Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΔΕΚ: «Θέλουν να δώσουν CYTA, ΑΗΚ και Α. Λιμένων για 1,4δισ»

Χοντραίνει η αντιπαράθεση των κομμάτων για την μετοχοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών με την ΕΔΕΚ να προχωρά σήμερα σε σκληρή κριτική κατά της Κυβέρνησης ότι προσπαθεί να ξεπουλήσει τους τρεις Οργανισμούς, ΣΥΤΑ, ΑΗΚ και Αρχή Λιμένων για το ποσό του 1,4δις ευρώ».

Στην ΕΔΕΚ απάντησε το ΔΗΚΟ, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι τάσσεται υπέρ του εκσυγχρονισμού των Οργανισμών και όχι στην αποξένωση τους από το κράτος. Κάτι που είναι και η θέση της Κυβέρνησης.

Στον πόλεμο για τους Ημικρατικούς μπήκε και η Κίνηση Πολιτών (ΚΙΠΟ), η οποία υποστηρίζει την ένταξη στρατηγικού επενδυτή στους Ημικρατικούς αλλά μόνο κατά 25%.


«Θα τους ξεπουλήσουν»
«Η καθορισμένη τιμή πώλησης των τριών ημικρατικών οργανισμών -Cyta, AHK, ΑΛΚ - στην ουσία αποτελεί ξεπούλημα, δεδομένης της κερδοφορίας τους και της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων», δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Είπε επίσης ότι η πρόταση του Προέδρου για την πρώτη κατοικία κινείται στην ορθή κατεύθυνση, θα κριθεί όμως στη βάση των λεπτομερειών της τελικής διαμόρφωσης της πρότασης και κυρίως στη βάση των αντικειμενικών δυσκολιών που προκύπτουν από την οικονομική κρίση στον τόπο.

Όπως ανέφερε το πρωί, σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΕΔΕΚ, η κερδοφορία των τριών ημικρατικών ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ το χρόνο, με προοπτική να αυξηθεί στο μέλλον, ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ξεπερνούν τα 4,5 δις.
«Το 1,4 δις το οποίο συμφώνησε η Κυβέρνηση για πούλημα των ημικρατικών οργανισμών, στην ουσία είναι ξεπούλημα» είπε ο κ. Σιζόπουλος ενώ είπε ότι η κερδοφορία των τριών οργανισμών για την τριετία 2013-2016, ουσιαστικά καλύπτει τις δημοσιονομικές ανάγκες τους κράτους.

Αναφέρθηκε εξάλλου στις «τεράστιες πολιτικές και οικονομικές ευθύνες» που ανέλαβε η Κυβέρνηση, με την υπογραφή του Μνημονίου. «Οι ευθύνες της είναι πολιτικές, γιατί οι δραστηριότητες των δύο από αυτούς άπτονται σοβαρών θεμάτων εθνικής ασφάλειας» αλλά και οικονομικές «γιατί η καθορισμένη τιμή πώλησης στην ουσία αποτελεί ξεπούλημα».

Είπε εξάλλου ότι η ΕΔΕΚ από το 1997 είχε προτείνει συγκεκριμένη διαδικασία για μερική μετοχοποίηση των ημικρατικών με την κατοχή του πλειοψηφικού πακέτου από το κράτος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συγκυβερνώντων κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο, οι οποίοι «κατ’ επανάληψη είχαν τονίσει ότι δεν ετίθετο θέμα ιδιωτικοποίησης».

Συμπλήρωσε ότι «οι παλινδρομήσεις της Κυβέρνησης, η αθέτηση δεσμεύσεων σε πολλά σημαντικά θέματα, δεν μας επιτρέπουν να την χρεώνουμε εκ των προτέρων με θετικές προθέσεις» και την κάλεσε να αποφύγει την τακτική του αιφνιδιασμού και να εμπλακεί σε διάλογο με όλα τα κόμματα για τη συνδιαμόρφωση κοινής πολιτικής.

Είπε επίσης ότι πρέπει να ορίσει Επιτροπή, αποδεσμευμένη από τα κόμματα, που θα αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης της τελικής απόφασης και η οποία να λογοδοτεί πέραν της Κυβέρνησης και στο Κοινοβούλιο.

Την κάλεσε τέλος να αποφύγει τον πειρασμό να διορίσει κυβερνητικά ή κομματικά ελεγχόμενα Διοικητικά Συμβούλια στους ημικρατικούς.
Επανέλαβε εξάλλου την πρόταση που κατέθεσε η ΕΔΕΚ από τον περασμένο Απρίλιο, δηλώνοντας την ετοιμότητα του Κινήματος να συνεργασθεί με την Κυβέρνηση για «γρήγορη έξοδο από το αντιαναπτυξιακό μνημόνιο» και για την ανόρθωση της οικονομίας.

Απαντά το ΔΗΚΟ
Η απάντηση ήρθε μετά από λίγο από το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ κ. Κίκη Θεοδότου: «Επειδή κάποιοι καμώνονται ή καυχιόνται πως είναι οι μόνιμοι και μοναδικοί προστάτες και υποστηρικτές των Ημικρατικών Οργανισμών, αφήνοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις να αιωρούνται σκιές σε σχέση με τη στάση του ΔΗ.ΚΟ. στο εν λόγω θέμα, ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

1. Το ΔΗ.ΚΟ. εναντιώνεται σε όποια μορφή λύσης που αφορά τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, η οποία θα τους αποξενώνει από το κράτος. Ως θέμα αρχής τονίζαμε και εξακολουθούμε να τονίζουμε ότι σε μια ημικατεχόμενη χώρα δεν μπορούν οι βασικές υπηρεσίες να πάνε στα χέρια ιδιωτών και ιδιαίτερα ξένων συμφερόντων.

2. Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των εν λόγω οργανισμών αποτελεί απαίτηση, όχι μόνο του ΔΗ.ΚΟ. αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

3. Δεν είναι το ΔΗ.ΚΟ. που διαπραγματεύτηκε το μνημόνιο.
Οι φερόμενοι προασπιστές των Ημικρατικών Οργανισμών και των εργαζομένων σε αυτούς, και οι οποίοι ανάγουν το όλο ζήτημα και μόνον ως θέμα ξεπουλήματος τους, να καταλάβουμε ότι αυτό που τους ενοχλει τελικά είναι η τιμή που θα πουληθούν οι οργανισμοι αυτοί και όχι η ουσία.

Μήπως τελικά η άρνηση κάποιων να συμβάλουν δημιουργικά στην υλοποίηση της μνημονιακής μας δέσμευσης για εξεύρεση του ποσού του 1.4 δις, γίνεται σκόπιμα σε μια προσπάθεια κωλυσιεργίας που τελικά θα οδηγήσει στην επιβολή των ιδιωτικοποιήσεων;

Είναι καιρός σε αυτό τον τόπο να σοβαρευτούμε. Οφείλουμε όλοι μας – πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες, ενδιαφερόμενοι και δημοσιογράφοι, μακριά από συνθήματα και λαϊκισμούς με σωστή προετοιμασία και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχεδιασμό να αποφύγουμε την αποξένωση των οργανισμών αυτών από το κράτος, αλλά παράλληλα να πετύχουμε την αναδιάρθρωση τους, ώστε να γίνουν περισσότερο παραγωγικοί, περισσότερο φιλικοί προς τους πολίτες, αλλά πρωτίστως, να καταστούν ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι», κατέληξε ο κ. Θεοδότου.

Επενδυτή αλλά μόνο 25%
Ακόμα μια προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας απέναντι στους Κύπριους Πολίτες, αυτή για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, διαψεύδεται, δήλωσε ο Συντονιστής Οργανωτικού της ΚΙΠΟ, Τάσος Κύζας, για να προσθέσει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρεί να υλοποιήσει αυτού που αποτελούσε πάντα πάγια πολιτική του Δημοκρατικού Συναγερμού για ιδιωτικοποιήσεις των Ημικρατικών Οργανισμών».

Η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών είναι η εισαγωγή στους Ημικρατικούς Οργανισμούς στρατηγικών επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον αντίστοιχο τομέα με ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 25%, αλλά και με την ανάθεση της διοίκησης στον στρατηγικό επενδυτή και τερματισμό των κομματικών διορισμών στα διοικητικά συμβούλια. Με το τρόπο αυτό το Κράτος διατηρεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του 75% και ταυτόχρονα οι Ημικρατικοί Οργανισμοί θα εμπλουτιστούν με νέες τεχνολογίες και τεχνογνωσία για να μπορούν να προσφέρουν στην κυπριακή οικονομία και στους κύπριους πολίτες καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες με χαμηλότερο δυνατόν κόστος.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου