίσματος γίνεται κυρίως από τον Αύγουστο με την προϋπόθεση ότι τα μαθήματα αρχίζουν τον Σεπτέμβριο. Με τη σύναψη συμβολαίου ενοικίασης απαιτείται η εγγύηση σε ισόποσο του ενοικίου, δηλαδή ακόμα 280 με 300 ευρώ. Έτσι, το ποσό ανέρχεται με την πρώτη στα 600 ευρώ περίπου. Πέραν της ενοικίασης απαιτείται και ο ανάλογος εξοπλισμός του διαμερίσματος που σύμφωνα με τον κ. Τοουλάκο ανέρχεται στα 1.200 ευρώ περίπου. Επιπλέον, τα εισιτήρια μετάβασης, οι τιμές των οποίων ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 200 ευρώ, ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το ποσό της πρώτης «καλημέρας». Αν υπολογίσουμε ότι ο πρωτοετής μεταβαίνει στην Αθήνα και με τους δύο γονείς του το άθροισμα είναι στα 600 ευρώ. Το σύνολο, λοιπόν για ενοίκιο πρώτου μήνα, εγγύησης, εισιτήρια, εξοπλισμό αλλά και προσωπικά έξοδα φοιτητή που ανέρχονται μηνιαίως στα 500 με 700 ευρώ φτάνουμε στα 3.100 ευρώ περίπου.

Υπολογίζοντας τώρα τη διαμονή ενός πρωτοετούς φοιτητή στην Αθήνα από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και σήμερα το ποσό ανέρχεται στις 6.100 ευρώ. Στο ποσό αυτό υπολογίζονται τα ενοίκια για τους μήνες Σεπτέμβριο (300 ευρώ έκαστος περίπου), Οκτώβριο, Νοέμβριο αλλά και τα pocket money του φοιτητή (700 ευρώ maximum). Δηλαδή μηνιαίως ο φοιτητής χρειάζεται γύρω στα 800 με 1000 ευρώ για τη διαμονή και διαβίωσή του στην αθηναϊκή πρωτεύουσα, ποσό το οποίο προέρχεται από τον ήδη κουτσουρεμένο προϋπολογισμό μιας μέσης κυπριακής οικογένειας εν καιρώ κρίσης.

Μ. Τοουλάκος: «Παραμένουν οι Κύπριοι στην Αθήνα»
Συνομιλώντας με τον πρόεδρο της Πρωτοπορίας στην Αθήνα ρωτήσαμε κατά πόσον οι φοιτητές εξακολουθούν μένουν εκεί περιμένοντας τόσο για την εγγραφή τους όσο και για την έναρξη των μαθημάτων. «Κάποιοι φεύγουν με την προοπτική να επιστρέψουν όταν λυθεί το πρόβλημα. Οι περισσότεροι όμως παραμένουν εδώ αναμένοντας τις εξελίξεις», ανέφερε ο κ. Τοουλάκος. «Δεν έχουν όμως», μας εξήγησε «παρουσιαστεί περιπτώσεις που φοιτητές να εγκαταλείπουν την Αθήνα και την προοπτική φοίτησης του εδώ και στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια με σκοπό να μεταβούν σε πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας ή άλλων χωρών για τις σπουδές τους». 

Source : www.kathimerini.com.cy


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου