Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ Τέλος Νοεμβρίου θα δοθούν τα ομόλογα

Περί τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να δοθούν τα ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, καθώς σύμφωνα με τους νέους κοινοτικούς κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων δεν μπορεί να παραχωρείται κρατική ενίσχυση σε πιστωτικό ίδρυμα χωρίς πρώτα να εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας εκταμίευσε την δεύτερη δόση ύψους 1,5 δις η οποία θα δοθεί στην Κύπρο με ομόλογα διάρκειας 18 μηνών με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Έγκυρες πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πως οι νέοι κοινοτικοί κανόνες κρατικών ενισχύσεων προνοούν ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση δίνεται μετά την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης ενός πιστωτικού ιδρύματος από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Η εκταμίευση έγινε αλλά τα ομόλογα θα δοθούν στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα μετά την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης", σημείωσαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως με συντηρητικές εκτιμήσεις, η έγκριση του σχεδίου αναμένεται να δοθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας, η κεφαλαιακή ενίσχυση, το Μάιο του 2012, έγινε στη βάση των προηγούμενων κανονισμών περί κρατικών ενισχύσεων βάσει τον οποίων η έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της έγινε έξι μήνες μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Όπως δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας το σχέδιο αναδιάρθρωσης αναμένεται να σταλεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Υπουργείο Οικονομικών. Ακολούθως το σχέδιο θα δοθεί στην Τρόικα και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την Τρόικα σε σχέση με το διάταγμα, με στόχο την έγκρισή του στην ερχόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένονται τα σχόλια της Τρόικα επί του διατάγματος.

Τα θέματα της συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, η έξοδος του κράτους από το Συνεργατισμό και ειδικότερα ο πρακτικός τρόπος τον οποίο ο Συνεργατισμός θα μπορεί να επαναγοράζει τις μετοχές του από το κράτος κατά την περίοδο των πέντε χρόνων και μετέπειτα, το κατά πόσον θα μπορεί να χρησιμοποιεί μέρος της κερδοφορίας του ή νέο κεφάλαιο. Το ΥΠΟΙΚ επιθυμεί επίσης όπως ξεκαθαριστεί το κατά πόσον το κράτος θα μπορεί να δίνει στον Συνεργατισμό την προτεραιότητα επαναγοράς των μετοχών.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι το διάταγμα που θα εκδώσει ο Υπουργός Οικονομικών θα παραθέτει το γενικό που θα διέπει την συμμετοχή του κράτους στο Συνεργατισμό και τις εξουσίες του Υπουργού στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και στον Συνεργατισμό και θα καθορίζει το νομικό πλαίσιο για το διορισμό των μελών της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Εξήγησαν επίσης δεν θα αποκλείεται η έκδοση ενός νέου διατάγματος που θα ενσωματώνει τις όποιες αλλαγές που ενδεχομένως προκύψουν από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Source : http://www.politis-news.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου