Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας έστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας τόσο για το κυπριακό όσο και την πορεία της οικονομίας, έδωσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι θα καταβάλει άοκνες προσπάθειες, ενώ η βούλησή του είναι η πολιτική που θα ακολουθείται στο εθνικό θέμα και τα μεγάλα εθνικά θέματα να προκύπτει από συνδιαμόρφωση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Σε ομιλία του στο κατάμεστο «Σταθάκειο Κέντρο» στην Νέα Υόρκη, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής κι η Ελληνική Ομοσπονδία Μείζονος Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στο Κυπριακό, θα δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες και τέτοια δυναμική που ο νέος διάλογος μπορεί να μας οδηγήσει σε αίσιο τέλος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά για τις συναντήσεις που είχε στη διάρκεια της επταήμερης παραμονής του στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι βλέπει ξανά το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην Κύπρο.

«Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει και πάλι αναβαθμισμένο το ενδιαφέρον έτσι ώστε να υπάρξει μια κινητικότητα και μια δυναμική στο νέο κύκλο συνομιλιών. Η εικόνα που αποκομίζω είναι ότι θέσεις μας γίνονται τώρα σεβαστές. Και αυτό που θέλω να ελπίζω είναι ότι θα μετατραπεί η λεκτική σε μια ουσιαστική συμπαράσταση, έτσι ώστε αυτό που διεκδικήσαμε, αυτό που ζητούμε να γίνει πραγματικότητα», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέπτυξε τη θέση για έναν καλά προετοιμασμένο διάλογο, αλλά και την ανάγκη τολμηρών βημάτων από μέρους της Τουρκίας και επανέλαβε την πρότασή για μια σειρά από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου.


«θα δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες και τέτοια δυναμική που ο νέος διάλογος μπορεί να μας οδηγήσει σε αίσιο τέλος», είπε, προσθέτοντας και το τρίτο σκέλος της πρότασής του, για μεγαλύτερη εμπλοκή στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν για την εμπλοκή μέσα από το διάλογο του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με την Τουρκική κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά:
“Κάποιοι εκφράζουν ανησυχίες και θα πρέπει να τους καθησυχάσω, Το πρόβλημα της Κύπρου δεν υπήρξε και δεν είναι δικοινοτικό, δεν είναι διαφορά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτό που χώρισε τη πατρίδα μας ήταν η εισβολή και κατοχή και συνεπώς εκείνους που θα έπρεπε να έχουμε ως συνομιλητές, δεν είναι τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, αλλά εκείνους που αποφασίζουν για τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους».

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες πως αυτό θα οδηγήσει σε τετραμερή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «δεν μίλησα και δεν μιλώ ποτέ για διασκέψεις περιορισμένου χρόνου, εξου και στους συνομιλητές μου έχω απαντήσει, ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δεχόμαστε, ούτε και βεβαίως επιδιαιτησίες. Η πικρά εμπειρία του 2004 υπαγορεύει ότι θα πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή με κάποια νέα δεδομένα. Η βάση της λύσης είναι δεδομένη κι αυτό που απαιτείται είναι η καλή βούληση από εκείνους που μέχρι σήμερα, λόγω των αδιαλλάκτων θέσεων, δεν μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις».

Ανέφερε ότι δεν τον ενοχλούν οι διαφορές, ή η όποια κριτική όταν ασκείται και όπως ασκείται. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι πως δημιουργούνται συνθήκες ενότητας και όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη. Και δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι όλων η επιδίωξη είναι η ίδια, γιατί κανένας δεν υστερεί σε πατριωτισμό, ούτε οι αριστεροί, ούτε οι δεξιοί, ούτε οι κεντρώοι, ούτε οι σοσιαλιστές. Κανένας μα κανένας Κύπριος ή πολιτική δύναμη δεν θα ήθελε να βλέπει την πατρίδα μας να διχοτομείται".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια προβολής και του νέου αναβαθμισμένου ρόλου Κύπρου που διαδραματίζει μετά την ανεύρεση υδρογονανθράκων. Έχουμε πια γίνει και πάλι το σημείο αναφοράς-τόνισε- ένα σταθεροποιητικό σημείο του πλανήτη, μια χώρα που μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα από το μέγεθος της, η οποία έχει αποδείξει σε περίπτωση κρίσης ότι μπορεί να αποτελέσει το καταφύγιο αλλά και μιας χώρας σιγουριάς για τους πολίτες των ξένων χωρών.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, εργαζόμαστε ώστε δημιουργώντας συμμαχίες και ενισχύοντας τις φιλικές σχέσεις, μετατρέποντας τις σε συμμαχικές σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς να παραγνωρίζουμε τις υπόλοιπες των φίλων χωρών, κτίζουμε πραγματικά την προοπτική για ασφαλή εκμετάλλευση και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που έχουμε .

Ανέφερε ότι από τις επαφές που είχε οι οποίες πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες, ένα διαφέρει. «Ότι αποτελούμε κέντρο ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως και την ίδια στιγμή είχα διαβεβαιώσει και τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών ότι η βελτίωση, η εμβάθυνση, οι άριστες σχέσεις που επιδιώκουμε με την Αμερικάνικη Κυβέρνηση και τον Αμερικανικό λαό δεν θα είναι ποτέ σε βάρος της φιλίας που κτίστηκε της διαχρονικής με την Ρωσική Ομοσπονδία. Το ίδιο επιδιώκουμε και μέσα από τις επαφές μας που με τις χώρες της περιοχής», είπε, όπως ο Λίβανος και το Ισραήλ και υπογράμμισε το νέο τρίγωνο της συνεργασίας που μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες έχει αναπτυχθεί Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε επίσης και για την οικονομική κατάσταση τονίζοντας ότι επέλεξε στις δύσκολες ώρες να αποφασίσει και να αναλάβει τις ευθύνες του για να σώσει το τόπο από την χρεοκοπία και σημείωσε ότι " μπορεί να περάσουμε δύσκολες ώρες αλλά έχουμε ένα βέβαιο μέλλον ανασυγκροτούμε το κράτος, νοικοκυρεύουμε το κράτος, μπαίνουμε σε μια δημοσιονομική πειθαρχία, μαθαίνουμε να εξοικονομούμε , κτυπούμε την διαφθορά και την ίδια ώρα δημιουργούμε προοπτικές, δώσαμε κίνητρα, δημιουργήσαμε προοπτικές για επενδύσεις, τον επόμενο μήνα και οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες περιοδείας εκεί και όπου μπορούμε να βρούμε επενδυτές έτσι ώστε να στηρίξουμε το κράτος μας».

Διαβεβαίωσε ότι το τελευταίο που τον απασχολεί είναι είτε η κούραση είτε το πολιτικό κόστος, προσθέτοντας πως «πολιτικός που υπολογίζει πρώτα το πολιτικό κόστος και μετά αποφασίζει είναι καταδικασμένος σε αποτυχία". Αναφερόμενος στο ρόλο και τη συμβολή της Ομογένειας στα εθνικά θέματα είπε πώς ένοιωσε συγκλονισμό όταν άκουσε τα καλύτερα λόγια για την Ελληνική αλλά και για την Κυπριακή ομογένεια από τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden.

Μέσα από τους ομογενείς, είπε, αισθάνθηκε ότι υπάρχει ελληνισμός που ακόμα και αν βρίσκεται στο εξωτερικό αντί να επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, «ασχολείται για να συντηρήσει την εθνική ταυτότητα, αγωνίζεται ώστε ένα κομμάτι της πατρίδας, της Κύπρου μας να μπορέσει και πάλι να ανασάνει ελεύθερο».

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου