Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

«Είσαι ένας γα...νος ψυχοπαθής»

Ο Θαπατέρο αποκαλύπτει τις ατάκες του Σαρκοζί στον Γ. Παπανδρέου: «Είναι μα...κας, ένας πραγματικός μα...κας»

Μία βροχερή ημέρα το Νοέμβριο του 2011 στο Παλάτι των Καννών, όπου συνωστίζονται οι αστέρες του Κινηματογράφου για το διάσημο φεστιβάλ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, δέχτηκε έντονες πιέσεις από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Αυτό αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός περιγράφοντας ότι η Μέρκελ τον χαιρέτισε εγκάρδια και σχεδόν αμέσως χωρίς καμία εισαγωγή υπέβαλε μια απρόσμενη πρόταση.

Σύμφωνα με το Reuters που έχει στην κατοχή του αποσπάσματα του βιβλίου που κυκλοφορεί αύριο στην Ισπανία, η Μέρκελ ρώτησε το Θαπατέρο αν θα ήταν διατεθειμένος να ζητήσει μια προληπτική πιστωτική γραμμής ύψους 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και άλλα 85 δισ. ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία.

Όπως αναφέρει, απάντησε κατηγορηματικά όχι και οι ηγέτες που είχαν συγκεντρωθεί για τη Σύνοδο της G20 πίεσαν την Ιταλία να δεχτεί πακέτο διάσωσης ώστε να σταματήσει η πιθανή μετάδοση της κρίσης που είχε ξεκινήσει από την Ελλάδα.

Ο Θαπατέρο είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ισπανία ήταν σε θέση να χρηματοδοτείται από τις αγορές, η Μέρκελ δεν επανέλαβε το αίτημα της και οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στη συνέχεια στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό, το Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε μεταβεί εκτάκτως στις Κάννες, αφού είχε εξαγγείλει δημοψήφισμα για το μνημόνιο.

Αν και ο Θαπατέρο δεν αναφέρεται στις συνθήκες που οδήγησαν τον Γιώργο Παπανδρέου στην παραίτηση λίγο μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ωστόσο τονίζει σύμφωνα με πληροφορίες, την επίθεση του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στον κ. Παπανδρέου.

Μάλιστα, γαλλικές εφημερίδες είχαν αναφέρει εκείνη την εποχή ότι κατά τη διάρκεια εργασιακού δείπνου, ο Νικολά Σαρκοζί επιτέθηκε φραστικά στον Παπανδρέου, ουρλιάζοντας ότι με την απόφασή του θέτει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη και αποκαλώντας τον... «a f..cking psycho», δηλαδή... «γα...νο ψυχοπαθή!».

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να ήταν τόσο εξοργισμένος που πάτησε το ένα πόδι σε μια καρέκλα, επιχειρώντας να ανέβει στο τραπέζι για να... επιπλήξει τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, ωστόσο, τον συγκράτησαν την τελευταία στιγμή οι συνεργάτες του.

«Ο Παπανδρέου είναι μα...κας, ένας πραγματικός μα...κας», φέρεται να είχε δηλώσει επίσης εκείνη την ημέρα ο Νικολά Σαρκοζί μπροστά στους υπουργούς του, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Canard Εnchaine».

Έντονες πιέσεις είχε δεχτεί και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δέχτηκε τότε την επιτήρηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ήδη στους διαδρόμους των Καννών, οι ηγέτες ψυθίριζαν το όνομα του διαδόχου του, του Μάριο Μόντι.


Source : http://www.newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου