Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Yποχωρεί η αγορά ελαιολάδου στην Ευρώπη

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι καταναλωτές σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, τις κυριότερες καταναλώτριες χώρες ελαιολάδου στον κόσμο, έχουν στραφεί τον τελευταίο καιρό σε φθηνότερα φυτικά έλαια, όπως ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο και φοινικέλαιο, στην προσπάθεια περιορισμού των εξόδων του νοικοκυριού.

Μάλιστα, επικαλούμενος το Oil World ο αρθρογράφος του Βloomberg αναφέρει ότι ακριβώς λόγω της χαμηλής ζήτησης, οι τιμές του προϊόντος μειώθηκαν αισθητά.

Η τιμή του ισπανικού ελαιολάδου, συγκεκριμένα, ήταν τον Ιούλιο η χαμηλότερη τιμή του έτους, περί τα 3.560 δολάρια ο μετρικός τόνος κατά μέσο όρο από 3.705 δολάρια που ήταν τον Ιούνιο.

Η κατανάλωση ελαιόλαδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 270.000 τόνους (13%) έως τον Σεπτέμβριο.

Οι Ελληνες παραγωγοί, πάντως, δεν συμμερίζονται την ανησυχία. «Εμείς εδώ δεν έχουμε την αίσθηση ότι έχει μειωθεί η κατανάλωση ελαιολάδου» λέει στην «Κ» ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Νίκος Μιχελάκης. Οπως λέει, η Ελλάδα εμφανίζει ιδιαιτερότητες, εφόσον σε μεγάλο ποσοστό πρόκειται για «αυτοκατανάλωση».

«Στην Κρήτη, φέρ’ ειπείν, η αυτοκατανάλωση αγγίζει το 99%. Ολοι καταναλώνουν το ελαιόλαδο που παράγουν. Στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν λάδι πάνε μόνο οι ξένοι τουρίστες». Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αφού οι περισσότεροι προμηθεύονται λάδι από κάποιον γνωστό ή συγγενή παραγωγό.

Πρόσφατη μελέτη της ICAP Group ανεβάζει το συνολικό ποσοστό της κατανάλωσης χύμα διακινούμενου ελαιολάδου στο 45% στη χώρα μας. «Οι μισοί στην Αθήνα είναι Πελοποννήσιοι -από εκεί παίρνουν και το λάδι τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Πάντως, οι τιμές είναι αυξημένες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται φέτος πάνω από 2,5 ευρώ το κιλό, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν κάτω από τα δύο ευρώ (1,80-1,90). «Η σημαντική αυτή αύξηση (2530%) οφείλεται στο ότι η παραγωγή στην Ισπανία ήταν τον προηγούμενο χρόνο δραματικά μειωμένη.

Ως γνωστόν, η Ισπανία είναι ο σημαντικότερος παίκτης της συγκεκριμένης αγοράς, αφού σε αυτή αντιστοιχεί το μισό της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. Οταν πέσει η παραγωγή στη χώρα, κλονίζεται το παγκόσμιο ισοζύγιο» εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. Πάντως, την επόμενη χρονιά η παραγωγή στην Ισπανία θα είναι αυξημένη.

Ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών κυρίως τόσο στην Κρήτη όσο και σε άλλες περιοχές θα μειώσουν και την εγχώρια παραγωγή φέτος. Ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν θα μειωθεί η κατανάλωση. «Μπορεί στην Ισπανία να μειώθηκε ελαφρά η κατανάλωση, αλλά δεν το αξιολογώ ως κάτι σημαντικό. Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα η κρίση παίζει το ρόλο της, αλλά μόνο σε όσους δεν έχουν σχέση με την παραγωγή. Δεν μπορεί να αποσυνδέσει τον Ελληνα από το ελαιόλαδο».

Source: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου