Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ούτε και ένα βήμα μπροστά…

Δύσκολα είναι τα πράγματα στο κυπριακό αφού μετά και την άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών τη Δευτέρα, δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος. Αντιθέτως, όπως πληροφορείται η «Κ» από πηγές και από τις δύο πλευρές, διαπιστώθηκε μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών και δεν έγινε κανένα βήμα προς τα εμπρός.

Αμετακίνητη και αδιάλλακτη εμφανίστηκε η τ/κ πλευρά στην συνάντηση, η οποία παρά τις όποιες προσπάθειες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρέμεινε στις αρχικές θέσεις της για το Κοινό Ανακοινωθέν, με αποτέλεσμα, παρά τις δυόμιση ώρες συνομιλιών, να μην σημειωθεί καθόλου πρόοδος.

Ο Ντερβίς Έρογλου επέμεινε στις αρχικές του θέσεις και ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε από τις δημόσιες τοποθετήσεις του των τελευταίων ημερών. Παρά τις διάφορες εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης ως προς το Κοινό Ανακοινωθέν, ο Ντερβίς Έρογλου εμφανίστηκε αμετακίνητος, σύμφωνα με πηγές και από τις δύο πλευρές, επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως ο ίδιος δεν θα είχε ένσταση για έναρξη των συνομιλιών χωρίς να υπάρξει Κοινό Ανακοινωθέν. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο τ/κ ηγέτης δεν αποδέχτηκε καν πρόταση της ε/κ πλευράς για αναφορά στο Ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν και οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη. «Δυστυχώς υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε μέχρι να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα στόχο που θα επιτρέπει την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και που θα δημιουργεί βάσιμες προοπτικές επιτυχούς κατάληξης», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το πέρας της συνάντησης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία για την άτυπη συνάντηση με τον κ. Ερογλου «με στόχο να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε στην κοινή διακήρυξη που θα ανοίξει το δρόμο για τη λύση του Κυπριακού».

Όπως είπε, «η δική μας πρόθεση είναι η συνέχιση των διαβουλεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων με απώτερο σκοπό την κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν ώστε να έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών». Ερωτηθείς εάν μετά και τη σημερινή συνάντηση οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά στην κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν θα ήθελε να κάνει κανένα σχόλιο.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου