Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ανοικτή γραμμή Αναστασιάδη -Λευκού Οίκου

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και θέματα ενέργειας, συζήτησαν σήμερα στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Στις συνομιλίες που διήρκεσαν μία περίπου ώρα, από μέρους της αμερικανικής πλευράς αναγνωρίστηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί νέα δυναμική στο Κυπριακό ενώ η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την Κύπρο σημείο σταθερότητας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση περιφερειακής συνεργασίας.

Αναγνώρισε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

Τέλος ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επικοινωνεί απευθείας μαζί του για ό,τι θέμα επιθυμεί. Κι αυτό αποτελεί επιθυμία του Προέδρου Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για τις συνομιλίες.

Το Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευαν και συμμετείχαν στις συνομιλίες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Γιώργος Σιακκαλή κι ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αντιπροέδρου, κ. Σάλιβαν και αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ν.Αναστασιάδης: Αναγκαία η νέα δυναμική

Θερμότατο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το κλίμα των συνομιλιών που είχε στο Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης είπε πως είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις μας και ιδιαίτερα την αποφασιστικότητά μας για να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για λύση του κυπριακού.
«Πλην όμως, αυτό που τόνισα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν η ανάγκη δημιουργίας μιας νέας δυναμικής έτσι ώστε η όποια νέα διαδικασία και νέος διάλογος να εγγυούνται ότι θα μπούμε σε μία νέα πορεία που θα έχει κι ένα ευτυχές τέλος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε πως για να γίνει αυτό απαιτούνται θαρραλέα μέτρα – και ιδιαίτερα από πλευράς Τουρκίας – έτσι ώστε να αποκατασταθεί από τη μια η εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων και προς την Τουρκία και προς τον διάλογο. Και το ίδιο αφορά και τους Τουρκοκύπριους.

«Μια δυναμική που δημιουργείται μέσα από κάποια μέτρα, χωρίς αμφιβολία δίνει και την προοπτική και επικεντρώνει το ενδιαφέρον αλλά δημιουργεί και το κατάλληλο θετικό κλίμα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτίμησε πως συνάντησε απόλυτη κατανόηση από τους συνομιλητές του για τις θέσεις μας.

«Θέλω να ελπίζω ότι θα εργαστούν πολύ προς την κατεύθυνση να επιτύχουμε μια νέα καλή αρχή», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κύπρος «δέχθηκε θερμότατες ευχαριστίες από πλευρές του αντιπροέδρου Μπάιντεν για τη στάση που τήρησε, τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης, όσο και σε σημαντικές άλλες δράσεις».

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε κι ο νέος γεωστρατηγικός ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος μετά την ανεύρεση υδρογονανθράκων κι οι στενότατες σχέσεις που αναπτύσσονται με το Ισραήλ και όχι μόνο.

«Αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος της Κύπρου στη δημιουργία μιας ευρύτερης συμμαχίας προκειμένου να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής μπορεί να είναι αποτελεσματικότερος αν η Κύπρος διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μέχρι στιγμής προσπαθεί και σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ΠτΔ είπε πως «προσδοκούμε και ευελπιστούμε στο αυξημένο και αναβαθμισμένο ενδιαφέρον, το οποίο θέλω να ελπίζω ότι θα μετατραπεί σε μία ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση».

Ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι τα ζητήματα των υδρογονανθράκων δεν συζητήθηκαν σε σχέση με τη λύση του κυπριακού, αλλά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ανεύρεσή τους στην επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή.

«Οι υδρογονάνθρακες ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία καλύπτει όλους τους πολίτες. Οσοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν τον πλούτο, ας εργαστούν για να εξευρεθεί μια λύση η οποία δεν θα αμφισβητείται από κανένα και την ίδια την ίδια στιγμή θα δίνει την ευκαιρία να καρπωθούν όλοι από αυτό τον πλούτο.

Συνεπώς μόνο μετά τη λύση μπορεί να συζητείται θέμα υδρογονανθράκων».

Source : http://www.politis-news.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου