Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν τελειώνουν ποτέ με την Τράπεζα Κύπρου - Διαβιβάζονται επιστολές στους δύο συμβούλους της από την Κεντρική

- Δεν κλείνει σήμερα το θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
- Αναμένεται οι δύο σύμβουλοι που κόπηκαν από το τεστ αξιολόγησης της Κεντρικής Τράπεζας να πάρουν σήμερα επιστολές από την εποπτική Αρχή
- Έχουν μία εβδομάδα προθεσμία να παραθέσουν επιπρόσθετα διευκρινιστικά στοιχεία

Δεν κλείνει σήμερα το θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, καθώς αναμένεται οι δύο σύμβουλοι που κόπηκαν από το τεστ αξιολόγησης της Κεντρικής Τράπεζας να πάρουν σήμερα επιστολές από την εποπτική Αρχή.

Έχουν μία εβδομάδα προθεσμία να παραθέσουν επιπρόσθετα διευκρινιστικά στοιχεία και σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Φιλελεύθερος, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Σήμερα, ο Διοικητής Πανίκος Δημητριάδης αναμένεται να ενημερώσει -σε προγραμματισμένη συνεδρίαση- το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου. Από την εποπτική Αρχή τονίζεται ότι η αξιολόγηση των διοικητικών συμβούλων γίνεται σε συνεχή βάση, όχι μόνο πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους.

Την ίδια ώρα, την εμπλοκή του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής -αντί μόνο του Διοικητή της- στον έλεγχο της σύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων τραπεζών, υποστηρίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου προσανατολίζεται να αναθέσει σε ξένο οίκο την ανεύρεση ξένου διευθύνοντος συμβούλου. Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης, η Τράπεζα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει και υποβάλει στις κυπριακές Αρχές και στην Τρόικα το τελικό πλάνο αναδιάρθρωσης για έγκριση μέχρι τις 30/9/2013.

Ανοικτό ίσως και για μια εβδομάδα ακόμα παραμένει το θέμα τοθ Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου και από σήμερα αναμένονται να υπάρξουν εξελίξεις. Οι δύο διοικητικοί σύμβουλοι που κόπηκαν στο τεστ καταλληλότητας με βάση τον περί Τραπεζικών Εργασιών νόμο αναμένεται να πάρουν επιστολές από την Κεντρική για να παραθέσουν επιπρόσθετες διευκρινιστικές πληροφορίες.

Ο ένας σύμβουλος που πρέπει να δώσει συμπληρωματικά στοιχεία είναι ο Κωνσταντίνος Κατσαρός, ο οποίος είχε προταθεί από την Αρχιεπισκοπή και ο άλλος είναι Ρώσος, για τον οποίο οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.
Υπάρχει περιθώριο μιας βδομάδας να παραθέσουν οι δύο σύμβουλοι διευκρινιστικά στοιχεία και στο τέλος να γίνει η αξιολόγηση. Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα, με αφορμή τις διαρροές για το «κόψιμο» δύο διοικητικών συμβούλων, αφήνεται να εννοηθεί ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει πριν αξιολογηθούν τα στοιχεία που θα παραθέσουν οι δύο ενδιαφερόμενοι.

Από την εποπτική Αρχή τονίζεται ότι η αξιολόγηση των διοικητικών συμβούλων γίνεται σε συνεχή βάση, όχι μόνο πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Σήμερα, ο Διοικητής Πανίκος Δημητριάδης στη προγραμματισμένη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής, αναμένεται να ενημερώσει τους συμβούλους για τις εξελίξεις και για τους λόγους που οδήγησαν στην καθυστέρηση.

Το θέμα της καθυστέρησης στην αξιολόγηση των διοικητικών συμβούλων αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού πριν δύο μέρες από τον πρόεδρο του ΔΥΣΗ Αβέρωφ Νεοφύτου. «Αυτή η αξιολόγηση πόσο δύσκολο ήταν να γίνει πριν από την γενική συνέλευση; Σε αυτό τον τόπο πότε θα μάθουμε να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι;» διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει σχετικές πληροφορίες στο περιθώριο εκδήλωσης του κόμματός του.

Για τον κίνδυνο να καταρρεύσει η Τράπεζα Κύπρου, εάν δεν υπάρξει εμπιστοσύνη του κοινού προς το πιστωτικό ίδρυμα, προειδοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν η τράπεζα καταρρεύσει, αυτός που θα πεινάσει θα είναι ο κυπριακός λαός κι όχι ο Διοικητής της Κεντρικής και οι μεγαλοσχήμονες»

Ανέφερε ακόμη ότι δεν μπορεί να κάνει ο,τι θέλει ο καθένας κι οφείλουν όλοι να δουν το συμφέρουν του τόπου.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον προσδιορισμό του βαθμού ανεξαρτησίας των μελών του Δ.Σ., αφού το Μνημόνιο προνοεί ότι πέραν των μισών συμβούλων πρέπει να είναι ανεξάρτητοι.

Σύμφωνα με το 1.10 του Μνημονίου, η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ θα είναι ανεξάρτητοι. Προς τούτο, το Άρθρο προνοεί ότι θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, νομοθεσία που θα ενδυναμώσει την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών με το να απαγορεύει στις εμπορικές τράπεζες και στα Συνεργατικά να δανείζουν τους ανεξάρτητους συμβούλους, συμπεριλαμβανομένων και των συνδεδεμένων τους προσώπων, που θα προβλέπει την παραίτηση οποιωνδήποτε συμβούλων των οποίων τα υφιστάμενα χρέη προς την Τράπεζά τους είναι μη εξυπηρετούμενα, σύμφωνα με τον νέο ορισμό της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ο δανεισμός προς άλλα μέλη του Συμβουλίου θα απαγορεύεται πέραν ενός καθορισμένου ποσού το οποίο θα υπολογίζεται από την Κεντρική Τράπεζα.

Δάνεια και άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις στο κάθε μέλος του ΔΣ θα δημοσιεύονται.

Οι νέοι σύμβουλοι θα πρέπει να πληρούν επίσης τα νέα κριτήρια που περιλαμβάνονται σε νόμο που ψήφισε την Πέμπτη η Βουλή. Κανένα μέλος δεν μπορεί να έχει δάνειο πέραν των 500 χιλ. και κανένα ανεξάρτητο μέλος δεν μπορεί να λάβει δάνειο από την Τράπεζα.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου